VALIKKO
5.10.2017 15:17

Migreeni kuriin ilman lääkkeitä

Migreeni, tuo neurologinen sairaus, joka vaivaa minua säännöllisesti. Varsinaisen diagnoosin sain vasta pari vuotta sitten, mutta monenlaista päänsärkyä on ollut vuosien aikaan ja se on lisääntynyt iän myötä. Noin puoli vuotta ennen neurologille päätymistä tilanne kärjistyi kuitenkin aika huonoksi.

Kerrottakoon taustaa sen verran, että raskauksien aikana olen välttynyt päänsäryiltä aika hyvin. Punaviini lähes poikkeuksetta on aiheuttanut voimakkaan päänsäryn, mutta olin ajatellut sen johtuvan histamiinista. Kirkkaat valot, mukaan lukien aurinko, on huonosta päälleni. Hajut, erityisesti hajuvedet ja hiuslakat, voi kauhistus! Aivoni eivät ehdi edes välittää tietoa kyseisestä hajusta tajunnalleni, kun päänsärky on jo alkanut. Tämä on ollut ehkä se arkea kaikista eniten haittaavin laukaisumekanismi. Läheskään kaikki, kun eivät ota tosissaan sitä, kuinka herkkä tämän suhteen olen. Päänsärkyni taustalla on vielä monia muita tekijöitä kuten mm. väsymys, stressi ja ehkä merkittävimpänä hormoonit. Kyllä juurikin nämä naisen ihanat ystävät, jotka saavat aikaan sen, että päivä tai kaksi ennen sitä aikaa kuusta on mun pää pipi.

Palataan takaisin diagnoosia edeltäviin kuukausiin: se aika oli yhtä tuskaa. Kärsin lähes jatkuvasta päänsärystä. Hyvänä kuukautena saattoi olla parhaimmillaan viikko ilman kipua. Muisti ei toiminut normaalisti, mutta ihmekös tuo, kun jatkuvasti oli vähintään pieni päänsärky, joka häiritsi keskittymistä. Migreeni diagnoosi oli oikeastaan helpotus. Olihan sitä ehtinyt pelätä jo jotain vakavampaa. Se samalla antoi syyn kaikille aiempien vuosien oireille ja päänsäryille, joita en ollut osannut yhdistää toisiinsa.

Tilanteen ollessa aika hankala sain neurologilta kehotuksen nukkua enemmän ja estolääkitykseksi tarjottiin mielialalääkkeitä. Lisäksi sain kokeiltavaksi erilaisia migreenilääkkeitä. Perinteisten migreenilääkkeiden ensimmäiseksi ongelmaksi kohdallani muodostui se, että kärsin esioireettomasta migreenistä. Eli en pysty ennakoimaan ja ottamaan lääkettä oikeaan aikaan. No muutamia lääkkeitä kuitenkin kokeilin ja en kokenut saavani niistä riittävästi apua. Tai no, kyllähän ne seuraavaan päivään mennessä oli pääkipuun auttanut, mutta muuten ne sitten lamaannuttivat täysin vähintään vuorokaudeksi. Osa taas sai oksentamaan. Käytännössä pystyin ottamaan lääkkeen vasta illalla, kun isä oli hoitamassa lasten iltapuuhat. Seuraavana päivänä oli turha kuvitella menevänsä töihin.

Mainitsin estolääkkeeksi tarjotut mielialalääkkeet. Niiden käyttöä en aloittanut koskaan. Ok, ne varmasti toimivat joillain migreenin estoon hyvin, mutta en kokenut edes pahimpaan aikaan, että ne olisivat mun juttu. Sivuvaikutusten lista oli jo niin pitkä ja sanoisinko kauhistuttava, että halusin löytää avun muuta kautta.

Lisäsin siis neurologin kehotuksesta unen määrää. Huomasin aika nopeasti sillä olevan positiivista vaikutusta tilanteeseen. Lisäsin myös liikunnan määrää ja pikku hiljaa kuukaudessa alkoi olla enemmän niitä päiviä, kun pää ei ollut kipeä. Silti tietyissä tilanteissa annoin ikään kuin luvan migreenille nostaa päätään. Sitä kun oppii ajattelemaan, että no nyt se taas alkaa. Niin aivan varmasti se päänsärky alkaakin. Ja jo pienen tuntemuksen myötä jos antaa sille luvan tulla, niin kyllähän se sisään astuu koko voimalla. Näihin mielikuviin ja ajatuksiin päätin tarttua. Onhan tutkitusti lumelääkkeilläkin vaikutusta, niin minä päätin ottaa omat ajatukseni migreenistä haltuuni, että en ainakaan pahenna tilannetta.

