VALIKKO
2.9.2018 08:00

DIY kissojen kiipeilyteline

Edellisestä kissapostauksesta onkin vierähtänyt pitkä aika. Paljon on tapahtunut kevään jälkeen ja tällä hetkellä meidän ilona on kaksi koratia. Nipsulle jouduimme sanomaan hyvästit viime viikolla, mutta se on vielä liian arka aihe täällä käsiteltäväksi. Tulen ehkä kirjoittamaan Nipsusta myöhemmin, mutta surutyö vaatii oman aikansa. Keskitytään tässä postauksessa siis positiivisiin asioihin ja meidän uudistettuun kissojen kiipeilytelineeseen. Vai mikä tuo nyt sitten onkaan?

Oltiin hankittu Ikean Stolmen vaatejärjestelmän tanko ja hyllyjen kiinnikkeet jo edelliseen asuntoon kissoille kiipeilytelineeksi ja nukkumapaikaksi. Täälläkin se oli ollut jonkin aikaa käytössä. Aiemmin ylin taso oli verhoiltu valkoisella kankaalla. Sen imuroiminen oli aina oma operaationsa, kun yritin jakkaralla ylettyä sen putsaamaan. Yhdessä vaiheessa kyllästyin puuhaan ja se alkoi muutoinkin olla huonokuntoinen, joten otettiin koko tanko pois käytöstä.

Myy on erikoistunut kiipeilemään vähän joka paikkaan, mihin suinkin pystyy. Sen myötä muistui mieleen varastossa lojuva tanko. Tällä kertaa ajattelin olla fiksumpi ja vain maalata tasot, jotta puhtaanapito olisi helpompaa.

Tasot ovat liimapuulevyä, johon on tehty 4,8 mm reikä. Kätevää on se, että niistä voi tehdä juuri halutun kokoisia, jotta sopivat tilaan, johon ovat tulossa. Meillä ylin taso mitoitettiin nurkkaan sopivaksi ja lopusta liimapuulevystä tehtiin kolme muuta tasoa.

Tasot on asetettu 90 asteen kulmassa toisiinsa nähden, jotta kissat pääsevät vaivattomasti kiipeämään ylös. Alas tosin tullaan yleensä yhdellä loikalla toiseksi ylimmältä tasolta, koska vieressä on sohva. Siihen on hyvä hypätä vähän korkeammaltakin ja saa hyvän vauhdin juoksuun.


Ylös laitoin viltin, jotta siellä olisi mukava ja lämmin nukkua. Kissat pääsevät myös kurkkimaan tuolta ulos ja erityisesti Myy tykkää stalkata naapureita.

Tosi harmi, että tuota Stolmenia ei enää myydä. Olen kuitenkin katsellut niitä nettikirppiksiltä (kierrätys kunniaan). Miehellä oli nimittäin loistava idea tehdä pitkä taso kahden tolpan välille. Minusta tuo sopii paremmin meidän sisustukseen, kun ne perinteiset kissan kiipeilytelineet. Ja onhan se helppo myös siirtää halutessa toiseen kohtaan.

Nyt jakoon parhaat kissojen viihdytysideat. Erityisesti kiinnostaa itse tehtävät diy-projektit. Maire on rauhoittunut huomattavasti Myyn tulon jälkeen, mutta tuo pieni tuholainen kaipaa virikkeitä.

