VALIKKO
11.4.2016 10:11

Valitse turvaistuin huolella

accident-641456_1920Uusi turvaistuin pitäisi hankkia. Testejä löytyy paljon, mutta mikä olisi se paras turvaistuin ja mitä tulisi ottaa huomioon turvalaitetta valittaessa? Tässä postaukessa muutamia vinkkejä ja linkkejä testituloksiin sekä -videoihin.

Mitä sanoo laki?

Alle 135 cm pitkän lapsen tulee käyttää kokoonsa sopivaa turvalaitetta henkilö-, paketti- ja kuorma-autossa. Vähintään 3-vuotiaita lapsia voidaan laissa määritellyissä poikkeustapauksissa kuljettaa ilman turvalaitetta muualla kuin etupenkillä. Alle 3-vuotias saa matkustaa vain taksissa ilman turvalaitetta, jos sitä ei ole mahdollista käyttää.

Huoltaja tai holhooja on aina vastuussa alle 15-vuotiaan lapsen turvalaitteen ja turvavyön käytöstä, jos hän on mukana. Muussa tapauksessa kuljettaja vastaa lasten turvalaitteiden asianmukaisesta käytöstä. (http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2006/20060234)

Turvaistuin lapsen koon mukaan

Turvaistuin tulee valita lapsen pituuden tai painon mukaan. Ensimmäiseksi uudelle tulokkaalle tarvitaan turvakaukalo. Mallista riippuen lapsi voi matkustaa kaukalossa 9 – 18 kuukauden ikäiseksi.

Turvaistuin on seuraava valinta lapsen kasvaessa. Turvaistuimessa lapsi matkustaa n. 4 – 6 -vuotiaaksi asti. Vauvat ja taaperot on hyvä kuljettaa ainakin 3-vuotiaaksi selkä menosuuntaan kiinnitettävässä turvalaitteessa. Tätä isommat lapset käyttävät turvavyöistuinta ainakin siihen asti, että ovat 135 cm pitkiä.

Katso video lapsen turvallisesta kuljettamisesta: Liikenneturva

Tutustu testeihin

Aina kannattaa tutustua useisiin testeihin ennen turvaistuimen valitsemista. Monet testit ovat valmistajien rahoittamia tai heidän tiloissaan toteutettuja, joten yksittäiset testituloksen voivat vaihdella hurjan paljon.

Otetaan esimerkiksi ”palkki-istuin”. Autoliiton testissä turvaistuin on saanut arvosanan hyvä. Folksamin testissä kaikki ”palkki-istuimet” ovat saaneet hylätyn, eikä niitä suositella käytettäväksi ollenkaan. Kannattaa katsoa testivideo tästä (n. 2 minuutin kohdalla on törmäystesti).

Tulee helposti kiusaus uskoa, että hyvät tulokset kolaritestissä merkitsevät hyvää suojaa, mutta totuus on, että nämä kaksi istuinta voivat pahassa kolarissa aiheuttaa hengenvaarallisia vammoja. Syynä on se, että kolarissa koko rasitus kohdistuu lapsen vatsaan, mitä ei mitata eurooppalaisissa lakisääteisissä vaatimuksissa eikä kuluttajatesteissä”, toteaa Folksamin liikenneturvallisuustutkija Helena Stigson.

Ostoksille autolla lapsen kanssa

Aina testien perusteella valittu turvaistuin ei sovikaan omaan autoon. Tästä syystä on tärkeää testata kaukalon tai turvaistuimen asettuminen oman auton istuimelle. Myös turvavöiden pituuden riittävyys on hyvä tarkistaa. Vaikka normaalisti ei ohjekirjoista välittäisi, kannattaa tässä kohtaa lukea asennusohjeet huolellisesti jo ennen istuimen ostamista. Näin varmistat, että kyseinen turvalaite on mahdollista kiinnittää oikeaan asentoon ja asianmukaisesti omaan autoosi.

Ainakin isomman lapsen on hyvä testata valittua istuinta. Monesti ollaan huolissaan siitä, että selkämenosuuntaan istuttaessa lapsi joutuu olemaan jalat koukussa lähempänä kolmea ikävuotta. Itse esittäisin tätä pohtivalle vastakysymyksenä, istutko sinä autossa jalat suorana? Etusijalle tulisi mielestäni laittaa turvallisuus.

Sisaruksilta jääneen turvakaukalon tai –istuimen voi käyttää aivan hyvin, jos ikäeroa ei ole kovin paljoa. Muovikaan ei kestä ikuisesti ja autossa se altistuu lämpötilavaihteluille sekä auringon valolle. Varmista siis valmistajan suositeltu käyttöikä. Käytettynä turvalaitetta en suosittele hankkimaan ollenkaan, koska sen historiaa ei voi tietää. Muutoinkin turvalaite on uusittava aina onnettomuuden jälkeen.

Muista kiinnittää lapsi aina omaan istuimeensa oikein ennen auton liikkeellelähtöä. Turvallista matkaa!

 

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.