VALIKKO
23.1.2018 20:21

Fleece ja muut mikromuoviset vaatteet uhka luonnolle

Kosmetiikan sisältämästä mikromuovista on puhuttu jo pidempään. Näin ollen mikromuovitonta kosmetiikkaa onkin hyvin saatavilla. Millainen on tilanne tekstiilien osalta? Miksi fleece oli niin paljon esillä vuonna 2017?

Suomen Luonto –lehden toimitus valitsi viime vuoden turhakkeeksi fleecen. Sitä käytetään nykyään etenkin ulkoiluvaatteissa hyvin paljon. Se on ihanan pehmeä, lämmin ja mikä parasta, nopeasti kuivuvaa.

Tämä kuva ja fleece huppari tuli heti mieleen, kun lähdin tätä postausta kirjoittamaan: mikromuovia pahimmillaan!

Mikä fleecestä tekee niin huonon?

Fleece on muovia, tarkemmin sanottuna polyesteriä. Nukatun pinnan vuoksi sille on saatu samoja ominaisuuksia kuin villalle. Vuosikymmeniä fleeceä on käytetty niin vilteissä kuin lasten haalareissa lämmikkeenä ja monissa muissa tuotteissa. Ja varmasti lähes jokaiselta löytyy tai on ainakin jossain vaiheessa löytynyt kotoa, joku fleecestä valmistettu tuote.

Vasta viime vuosina on havaittu, että pestessä fleecestä irtoaa mikromuovia. Mikromuovi päätyy pesujen myötä vesistöihin ja sitä kautta myös ravintoketjuun. Suuren suosion saavuttaneet softshell-vaatteet ovat myös ongelma mikromuovin irtoamisen suhteen. Samoin muutkin polyesteriset vaatteet, kuten urheiluvaatteet.

Miten voin vähentää omalta osaltani luonnolle kertyvää kuormitusta?

Pitääkö nyt sitten heittää kaikki polyesteriset vaatteet ja muut tekstiilit pois? EI! Se vasta olisi luonnon varojen tuhlausta eikä edusta ekologista ajattelua. Tuotteiden valmistamiseen, kun on jo käytetty energiaa, vettä ja onhan siitä aiheutunut päästöjäkin. Tärkeämpää on kiinnittää huomiota näiden materiaalien käyttöön ja pesuun.

Kuten kuvista näkyy, Maire tykkää nukkua fleecevilttien päällä

Mitään vaatetta ei tulisi pestä turhaan. Mikromuovia sisältävien kohdalla kannattaa olla erityisen tarkkana. Monesti fleeceä käytetään välikerrastona lisäämässä lämpöä kerrospukeutumisessa. Näin ollen ne eivät ole kosketuksissa ihoon, eivätkä myöskään uloimpana likaantumassa niin herkästi. Niiden pesutarve on siis paljon vähäisempi tällaisessa käytössä. Siihen ne soveltuvatkin mielestäni parhaiten.

Etenkin lasten vaatteista mahdolliset pienet tahrat voi pestä paikallisesti pois, jolloin koko vaatteen pesukerrat vähenevät. Yksi tärkeä asia vaatteen, kuin vaatteen kohdalla tuntuu nykyään monelta unohtuvan: tuuletus. Pakko tunnustaa, että välillä tulee itsekin pestyä vaate, jolle riittäisi tuuletus.

Softshelliä pyrin välttämään vaatteissa. Minusta se on jotenkin inhottavan tuntuinen materiaali, joten muutamaa takkia enempää meiltä ei niitä löydy. Takkien pesussa noudatan samaa periaatetta, kun fleecen. Pesu vain tarpeen mukaan.

Urheiluvaatteiden suhteen tilanne onkin vähän haastavampi. Ne ovat ihoa vasten liikunnan aikana hikoillessa. Pakkohan niitä on pestä useammin. Vai voisitko kuvitella pukevasi treenatessa hikeentyneet ja haisevat vaatteet päällesi useamman kerran? Tämä pulma on itselläni vielä ratkaisematta.

Kuten jo aiemmin totesin, ei jo ostettua vaatetta kannata heittää pois. Meidän perheessä vaatteet kiertävät isommilta sisarukselta pienemmille, ja jos ne pienimmän jälkeen ovat vielä käyttökelpoisia, lahjoitan vaatteet eteenpäin. Pyrin myös uusiokäyttämään mahdollisimman paljon rikkoutuneita vaatteita, myös fleeceä. Monesti niistä saa hauskoja ja persoonallisia yksityiskohtia ompeluksiin. Fleecen voi myös hyödyntää ommellessa esim. tyynyjen tai pehmolelujen täytteenä. Täytteenä niitä tulee pestyä enää ani harvoin, jos ollenkaan.

Lopullinen hävittäminen tapahtuu laittamalla mikromuovitekstiilit roskikseen. Kyllä, luit oikein. Roskikseen laitettuna ne päätyvät muiden muoviroskien kanssa poltettavaksi ja sitä kautta energiaksi. Näin ollen ne eivät jää kuormittamaan luontoa enempää.

Tärkeimmät vinkit mikromuovin haittojen vähentämiseksi:

 1. Älä osta mikromuovia sisältäviä vaatteita tai muita tuotteita.
 2. Jos niitä kotoa löytyy, ÄLÄ heitä pois. Ne on jo valmistettu, joten käytä tuote loppuun. Kierrätys kunniaan.
 3. Pese vain todellisen tarpeen vaatiessa.
 4. Hävitä asianmukaisesti. Mikromuovia sisältävät vaatteet tulee elinkaarensa päässä laittaa roskikseen.

Mitä vaihtoehdoksi mikromuovisille vaatteille?

Lämpimäksi vaatteeksi on onneksi vaihtoehto. Se, minkä korvikkeeksi fleece on aikoinaan kehitetty eli villa. Fleecellä on omat hyvät puolensa villaan nähden. Oman näkemykseni ja kokemukseni mukaan, luonnonkuituna villa kuitenkin voittaa sen mennen tullen. Jotta tämäkään asia ei olisi liian helppo, kannattaa käydä lukemassa myös aiempi postaukseni: Valitsetko mulesing-vapaan merinovillan vai tuetko eläinrääkkäystä?

Tämän jättilangasta valmistetun villahuivin kanssa ei palele kylminäkään päivinä

Urheiluvaatteet ovat itselleni eniten päänvaivaa aiheuttavia. Ihan jo mainitsemani pesunkin vuoksi. Oletko löytänyt korvaavia vaatteita teknisten urheiluasujen tilalle? Merinovillaa ajattelin itse kokeilla treenivaatteissa. Saa nähdä, miten sopii siihen tarkoitukseen. Ulkoiluvaatteiden osalta täytyy kiinnittää huomiota tuotteiden materiaaleihin ostohetkellä. Jos olet löytänyt ekologisia ulkoiluvaatteita, joiden ympäristökuormitus olisi käytössä pieni, niin jaa tietosi meille. Kiitos!

Ansku <3

Kommentit

 • Pia / Pöpelikössä

  Hyvä ja mielenkiintoinen postaus, kiitos! Ajankohtainen itselle kun mun alkaneen vuoden teema tuntuu olevan maailmantuskailu, joten piti heti kipittää lukemaan kun instassa bongasin 😀

   0
  • Ansku

   Tosi kiva kuulla, että sopi sun teemavuoteen! 🙂 Oletko lukenut myös ton postauksen merinovillasta?

    0

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.