VALIKKO
14.12.2016 10:52

Piparikakku – tee gluteeniton tai rukiinen versio

Minulla oli tarkoitus muutama viikko sitten jakaa teille maidottomien ruispipareiden resepti. Sattui vanhan tutun reseptin kanssa ”pieni” mittausvirhe jauhojen kanssa ja taikina jäi liian löysäksi. Muistan kiinnittäneeni huomiota taikinan koostumukseen, mutta en jostain syystä tarkastanut reseptiä vaan laitoin sen jääkaappiin odottamaan seuraavaan päivään. Pettymys oli suuri kun lapset odottivat pääsevänsä leipomaan pipareita, mutta taikina ei siihen soveltunut.

En heittänyt sitä tietenkään pois vaan laitoin vuokaan ja uuniin. Hetken päästä meillä oli ihana piparikakku jälkiruoaksi. Sitten piti enää muistaa, miten olin mokannut. Nyt olen tehnyt näitä kakkuja pari kertaa ja hyvää on. Jouluisat maut ja tosi nopea tehdä.

Tässä olisi tarjolla piparikakku resepti, jonka saat muokattu muutamaan erikoisruokavalioon sopivaksi. Halutessasi onnistuu maidottomana, gluteenittomana tai sitten voit tehdä rukiisen version ilman vehnäjauhoja.

Piparikakku

  • 100 g rasvaa (voi/margariini, mikä sinulle sopii)
  • 0,5 dl kookossokeria (tavallinenkin käy)
  • 0,5 dl siirappia
  • 2 kanamunaa
  • 2 tl inkivääriä
  • 2 tl kanelia
  • 1 tl maustepippuria
  • 1 tl neilikkaa
  • 1 tl soodaa
  • 2 dl gluteenitonta jauhoseosta
  • 1 dl tattarijauhoja

tai

  • 3 dl täysjyväruisjauhoja

Laita uuni lämpiämään 175 asteeseen. Sulata rasva kattilassa ja lisää sokeri, siirappi sekä mausteet. Sekoita aineet ja anna jäähtyä hetki. (Tässä välissä on hyvä hetki voidella kakkuvuoka rasvalla. Jos haluat varmistaa, että kakku irtoaa reunoissa varmasti jauhota vuoka myös.) Kattilassa olevien aineiden jäähdyttyä riitävästi lisää kananmunat ja sekoita. Lopuksi taikinaan sekoitetaan huolellisesti jauhot, joihin sooda on lisätty. Kun olet saanut taikinan tasaiseksi, lusikoi se kakkuvuokaan.

Paista 175 asteessa pientä kakkua noin 25-30 minuuttia. Minikakku on valmis vartissa. Jos käytät ”normaalikokoista” vuokaa uskoisin paistoajan olevan noin 40-50 minuuttia. Minulla itselläni on vain pienempiä kakkuvuokia, joten siksi en osaa tarkempaa aikaa sanoa. Tällä määrällä taikinaa tulee kaksi pientä kakkua, joten sen pitäisi riittää yhteen ”normaalikokoiseen” kakkuun.

Minikokoinen kakku

Minulla on joskus ollut ongelmia gluteenittomien leivonnaisten rakenteen kanssa, mutta tämän reseptin kanssa onnistuin kerralla. Näin vahingon kautta sain joulupöytään tarjolle myös ihanan herkullisen gluteenittoman kakun.

Minä nautiskelin leipomisen jälkeen palan (no tunnustetaan, pari) piparikakkua Japanilaisen Gyokuro Asahi teen kanssa. Se on uusi lemppari tee, jonka löysin Teeleidistä, kun kävimme pikkujouluissa teetastingissä. Hyvin piparikakun kanssa sopii myös glögi.

Muistakaa hengähtää välillä, että joulu ei aiheuta stressiä. 🙂

Kommentit

  • Sirpa Pöyhönen

    Hei Ansku!

    Kiitos piparikakun ohjeesta. Minun pitäisi leipoa jouluksi jotain tyttärenpojalle. Josko uskaltaisin ummikkona leipoa ohjeellasi? En ole ennen leiponut gluteetiinitonta versiota…
    t. Sirpa

     1
    • Ansku

      Moi Sirpa! Minä käytin Semperin gluteenitonta hienoa jauhoseosta (Fin Mix) ja Viljatuotteen Suomalaisia tattarijauhoja. Niillä ainakin onnistui hyvin ja koostumus oli sopiva. Pysyi yllättävän hyvin kasassa, mikä on välillä suurin ongelma gluteenittomien leivonnaisten kanssa. Mielelläni kuulisin, miten onnistui, jos teet kakun. 🙂

       0
  • Nimetön Nimetön

    Hei Ansku!

    Jotain täytyy pienelle leipoa. Kynnys on vain korkea opetella. Kiitos vinkeistäsi. t. Sirpa

     1

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.