Lähdin liikkeelle siitä, miten suhtauduin, kun tunsin ne ensimmäiset tuntemukset päänsäryn alkaessa. Aiemmin sitä ikään kuin luovutti, että no nyt se taas alkoi. Tietoisesti päätinkin, että tällä kertaa tämä on pikkujuttu, ei mitään isompaa. Vähän tuntuu pääkipua, mutta se menee kohta ohi.

Nykyään keskityn rentouttamaan itseni ja keskeytän mahdollisuuksien mukaan työnteon tai kotityöt hetkeksi. Venyttelen niskan ja hartioiden seutua. Jos suinkin mahdollista, menen käymään ulkona raittiissa ilmassa. Koen kuitenkin tärkeimmäksi sen asenteen, miten alkaneeseen päänsärkyyn suhtautuu. Joudun kyllä edelleen turvautumaan välillä särkylääkkeisiin. Se ei enää ole kuitenkaan pääasiallinen hoito. Ja koska olen saanut niin sanotusti noidan kehän katkaistua, pärjään nykyään hyvin miedoimmilla särkylääkkeillä.

Se mikä aiheuttaa minussa eniten ihmetystä, on suhtautuminen erilaisten vaivojen hoitoon. Kaikille tuntuu olevan ihan okei, että migreeniin otetaan lääke, jonka sivuvaikutukset tekevät toimintokyvyttömäksi. Jos olet poissa töistä tästä syystä, siinä ei ole mitään ongelmaa. Jos taas lähdet kesken päivän töistä, jotta voisit mennä ottamaan päiväunet ja vaikka kävelylle, niin sitä katsotaan erittäin pahalla. Eikö kaikille (paitsi lääkeyhtiöille) olisi parempi, että alkanut migreeni (niin kuin monet muutkin vaivat) hoidettaisiin heti luonnollisin keinoin.

Liukuvan työajan vuoksi olen itse joskus voinut tarvittaessa lähteä aikaisemmin kotiin ja pystynyt sillä edistämään tätä positiivista kehitystä migreenin hoidossa. Kaikilla ei kuitenkaan tätä mahdollisuutta ole. On myös erittäin tärkeää muistaa, että migreeniä on todella monenlaista eikä tämä varmasti toimi kaikilla. Haluaisin silti herätellä kaikkia ajattelemaan omaa terveyttä enemmän luonnollisia vaihtoehtoja hyödyntäen. Tunnistatko itsessä esim. samoja piirteitä, mitä itselläni oli aiemmin migreenin yllättäessä? Annatko päänsärylle vallan hallita päivääsi?

Olen päässyt tämän vuoden aikana siihen tilanteeseen, että tuo kerran kuussa säännöllisesti tuleva migreeni hoituu ilman lääkkeitä. Kesäloman aikana ei tarvinnut turvautua särkylääkkeisiin kertaakaan. Edelleen migreeni minua siis vaivaa, mutta enää en anna sen hallita elämääni. Minä hallitsen sen!

Ansku <3

Kommentit

 • P.M

  Kyseessä on siis harvakseltaan toistuva episodinen migreeni, jonka kohtaukset ovat helposti hoidettavissa.
  Ei mitään uutta auringon alla. Monella muulla migreenin hoito ei ole noin yksinkertaista eli ei kannata yksinkertaistaa.

   1
 • Nimetön Katarina

  Onnekas olet, että migreenisi on tuon kaltainen ja se hoituu luonnossa kävelyllä. Aurallista migreeniä sairastavana näkisin viimeisenä vaihtoehtona itseni toikkaroimassa vasenpuoli tunnottomana, sokeana ja puhekyvyttömänä tuolla metikössä. Täälä se on tonninen panadoli + miranaxi naamaan heti, kun ensimmäinen sahalaita kuvio ilmestyy näkökenttään ja tyynypinon alle nukkumaan. Muuta mahdollisuutta ei ole. Aura oireilta en säästy, mutta kipukohtaus jää yleensä tällä combolla tulematta. Kunnon kipukohtaus taas on jotain aivan hirveää..siinä ei mielenhallinta auta, kun päänsärky on niin voimakas, että se saa oksentamaan. Urheilen ja nukun hyvin, mutta migreenin itselläni laukaisee mm. voimakkaan jännityksen/stressin laukeaminen, jumiset niskat tai liian kova treeni.

   0
  • Ansku

   Ikävä, että kärsit aurallisesta migreenistä. Migreeniäkin, kun on niin monenlaista. Onneksi olet kuitenkin löytänyt sopivat lääkkeet avuksi. Tunnistan hyvin kuvailusi kovasta päänsärystä. Se on minulla ainoa migreenin oire, mutta kuten kerroin olen hyvin saanut viime aikoina kuriin sitä. Tietysti se on vaatinut elämäntapa- ja asenneremonttia, mutta kuten sanoit, olen onnekas tämän kanssa.

    0

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.