VALIKKO
1.1.2019 21:30

Kombucha – valmista itse herkullinen terveysjuoma

Olen ollut intohimoinen teen juoja jo pidempään, joten kombucha herätti mielenkiintoni välittömästi. Viime keväänä kombuchasta tulikin yksi suosikkijuomistani. Tämä maitohappobakteereja sisältävä käynyt tee on korvannut oikeastaan kaikki aiemmin käyttämäni virvoitusjuomat.

Kesällä kombuchaa tuli joutua aika paljon ja samalla heräsi kiinnostus valmistaa sitä itse. Lokakuussa sain vihdoinkin ostettua itselleni aloituspaketin, joka sisälsi SCOBYn eli maitohappobakteerien sekä hiivojen muodostaman ”yhdyskunnan” ja muut tarvittavat aineet.

Ensimmäisen erän valmistus oli jännittävää. Mielenkiinnolla seurasin joka päivä projektin edistymistä ja ilman The Good Guysin Kombuchaopistoa tai Facebook -ryhmää olisi iskenyt epätoivo. Ensin ihmetytti pintaan ilmestynyt harmaa kerros, joka osoittautui uudeksi syntymässä olevaksi scobyksi. Sitten kauhistelin scobyn alapuolella olevaa ”rihmastoa”, minkä aiheutti kuollut hiiva. Hyvää juomaa siitä kuitenkin tuli, koska kaikki tämä kuului asiaan. Nyt ei tarvitse enää ihan heti panikoida kaikkea valmistuksen aikana ilmenevää.

Tuolta yllä olevan linkin takaa löytyy todella hyvät ohjeet kombuchan valmistamiseen ja muutoinkin paljon ohjeita sekä neuvoja. Suosittelen tutustumaan siihen sekä Olli Postin kattavaan koosteeseen aiheesta.

Pinnalle muodostumassa uusi scoby

Kuollutta hiivasolukkoa

Minä olen tehnyt The Good Guysin ohjeesta poiketen niin, että lisään ensin sokerin. Kun vesi on jäähtynyt noin 15-20 min, lisää teen ja anna sen hautua vähintään 20 min. Käytän vihreää teetä (yleensä senchaa)  ja sain vinkin, että sen hyvät ominaisuudet säilyvät paremmin myös kombuchassa, kun sen hauduttaa alhaisemmassa lämpötilassa.

Käytössäni on vanha Saksasta tuotu olutkori pulloineen. Nämä 0,33 litran pullot ovat olleet täydellisiä kombuchan valmistuksessa.

Kombuchan maustaminen on hauskaa puuhaa. Uusia makuja on niin hienoa päästä kokeilemaan. Tähän mennessä suosikkejani on ollut tyrni, piparminttu sekä talvisen mausteinen inkivääri-neilikka-kaneli-maustepippuri.

Joululahjaksi lähti useampikin pullo kombuchaa. Makuina etenkin suosikkini tyrni.

 Jokaisesta erästä on syntynyt uusi scoby ja olenkin päässyt jo muutamalle jakamaan tämän ilon. Vielä tuolla kaapissa köllöttelee ylimääräisiä scobyja, joten kiinnostuneiden kannattaa kommentoida tuohon alle. 🙂

 

Ansku <3

 

 

Kommentit

 • Reetta

  Juuri puhuin äitini kanssa tästä puhelimessa, että pitäisi ehdottomasti kokeilla 🙂 Ei kuulosta edes kovin vaikealta tuo itse valmistaminen, mutta voisi aluksi kokeilla kaupasta löytyvällä valmiilla kombuchalla. Ihana idea nuo joululahjapullot!

   1
  • Ansku

   Kannattaa todellakin maistaa. Alkuun suosittelen esim. Puhdistamon kombuchaa, koska ne ovat hyvin ”limpparimaisia”. Ja hei, olisi hienoa, jos kävisit sitten kertomassa, mitä tykkäät kombuchasta. 🙂

    1
 • Kivan kuuloinen prosessi, ehdottomasti voisin tutustua tähän aiheeseen tarkemmin ajan kanssa Etenkin toi itse maustaminen kuulostaa kiinnostavalta puuhalta.

   1
  • Ansku

   Maustaminen on niin mielenkiintoista. Koko ajan keksii uusia juttuja, mitä haluaa kokeilla kombuchaan.

    0
  • Ansku

   Muutamat tutut muistavat myös tän lapsuudesta. Mulle oli ihan uusi tuttavuus vasta äskettäin.

    0
  • Ansku

   Mä hurahdin tähän ihan totaalisesti.

    0
 • Viivi

  Olen useamman vuoden komputchaa käyttänyt, mutta en ole vielä itse rohjennut tekemään. Mut hei, nyt vois olla sen aika! Olisin siis kiinnostunut scobysta!

   1
  • Ansku

   Ihan mahtavaa! ❤️
   Olen sinuun yhteydessä, kun saan tuon startterinesteen ylimääräisille scobylle valmiiksi.

    0
   • Viivi

    Jes, huippua!

     1
    • Ansku

     Nyt olisi scoby ja startterineste valmiita uuteen kotiin. Laitatko mulle viestiä osoitteeseen lumikumpu(at)outlook.com, niin saadaan sovittua asioista tarkemmin. 🙂

      0
 • Hei mulla scoby odottelee edelleen, jännittävästi eläen mutta hyvältä hän vaikuttaa edelleen! nyt ihan lähiaikoina alkaakin kombuchan valmistus ☺️

   1
  • Ansku

   Voi vitsi, mä odotan mielenkiinnolla, mitä tykkäät itse tehdystä kombuchasta. Niin jännää!
   Päivitä sitten vaikka instaan, projektin etenemisestä.

    0
 • Helena Mäkinen

  Minulla on valmis komppa juoma kaapissa. Kiinnostaa myös omatekoinen.!

   1
  • Ansku

   Suosittelen kyllä tekemään itse.

    0
 • Helena

  Kyllä kiinnostaisi kokeilla oman juoman valmistamista. Toki Puhdistamonkin on hyvää, mutta oma vasta olisikin.
  Maitokefiiriä olenkin tehnyt, mutta tämä maistuu paremmin.
  Jos sinulta joskus liikenee ylimääräinen alku niin ilolla otan hyvään hoitoon.

   1
  • Ansku

   Tuolla niitä syntyy pikku hiljaa uusia, joten kyllä sinullekin sieltä lähiaikoina löytyy, kun maltat hetken odottaa. 🙂

    1
   • Nimetön Nimetön

    Hyvä juttu. Hyvää kannattaa kyllä odottaa

     1
  • Ansku

   Scoby ja startterineste odottavat sinua. Laita viestiä, milloinka pääset hakemaan. 🙂

    0

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.