VALIKKO
21.3.2016 18:08

Olisiko aika päivittää maailmankuvasi? – VIERASKYNÄ

Jos tämä teksti loukkaa tai alkaa kiukuttaa, lue lopusta tähdellä (*) merkitty kappale ennen selaimen sulkemista.

thenextlevel_uskomukset

Oletko koskaan pysähtynyt miettimään, miksi maailma näyttäytyy sinulle sellaisena kuin sen näet? Ehkä sateinen päivä ottaa päähän, kun paskan kelin takia et pääse tekemään ulkotöitä. Vai innostutko siitä, että saat viettää perheesi kanssa yhteistä aikaa, kun kerrankin kaikki ovat kotona? On monia eri tapoja reagoida, mutta se ei kuitenkaan muuta tosiasioita. Jos ulkona sataa, sinun tunteesi tai ajatuksesi eivät muuta keliä.

Tapasi tarkastella maailmaa on peräisin niistä uskomuksista, joita sinulla on. Brutaalin rehellisesti ilmaistuna saman asian voi sanoa näin: elät harhassa, etkä näe asioita sellaisina kuin ne todellisuudessa ovat. Ei hätää, tämä on inhimillistä, emmekä koskaan voi rajallisilla aisteillamme havaita maailmaa täysin sellaisena kuin se on. Meidän on pakko toimia uskomustemme varassa.

Mitä uskomukset ovat?

Uskomuksella tarkoitan varmuutta, että jokin asia merkitsee jotain. Todellisuudessahan tässä maailmassa ei mikään merkitse yhtään mitään muuta kuin se merkitys, jonka itse asioille annat. Esimerkiksi kumppanin uskottomuus voi toiselle olla kuolemaa pahempi shokki, kun taas toiselle anteeksianto on helpompaa, sillä hän pystyy näkemään tekojen takana olevat tyydyttämättömät tarpeet.

Rönsyilevä välihuomautus: Anteeksianto ei tarkoita asioiden painamista villaisella, koska silloin missaisit tärkeän oppitunnin. Anteeksianto on sitä, että HYVÄKSYT tosiasiat ja PÄÄTÄT päästää irti, koska tosiasiat eivät muutu, vaikka jäisitkin rypemään uhrimielialassa.

Suurin osa ongelmistasi ovat peräisin uskomuksista, sillä monet niistä ovat alitajuisia. Olet uskomustesi orja, sillä ne ovat kuin näkymätön voima, joka ohjaa jokaista tunnettasi, ajatustasi ja tekoasi. Et ehkä ymmärrä, miksi tunnet tietyllä tavalla tai kerta toisensa jälkeen huomaat toimivasi samaa typerää kaavaa noudattaen.

Korvaa rajoittavat uskomukset voimauttavilla

Läpimurto elämän seuraavalle tasolle tapahtuu uskomusten muuttamisen kautta. Sinun on tunnistettava tärkeimmät maailmankuvaasi ohjaavat uskomukset ja mietittävä, palvelevatko ne sinua vai ovatko ne enemmänkin rajoitteita. Sen sijaan, että olet uskomustesi orja, luo uskomuksia, jotka tekevät työtä puolestasi.

Mieti myös, kuinka vanhoja uskomuksesi ovat ja keneltä ne ovat peräisin. Saatat huomata, että joku merkittävistä uskomuksistasi on saanut alkunsa lapsuudessasi, kun alkoholisoitunut naapurinmies jakeli elämänviisauksiaan. Tuo uskomus ei välttämättä enää palvele sinua kovinkaan hyvin.

Yhdenkin uskomuksen muuttaminen voi muuttaa koko elämän. Näin on käynyt myös omalla kohdallani. Esimerkiksi alkoholi ei ole maistunut enää vuoteen, kun muokkasin ”minä en ole menestyksen arvoinen” –uskomuksen kannustavampaan muotoon.

elamanmuutos

Alla viisi voimauttavaa uskomusta, joita kannattaa kokeilla:

 1. Menneisyys ei määritä tulevaisuutta.
 2. Kaikki tapahtunut palvelee minua tavalla tai toisella. Myös ne kipeimmät asiat.
 3. Epäonnistuminen ei ole todellista. On vain päätöksiä ja tekoja, joilla on seurauksensa.
 4. Luon itse oman maailmankuvani ja olen vastuussa siitä, mitä luon.
 5. Löydän ilon jokapäiväiseen elämään pienistä asioista

Miten uskomuksia muutetaan? Se onkin sitten oma juttunsa. Ota askel kohti uskomustesi tunnistamista ja muuttamista lataamalla Sisäinen voima –pikaopas ILMAISEKSI tästä!

* Jos uskomuksesi ovat ristiriidassa tämän tekstin kanssa, todennäköisesti pahoitit mielesi tai suutuit. Se ei kuitenkaan muuta totuutta, vaan on osoitus pakkomielteestä pitää kiinni omasta ahtaasta maailmankuvasta. Olisitko onnellisempi, jos pakenisit mielesi vankilasta ja loisit uusia voimauttavia uskomuksia?

Lue lisää vieraskynäkirjoittaja Lauri Mäkisen ajatuksista The Next Level –blogista!

Kommentit

 • mitä vielä

  käsittääkseni minä olen jo yorestonomi, ulkomaankauppamerkonomi, täyd. kurssit kirjanpito-, tilintarkastus, laskentatoimi. markkinointi- ja kansainvälisyys.
  siis – yorestonomi, yotradenomi.(kielet, matikka, kemia, fys, psykologia,sosiaalipsykologia, henkilöstöhallinto, yritystalous yms.
  sosiaalialalla kahdessa vanhainkodissa työskennellyt vanhustyöntekijänä(terveysoppi, sosiaalipsykologia), päiväkodissa keittiötehtävissä, koulumaailmassa pitänyt itsenäisesti tunteja.suoraan sanottuna turhauttaa välillä. kiva tehdä käytännön töitä.hyvää kevättä.

   0
  • Ansku

   Hyvää kevättä myös sinulle! 🙂

    0

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.