 

Ansku <3

 

Kommentit

 • Reetta

  Vau! Nyt on upea kiipeilypuu ja istuu ainakin kuvien perusteella sisustukseenkin todella kivasti. Olitkohan tarinaan laittanut kuvan molemmista kisuista puussa ja ehdin sitä ihastella aiemmin! Meillä on sellanen perinteinen iso, eläinkaupasta ostettu puu, joka kerää kyllä roskaa, likaa ja karvoja aivan älyttömästi. Tämä voisi olla jossain vaiheessa siis toimiva ratkaisu meilläkin. Lisää kissapostauksia ehdottomasti! 🙂

   1
  • Ansku

   Kiitos! Joo, ne kaupan telineet kerää karvoja ja pölyä paljon enemmän. Nyt siivous on kyllä tosi helppoa.
   Sain karvakamut yhtä aikaa kuvaan heti, kun postaus oli julkaistu. Kaksi päivää kyttäsin ja yritin houkutella niitä, mut ku ei, niin ei. Täytyy instaan laittaa niitä ihania yhteiskuvia. 🙂

    2
 • Minna Rajala

  Tosi kekseliäs, toimiva ja sisustukseenkin sopiva ratkaisu! Kissat näyttävät tykkäävän kovasti myös.

  Millaisia virikeideoita kaipasit tai siis halusitko sellaisia, että kissa voi itse viihdyttää itseään ilman ihmisen ”apua”? En tiedä, onko näistä apua, mutta meillä parhaita diy-leluja on foliopallot eli foliosta lytätty pallo, jota ihminen voi heitellä jahdattavaksi tai jonka kanssa kissa voi myös itse omatoimisesti leikkiä. Joillakin on kuulemma toiminut myös diy-”aktivointilelu” eli tyhjään aukinaiseen kananmunakennoon laittaa raksuja ja kissan täytyy sitten tassulla niitä onkia. Meillä tosin tämä ei ihan toiminut, sillä saavat raksut pään tunkemalla tarpeeksi pitkälle… Mikä sen sijaan on meidän kissojen yksi lempileikeistä, mutta jossa tarvitaan hetki ihmistä, on raksun piilotus eli ripottelen raksuja yhteen huoneeseen eri tasoille ja eri paikkoihin, joista kissat joutuvat niitä etsiskelemään. Toivottavasti näistä oli jotakin apua!

   1
  • Ansku

   Kiitos, kissat viihtyvät hyvin tuolla korkealla. Saavat sieltä tähystellä alamaisiaan. 😉
   Juuri tuollaisia vinkkejä kaipaan etenkin Myyn aktivointiin päivisin, kun ollaan koulussa ja töissä. Hän kun on innostunut viihdyttämään itseään vessa- ja talouspaperirullia tuhoamalla.

    0
   • Minna Rajala

    Haha voi ei 😀 Myy on keksinyt ihan omat viihdykkeet tosiaankin! Kissan aktivointi on kyllä haastavaa, kun se energia ei kaikilla yksilöillä, etenkään pennuilla, tunnu kovin äkkiä loppuvan. Noista mun vinkeistä saattaa olla melko lyhytaikainen apu, pitää vielä miettiä, tulisiko mieleen jotakin ”pitkäaikaisempaa” viihdykettä kissalle 🙂 Sitten on myös erilaisia ns. älyleluja, joihin voi laittaa esim. märkäruuan eli kissa joutuu näkemään vaivaa saadakseen ruokansa.

     1
    • Ansku

     Nämä piirteet ovat tulleet vasta nyt esiin, kun koulut ja työt ovat alkaneet. Kesän aikana Myy ehti jo tottua päivittäiseen ulkoiluun ja siihen, että yksin (tai siis Mairen kanssa kaksin) ei tarvitse olla, kun pieniä hetkiä kerralla. Kyllähän sitä vähemmästäkin tylsistyy, kun ei ole viihdyttäjiä enää saatavilla koko päivää. Onneksi nukkuu sentäs yöt kuitenkin nätisti vieressä.

      0
 • Diiskuneiti

  Hei ihan superhyvä keksintö: edullinen ja sisustukseen sopiva ja nuo kissat… he ovat niin söpöjä! 🙂

   0
  • Ansku

   Kiitos, kattien kanssa täytyy olla luova ellei halua niitä kaupan kiipeilytelineitä. Maire ja Myy ovat kyllä sellaisia söpöläisiä, että niiden koheltamista on ilo seurata. 😉

    0

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.