VALIKKO
24.7.2016 22:26

Mustikkapiirakka

IMG_0636Vuosia sitten äitini otti Keskisuomalaisesta talteen mustikkapiirakan reseptin, joka on ehkä paras, mitä olen koskaan syönyt. Tämä mustikkapiirakka on varsinainen kaloripommi, mutta kyllä sen pari kertaa vuodessa kestää. Useiden työvaiheiden vuoksi valmistamiseen menee aikaa noin puolitoista tuntia. Kerran maistettuasi kyllä ymmärrät, että tämä on kaiken vaivan arvoista.

Pohja:

  • 200 g    voita tai margariinia
  • 2 dl       sokeria
  • 2           kananmunaa
  • 1 dl       Valio Eila kahvikermaa
  • 4 dl       vehnäjauhoja
  • 2 tl        leivinjauhetta

Kiisseli:

  • 4 dl     Valio Eila kahvikermaa
  • 1 dl     sokeria
  • 2         kananmunaa
  • 2 rkl    ohratärkkelystä
  • 1 rkl    vaniljasokeria
  • 0,5 dl  sitruunasta puristettua mehua

Hyytelösokeri:

  • 3 dl     vettä
  • 1,5 dl  Dansukker Hyytelösokeria
  • n. 6 dl tuoreita mustikoita (myös tuoreet puolitetut mansikat sopivat)

Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen. Vatkaa huoneenlämpöinen voi/margariini ja sokeri vaahdoksi. Lisää kananmunat vaahtoon yksitellen koko ajan hyvin vatkaten. Sekoita leivinjauhe vehnäjauhojen joukkoon. Kahvikerma ja jauhoseos lisätään taikinaan vuorotellen samalla vatkaten. Levitä taikina tasaisesti leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Taikina on ”jämäkkää” ja hankala levittää leivinpaperille. Paista uunin keskitasolla n. 10-15 min kauniin ruskeaksi.

Sillä välin kun pohja jäähtyy, valmistetaan kiisseli. Lisää paksupohjaiseen kattilaan kahvikerma, sokeri, kananmunat ja ohratärkkelys. Kiehauta miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen, kunnes kiisseli muuttuu paksummaksi. Varo polttamasta pohjaan! Ota kattila liedeltä ja lisää lopuksi vaniljasokeri sekä sitruunamehu. Sekoita tasaiseksi ja anna jäähtyä muutama minuutti. Kaada kiisseli pohjan päälle ja levitä tasaisesti. (Tässä työvaiheessa kannattaa hyödyntää perheen miehiä. Heiltä kiisselin vatkaaminen sujuu paljon paremmin!)

Valmista hyytelösokeria pakkauksen Kakkukiille-ohjeen mukaan 1,5 kertainen annos. Jäähdytä hyytelösokeria välillä sekoittaen ja ripottele sillä välin mustikat kiisselin päälle. Lusikoi vähän jäähtynyt hyytelösokeri mustikoiden ja kiisselin päälle. Laita pelti jääkaappiin, jotta hyytelösokeri jähmettyy.

IMG_0644Leikkaa sopivan kokoisia paloja terävällä veitsellä ja nauti hyvässä seurassa. Mielestäni maku paranee, kun piirakka on jääkaapissa yön yli. Voi olla, että alkuperäinen resepti on vähän muuttunut vuosien varrella, mutta tällä ohjeella olen piirakkaa tehnyt.

Tämä mustikkapiirakka on niin hyvää, että pellillinen menee meillä hetkessä.

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.