VALIKKO
13.9.2016 18:25

Hömppä dieetti

beetroot-1383758_1920Oletko joskus aloittanut elämäntaparemontin täynnä intoa todeten, että nyt alkaa uusi elämä? Tämä dieetti tulee muuttamaan kaiken! Paino saadaan kuriin näännyttämällä itsensä tai luopumalla kertaheitolla hiilareista, rasvasta tai vaikka mistä. Ja viimeistään muutaman kuukauden päästä (todennäköisesti jo kahden viikon jälkeen) syöt taas entiseen malliin.

Harvoilla muutos ruokavalioon tapahtuu silmänräpäyksessä. On tietysti heitäkin, mutta suurin osa ihmisistä saa pysyviä tuloksia edetessään pienin askelin kohti tavoitettaan. Kun elimistölle ja mielelle annetaan aikaa sopeutua muutoksiin, saadaan luotua kokonaisvaltaisia ja pysyviä tapoja.

Nyt kun mainitsin mielen, en voi olla jatkamatta sen kieroutuneesta tarpeesta saada meidät haluamaan aina sitä, mistä olemme päättäneet luopua. Aloitapa karkki- tai herkkulakko. Sen jälkeen et muuta näekään ympärilläsi kuin niitä ”kiellettyjä” ruokia.

Tasapainoinen ruokavalio

Minä olen saanut tehtyä ruokavaliooni monia muutoksia. Olen edennyt pienin askelin kohti jotain, mutta mitä? Tätä minulta on viime aikoina tiedusteltu useammankin kerran. Olenko nyt vegaani tai mikälie ruokahihhuli? Miksi pitää lokeroida? Miksi pitää olla jotain tiettyä ”ruokalahkoa” edustava? Eikö tavallinen tallaaja saa syödä kasvisruokaa tai gluteenitonta?

Kerrottakoon taustana, että minulla ei ole itselläni ruokavaliota rajoittavia allergioita tai sairauksia (ainakaan tietääkseni). Eettisiin näkökulmiin en nyt paneudu. Palataan niihin joku toinen kerta. Mutta asiaan palatakseni, olen huomannut joidenkin tiettyjen ruokien sopivan itselleni paremmin kuin toisten. Omien tuntemusten pohjalta olen muokannut tottumuksiani ja muutoksista on tullut osa arkea. En ole missään vaiheessa kieltänyt itseltäni mitään kokonaan. Jos on tehnyt mieli esim. herkkuja, olen niitä syönyt, mutta kohtuudella. Näillä muutoksilla ruokailutavoissa olen saanut pudotettua painoa muutaman kilon tavoitteeseeni ja onnistunut pysymään siinä ilman sen ihmeempiä ponnisteluja.

Yhtenä suurimpana motivaattorina minulla ovat tietysti toimineet lapset. Haluan tarjota heille mahdollisimman hyvää, puhdasta ja ravintotiheää ruokaa. Itse hyödyn ikään kuin siinä sivussa. Ja kuten jo aiemmin mainitsin, oman itsensä takia jotkut muutokset ovat olleet hitaita. Lapset kun tottuvat pienestä asti johonkin, niin sehän on heille aivan luonnollinen tapa syödä.

Löydä oma polkusi

Etsi siis itsellesi ja perheellesi sopivat ruokailutottumukset. Älä anna kenenkään ulkopuolisen määritellä sinun tai teidän rajoja. Ennen kaikkea: Älä usko ihmeitä lupaaviin dieetteihin. Jos dieetti lupaa nopeita pysyvyiä tuloksia, kannattaa suhtautua siihen epäilevästi. Oikotietä onneen ei ole. Jos suurimman osan aikaa syö terveellisesti ja muistaa kohtuuden, voi välillä aivan hyvin herkutella. Eikä pidä unohtaa, terveellisiäkin herkkuja on vaikka kuinka paljon.

Nyt kun olen saanut vihdoinkin ostettua uuden blenderin, päästään meillä taas parin viikon jälkeen normaaliin ruoka-arkeen. Toivottavasti edellistä (hajosi raakakakun teossa) paljon tehokkaampi kone tuo myös jotain uutta twistiä kokkailuun ja meidän ruokailuihin. Vinkkejä otetaan vastaan. 🙂

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.