VALIKKO
19.9.2016 15:36

E120

fullsizerenderOnko elintarvikkeiden E-koodit tuttuja? Katsotko jo kaupassa mitä ostat vai eikö voisi vähempää kiinnostaa? Ja ovatko E-koodit niin suuria pahiksia kuin meille annetaan ymmärtää?

Olen aina pitänyt tärkeänä ruoan alkuperän kertomista lapsille. Lisäksi kerron, miksi syömme erilaisia ruokia.

Viime kesänä tuli lasten kanssa puheeksi karkkien värit. Kerroin heille mistä punainen väri E120 on valmistettu. Tiesitkö sinä, että se saadaan kirvojen verestä? Itselleni asia valkeni vuosia sitten jonkun tv-ohjelman myötä.

Kääk, ötököitä!

Netistä kaivelin kuvia kyseisistä kirvoista. Perehdyin myös samalla värin haittavaikutuksiin tarkemmin. Olinhan tähän asti pitänyt väriä luonnollisena ja siksi keinotekoista parempana vaihtoehtona.

file1Tästä alkoi keskustelu, onko kaikissa kotoa olevissa punaisissa ruoka-aineissa väriä E120. Meiltä löytyi nopealla vilkaisulla jäätelöstä, synttäreiltä jääneistä kekseistä ja purukumista. Ensimmäisenä totesi yksi lapsista, että meille ei enää osteta Prinsessa keksejä! Seuraavan kerran, kun tarjosin jäätelöä, ei punainen jäätelö tälle kyseiselle lapselle kelvannut. Purkkapussiin oli jäänyt lopuksi punaiset purukumit. Ja tämä linja on jatkunut hänellä edelleen. Hän välttelee punaisia elintarvikkeita ellei tiedä, että ne ovat saaneet värinsä jostain muualta.

Provosoinko lasta? Kyllä. Oliko se oikein? Ehkä, ehkä ei. Duodecim lehden artikkelissa tämän värin haittavaikutuksiksi on kuitenkin mainittu mm. astmaa, äkillisiä allergisia reaktioita ja jopa anafylaksiaa. En siis tunne lainkaan huonoa omatuntoa vaikka lapsi ei E120:tä sisältäviä ruokia halua.

Heräsikö kiinnostus?

Saataisiinko aikaiseksi usempikin postaus aiheesta? Kommentoi siis alle, Instagramissa, Facebookissa tai lähetä vaikka sähköpostia, mistä lisä- tai väriaineesta kaipaat lisää tietoa. Katsotaan ja ihmetellään sitten, mitä kaikkea meille tarjottavasta ruoasta löytyy.

Kommentit

 • Annamari Ö

  Tämä oli itselleni täysin uusi tieto ja kyllä asia alkoi heti kiinnostamaan. Jotenkin sitä kaupanhyllyllä valintoja tehdessä kaipaisi tueksi tietoa, mitä mikin E-koodi. Periaatteessa välttelen tai pyrin ettei olisi montaa. Tuntuu niin loputtomalta ja lohduttomalta. Mielenkiinnolla jään seuraamaan, ihan mikä tahansa E-koodi vaan käsittelyyn.

   0
  • Ansku

   Pienillä valinnoilla pääsee jo hyvin alkuun. Eiköhän jatketa aiheesta vielä syksyn mittaan. 🙂

    0
 • Nimetön Em

  Ei kyllä ole mikään ykkösvältettävä lisäaine. Synteettisissä väriaineissa on paljon ongelmallisempia. Kertoo aika paljon et nostit ötökät noin isoon osaan. Ne on kuitenkin yleisesti ruokaa monille maailman ihmisille. Mahdollisen allergisoivuuden vuoksi ei edes allergikkojen (olen ite aikuinen moniallergikko) ole syytä jättää lisäaineita hyllylle kun monista ihan normi ruoka-aineista kuten kansnmunista ja maapähkinöistä voi ihan yhtä lailla saada anafylaksisen shokin. Itse olen joskus reagoinut melko rajusti omenoihin

   3

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.