VALIKKO
11.10.2017 17:21

Kiva kun kävit, mutta me ei palkata tyttöä

Suunnilleen otsikon sanoilla päättyi eräs työhaastatteluni insinööriopintojen loppupuolella Jyväskyläläisessä kaupanalan liikkeessä. Aivan, minut oli pyydetty haastatteluun vaikka varmasti tiesivät, että tyttö tai siis nainen on haastatteluun tulossa. Haastattelu eteni ihan normaalisti ja lopuksi sitten kahdesta miehestä toinen totesi, että eivät palkkaa TYTTÖÄ! Kyse ei myöskään ollut siitä, että en olisi ollut pätevä avoinna olleeseen tehtävään. Vastaavista töistä löytyi aiempaakin työkokemusta.

Noin 13 vuotta myöhemmin edellä kuvattua haastattelua vuonna 2017 koen edelleen työssäni ihmisten ennakkoluulot. Missä vaiheessa insinöörinainen otetaan vakavasti? Kuinka montaa yli 10 vuoden työkokemuksen omaava lähes 40-vuotiasta miestä pojatellaan? Minua nimittäin edelleen tytötellään työssäni. Etenkin joillain yli 50 vuotiailla miehillä tuntuu olevan tarve tähän. Viis siitä kuinka hyvin tunnen asiani, he kokevat tietävänsä paremmin. Minä itse tiedän ammattitaitoni ja osaan jo jättää tietyt kommentit huomiotta. Ja ennen kaikkea osaan jo pitää puoliani. Tiedän, että omaa ammatillista uskottavuuttani ”miehisellä alalla” ei varmasti edistä suht pieni kokoni tai iloinen luonteeni. Niin, kuin ainakin jokainen nainen ymmärtää, ne eivät kuitenkaan saisi vaikuttaa siihen, kuinka minua kohdellaan.

Näin tyttöjen päivänä olen miettinyt omia kokemuksia teknisellä alalla naisen näkökulmasta. Suuri huoleni ovat etenkin ne nuoret aikuiset naiset, jotka kohtaavat edelleen väheksyvää ja jopa ala-arvoista kohtelua. Kuinka saisimme kaikille tasapuoliset mahdollisuudet toteuttaa unelmansa sukupuolesta riippumatta? Voisivatko huonon itsetunnon takia naisia ja tyttöjä väheksyvät ihmiset pitää mielipiteensä omana tietonaan? Sehän nimittäin on pääsyy sille, miksi joillain on tarve puhua alentavasti toisille. Silloin olisi oikein hyvä hetki mennä peilin eteen ja kysyä itseltään, miksi kokee toisen niin suureksi uhaksi, että häntä on yritettävä lannistaa. Olisikin tärkeää, että ainakaan me naiset emme omilla toimilla tai puheilla heikennä toistemme asemaa.

Itse olen pyrkinyt opettamaan omille tytöilleni, että eivät anna kapeakatseisten ihmisten mielipiteiden määritellä heitä. Heistä voi tulla ihan, mitä itse haluavat. Onkin ollut ilo nähdä, että matematiikka on lempiaineita koulussa. Tämä äiti luki mielenkiinnolla päivän Keskisuomalaisesta jutun tiedenaisista. Salainen haaveeni on, että joku tytöistäni olisi vielä jonain päivänä tiedenainen. Itse saavat lapset kuitenkin polkunsa valita ja tällä hetkellä katse on suunnattu mm. eläinlääkärin ammattiin ja yhdellä on toiveammattina lastentarhanopettaja. Ja meillä tytöt saavat olla myös aivan rauhassa tyttöjä prinessaleikkeineen.

Mahtavaa kansainvälistä tyttöjen päivää!

Ansku <3

Kommentit

 • Minna

  Voin vaan kuvitella! Raksoilla on naisia jo vähän aiempaa enemmän mestareina. Erittäin hyvin vetävät. Sisävaiheen mesuina huolellisia ja tarkkoja, mikä tokikaan ei ole sukupuolesta kiinni – mutta kunpa eivät ”jämähtäisi” siihen sisävaiheeseen, jos kiinnostaa muutkin jutut ja vastaavana toimiminen. Tällä hetkellä olenkin työmaalla, jonka vastaava mestari on suurin piirtein mun ikäinen nainen – hyvin se vetää. 🙂 Hienoa, että on lähtenyt ja päässyt vastaavaksi.

  Joskus näkee sitä, että vanhat urakkajampat naureskelee nuorille mestareille – ja erityisesti naisille. Mut nuo vanhemman polven kurkot älyttää kyllä ihan yhtä lailla vanhempia miesmesujakin. Ennemminkin taitaa olla suhteet ja suhtautuminen kiinni siitä, miten tarkka ja jämäkkä on – ja miten järkevä on. Se ei onneks ole sukupuolesta kiinni. 🙂

   0
  • Ansku

   Hei, ihana kuulla sun kokemuksista rakennusalalla. Oma alani on vähän toisenlainen, mutta totta, että jämäkällä otteella asiat yleensä etenee hyvin. 🙂

    0

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.