VALIKKO
20.2.2019 06:00

Rikottu helmineule eli broken seed stitch

Broken seed stitch eli suomeksi rikottu helmineule on todella helppo tehdä. Lopputulos on kaunis ja näyttävä, ilman lankoihin sotkeutumista eikä alun jälkeen tarvitse edes seurata mallikertaa. Neulottavana on nimittäin vain yksi lanka kerrallaan.

Itse olen onnettoman huono kirjoneuleen tekijä, joten innostuin rikotusta helmineuleesta viime vuoden lopulla. Ohjeen löysin Kodin Kuvalehden sivuilta ja päätin kokeilla sitä ensimmäisenä alle kouluikäisen lapsen säärystimiin. Nyt tätä kalan suomua muistuttavaa pintaa on tullut tehtyä enemmänkin. Rikottu helmineule on myös joustava, joten se sopii monenlaisiin neuletöihin.

Lasten säärystimet

Luo 40 silmukkaa yksivärisellä langalla. Neulo joustinneuletta noin 20 kerrosta. Joustinneuleessa on parillinen määrä silmukoita, joten lisää viimeisellä kerroksella viimeiselle puikolle yksi silmukka. Näin sinulla on 41 silmukkaa ja neulottaessa kerroksen vaihtumista ei tule huomaamaan.

Ohje löytyy myös PDF:nä täältä: Rikottu helmineule

Aloita rikotun helmineuleen neulominen yksivärisellä langalla. Hyvä muistisääntö on, että parittomat kerrokset neulotaan yksivärisellä langalla ja parilliset värikkäällä langalla. Voit neuloa aina yhden kerroksen kerrallaan ja vaihtaa sitten lankaa. Tai kuten minä, kaksi puikollista kerrallaan.

Minusta oli helpompi neuloa näin: yksivärisellä langalla 1., 2. ja 3. puikot. Ota värikäs lanka ja neulo mallikerrasta 2. kerros 1. ja 2. puikoilta. Jatka yksivärisellä puikot 4. ja 1. Vaihda jälleen värikkääseen lankaan ja neulo taas kaksi puikollista eli 3. ja 4. puikot toistaen mallikerrasta riviä 2. Jatka neulomalla aina kaksi puikollista kerrallaan ja vaihda sitten.

Neulo lasten säärystimiin rikottua helmineuletta 40 kerrosta ja tee lopuksi yksi kerros yksivärisellä langalla. Muista neuloa 4. puikon lopussa kaksi viimeistä silmukkaa yhteen, jotta saat työhön taas parillisen määrän silmukoita. Neulo joustinneuletta yhtä monta kerrosta kuin työn alussa.

Kerroksen vaihto kuvassa keskellä

Koska viimeisellä puikolla oli pariton määrä silmukoita ei lankojen tai kerrosten vaihtumista huomaa ollenkaan. Minusta tämän nurjapuoli on itseasiassa niin kaunis, että ajattelin päätellä langat mahdollisimman siististi, että näitä voi käyttää molemmin päin.

Tähän loppuun on pakko todeta, että enpä olisi uskonut kirjoittavani nelontapostausta. 🙂 Tämä ohje on vaan niin ihanan helppo, että halusin tämän teille jakaa. Toivottavasti siitä on iloa muillekin!

 

Ansku <3

 

Lisäys 21.2.

Somessa on tullut monta kyselyä käytetyistä langoista. Valkoinen lanka on Novitan 7 veljestä värinro. 011 ja sateenkaari lanka Kehrän Lauri. Sinivihreä on myös Novitan lankaa, mutta vyöte on hukkunut.

 

Kommentit

 • Diiskuneiti

  Tosi kaunis ja ihanat värit. Mä en osaa neuloa mitään, joten aina ihastelen näitä muiden tuotoksia 😀

   2
  • Ansku

   Kiitos! Neulonta on niin rentouttavaa ja terapeuttista, että suosittelen opettelemaan. Ja tämä malli syntyy vain oikeilla ja nurjilla silmukoilla, joten aloittelijankin on helppo tehdä.

    0
 • Marjut

  Nuo säärystimet vilahtikin sinun instagram tilillä. Aivan ihanat. Tuo neulos ja nuo värit on upeita <3

   2
  • Ansku

   Kiitos! Pidän kokonaisuuden raikkaudesta, minkä valkoinen pohjaväri antaa.

    0
 • NelliL

  Valtavan kauniit säärystimet. Kaunis pintaneule.

   1
 • Nimetön Nimetön

  Kiitos kauniista ja selkeästä ohjeesta

   1
 • Minna M

  Minulla on tällä hetkellä kesken sukat, joihin teen broken seediä. Jokunen vuosi sitten löysin mallin ja aina sitä tulee käytettyä. Pääasiallisesti sukkiin.
  Mukavaa sunnuntaita!

   0
  • Ansku

   Tämä on sellainen malli, että sitä tulee helposti tehtyä enemmänkin. Mukavaa viikkoa sinulle!

    0
 • Minna M

  Siis aina VÄLILLÄ tulee broken seediä käytettyä.

   0
 • Hanna / kommammaa

  Vau, onpas ihana! Pakko varmaan kokeilla joku pipo saada aikaiseksi tällä tekniikalla 🙂

   0
  • Ansku

   Suosittelen tätä lämpimästi. On niin helppo tehdäkin. 🙂

    0
 • Nimetön Isivuosi

  Hienon hienot värit. Helppoudesta muistan vain aina sen tuskan, mitä ketjusilmukoiden vääntäminen oli ala-asteella

   0
  • Ansku

   Eihän sitä tiedä, jos vaikka nyt neulominen tai virkkaaminen lähtisikin sujumaan. 😉

    0
 • Asta B.

  Onpa kaunis! Minä olen ihan toivoton käsitöiden kanssa, joten on sitäkin ihanampi saada ihastella muiden kädenjälkeä 🙂

   0
  • Ansku

   Kiitos! Kaikilla on omat vahvuudet. 🙂

    0

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.