VALIKKO
17.4.2018 16:00

Kaunis = Pinnallinen

Somea ja mediaa seuratessa törmää usein yleistykseen kauniiden ihmisten pinnallisuudesta. Ihan, kun kauneus itsessään tekisi ihmisestä pinnallisen. Onko asia tosiaan näin vai onko kyse kateellisten panettelusta?

Selvitetään heti alkuun, mitä pinnallisuus on. Näin pystytään puhumaan samasta asiasta ja toivottavasti vältetään väärinkäsitykset. Minä siis kysyin Wikiltä, miten pinnallisuus määritellään: kyseessä on adjektiivi, joka kuvaa ulkonäöstä tai vastaavasta kiinnostunutta ihmistä.

Seuraavaksi haluan esittää kysymyksen Sinulle: Katsotko peiliin, ennen töihin lähtöä tai treffeille mennessäsi? Meikkaatko, värjäätkö hiuksia tai valitsetko ulos lähtiessäsi päälle kivan näköiset vaatteet? Jos vastasit kyllä, tekeekö se sinusta pinnallisen?

Minusta on vaarallista ja tuomitsevaa lähteä arvioimaan ketään ulkonäön perusteella. Joku tavoittelee terveyttä ja saa kaupanpäälle upean kropan. Ei se tee hänestä pinnallista vaikka ulkopuolisen silmin asia näyttäytyisi toisin. Joku on luonnostaan poikkeuksellisen kaunis ja hänet lokeroidaan sen vuoksi. 

Olen huomannut, että nämä somessa pinnallisiksi julistetut ihmiset ovat usein hyvin syvällisiä ja herkkiä. Kaunis huoliteltu ulkokuori toimii kilpenä kovaa ja kriittistä maailmaa vastaan. Osa taas yrittää korjata horjuvaa itsetuntoa ulkoisella hyväksynnällä. Oli syy mikä tahansa, niin on epäreilua, että ihmiset joutuvat kokemaan, niin rankkaa arvostelua tuntemattomien osalta pelkästään sen vuoksi, miltä näyttävät. Ainoa järkevä selitys sille on kateus. Yksi on kateellinen ulkonäöstä, toinen sen tuomasta huomiosta ja kolmas siitä, että joku muu on saanut niin upean puolison.

Nykyinen somekulttuuri on ihanteellinen alusta tällaiselle turhanpäiväiselle arvostelulle. Nimimerkin takaa on helppo huudella loukkauksia, eikä siinä aina varmasti edes tajuta, että puhutaan elävälle tuntevalle ihmiselle. Sanotaan, että jos julkisuuteen lähtee, niin pitää kestää arvostelua. Minä haluan kysyä, että miksi? Ymmärrän kritiikin asioita, näkemyksiä ja mielipiteitä kohtaan, mutta miksi ihmeessä ulkonäköä tarvitsee arvostella, ellei kyseessä satu olemaan missikilpailut tai vastaavat? 

Kuva Rosa Virtanen

Miten hirveitä paineita tällainen käytös luo nuorissa, jotka vielä etsivät itseään ja omaa identiteettiä. He näkevät aikuisten ihmisten käyttäytyvän aivan sikamaisesti toisiaan kohtaa. Ei ole ihme, että itsetunto kärsii, jos herkässä kehitysvaiheessa leimataan pinnalliseksi kaikkitietävien kateellisten toimesta. Eikä ongelma ole ollenkaan vain naisten. Ulkoinen arvostelu kohdistuu myös miehiin. 

Ja vaikka ihminen olisi pinnallinen, eli kiinnostunut ulkonäöstä, ei se tarkoita, että hän ei olisi syvällinen pohdiskelija tai herkkä. Minusta nämä asiaa eivät missään nimessä sulje toisiaan pois. Itse tunnen lukuisia kauniita, ulkonäöstään huolehtivia ihmisiä, mutta en todellakaan pidä heitä pinnallisina, niin kuin tätä termiä negatiivisessa mielessä käytetään. 

Ulkonäöstä voi päätellä vain ihmisen ulkokuoren. Vasta tutustumalla toiseen pystyy sanomaan millainen hän todella on. Tärkeää on myös muistaa, että media ja some antavat ihmisestä vain tietyn kuvan. Se ei todellakaan ole koko totuus. Tutustu toiseen ja sen jälkeen voit tehdä päätelmät hänen luonteestaan.

Tätä postausta varten kaivelin netin syövereistä muutakin taustatietoa, kun tuon määritelmän pinnallisuudelle ja törmäsin Maisa Torpan postaukseen itsetunnosta. Rohkeaa tekstiä ja hienoa, että hän uskaltaa avata asiaa. Toimii varmasti vertaistukena monelle. Samaan aikaan tulen kuitenkin surulliseksi, että nuori ja kaunis nainen joutuu monien muiden tavoin kärsimään näistä ongelmista. Toivon sydämestäni, että hänen mainitsemansa kampanja tuottaa hyviä tuloksia ja yhä useampi nuori saisi aloittaa aikuisuuden ehjän ja hyvän itsetunnon kanssa. 

 

Rakennetaan suvaitsevaa maailmaa itsellemme, läheisillemme ja ennen kaikkea tuleville sukupolville!

Ansku <3

 

p.s. Pakko vielä loppuun kertoa eräästä Facebookin kissaryhmän keskustelusta. Siellä kritisoitiin, että on pinnallista haluta jonkun tietyn näköinen tai värinen kissa. Siis oikeasti!? Eikö ihmisillä todellakaan ole muuta tekemistä, kun arvostella toisia, mitä ihmeellisemmistä asioista? Vaikka sitten sen perusteella, millaisen kissan omistat. Ja kaikille tässä nyt tiedoksi, tietyt kissarodut ei mun silmää miellytä ja niitä en edes harkitse. Itse valitsin ja tulen jatkossakin valitsemaan kauniin kissan, oli pinnallista tai ei!

 

 

Kommentit

 • Jasu

  Tosi tärkeä ja puhutteleva aihe! Hienosti olit kerännyt ajatuksia tähän 🙂

   2
  • Ansku

   Kiitos! Näistä pitäisi enemmän puhua ja ennen kaikkea ihmisten pitäisi tajuta, kuinka paljon pienilläkin sanoilla on merkitystä.

    1
 • Diiskuneiti

  Olen miettinyt tätä samaa itse useasti, varsinkin sitä miksi ihmiset tuomitaan johonkin lokeroon ulkonäön perusteella vaikka ei edes tunneta toista ihmistä 🙁 Hyvä ja hieno artikkeli ja toivon, että tästä tulisi lisää keskustelua joka tavottaisi myös nuoret 🙂

   2
  • Ansku

   Kiitos, toivotaan keskustelun lisääntyvän! Ikä on opettanut itselle sen, että en tuomitse ketään ulkokuoren perusteella. Edes blogiin ei jaeta ihan kaikkea, joten siitäkään ei pidä vetää hätiköityjä johtopäätöksiä ihmisen todellisesta luonteesta.

    2
 • Jenna

  Olen miettinyt kyllä samoja ajatuksia! Ketään ei pitäisi määrittää tai tuomita ulkonäön perusteella, sillä meistä jokainen osaa yllättää hyvällä tai sitten huonolla tavalla, mutta olen tosiaan huomannut, että sisäinen kauneus tekee ihmisestä myös ulkoisesti kauniimman. 🙂

   2
  • Ansku

   Näinhän se on Jenna, että sisäinen kauneus saa loistamaan myös ulkoisesti.

    1
 • Kime

  Todella mahtava teksti. Toit hyvin esille, että pinnallisuus ei ole määriteltävissä ulkokuoresta. Miettinyt myös usein miksi ulkokuoren mukaan ihmisten pitää olettaa toisesta asioita, joita ei oikeasti tiedä, kun ei ole koskaan edes vaivautunut keskusteleen ja tutustuun häneen.

   2
  • Ansku

   Kiitos Kime! Ennen tuomitsemista tai lokeroimista tulisi itse tutustua ihmiseen. Edes toisen puheisiin ei pidä perustaa arviota, kolmannesta osapuolesta.

    2
 • Sukat hukassa

  Ihana teksti, ja tärkeä aihe! itse meikkaan, ja värjään hiuksiani mutta väitän ettei se määrittele minua pinnalliseksi 🙂 ihmiset tuomitsee herkästi ulkonäön perusteella, liekö sit sitä kateellisten panettelua. Ja se jos mikä kertoo siitä luonteesta ;(

   2
  • Ansku

   Minä en ainakaan pysty löytämään sellaisen käytöksen taustalta muuta syytä, kun kateuden. Mutta tehdään me ainakin omalta osaltamme maailmasta suvaitsevaisempi tällä saralla. <3

    1
 • -E-

  Hyvä aihe. Pinnallisuus on minusta sitä, että kaikki muu jää huomiotta, paitsi se pinta. Niin itsessä kuin muissakin. Minusta on ihan eri asia hiukan tuoda itselleen hyvää mieltä laittautumalla, se ei tee kenestäkään pinnallista

   2
 • Rosa

  ”Olen huomannut, että nämä somessa pinnallisiksi julistetut ihmiset ovat usein hyvin syvällisiä ja herkkiä. Kaunis huoliteltu ulkokuori toimii kilpenä kovaa ja kriittistä maailmaa vastaan.” Kuvailee ainakin omaa persoonaani todella hyvin. Ulkonäöstä huolehtiminen ei todellakaan ole pinnallisuutta. Pinnallisuutta on se, kun pitää toisen ulkonäköä arvoa mittaavana tekijänä!

   2
 • Todella hyvä kirjoitus, tärkeästä sekä hyvästä aiheesta! 🙂 Some on aika julma paikka; täynnä arvostelua asiasta jos toisestakin. Eikä todellakaan kaikkein vähiten ulkonäköön liittyen.

   2
 • Laura

  Tosi hyvä teksti, Ansku! Itse tykkään tosi paljon vaatteista ja muodista ja ylipäätäänkin laittautumisesta, mutta en kuitenkaan määrittelisi itseäni pinnalliseksi. Kaikilla on omat mielenkiinnon kohteet ja ei ulkonäöstään huolehtiminen ole suora yhtälö pinnallisuuteen! Harmittaa, miten moni yhdistää sen niin.

   1
 • Satu B

  Oikein hyvä kirjoitus!!! Siis tuo tuomitseminen on tänä päivänä jotenkin niin helppoa 🙁 jos haluaa olla huoliteltu ei se ole pinnallisuutta!

   1
 • Maria/ Nyt heti

  Ulkonäön takia kyllä tuomitaan paljon. Nimenomaan kauniita ja huoliteltuja, mutta myös niitä, joilla ei ole jostain syystä jaksamista/ kiinnostusta huolehtia ulkonäöstä tai ulkonäköön vaikuttaa sairaus tms.

  Itse koen pinnallisuuden myös paljon muuksi, kuin ulkonäöstä kiinnostumiseksi. 🙂

   1

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.