VALIKKO
6.10.2016 22:28

Onko vanhemman rakkaus lasta kohtaan sittenkään ehdotonta?

Vanhemman rakkausPieni lapsi rakastaa vanhempiaan heidän vioistaan ja puutteistaan huolimatta. Monesti tulee ajatelleeksi, että sama toteutuu myös toisin päin. Onko asia kuitenkaan niin? Pystymmekö me vanhemmat, aikuiset ihmiset, todella rakastamaan lapsiamme ehdoitta?

Kun lapsi ei vastaa vanhemman toiveita ja odotuksia, kenessä oikeastaan on vika? Mitäpä jos käytös ei ole sellaista kuin vanhempi edellyttää? Tekeekö tämä lapsesta viallisen? Vai voisiko jokainen lapsi kuitenkin olla aarre vanhemmilleen.

Hyvä ja paha

Monesti olen kuullut, että lapsi on huono tai paha, koska toimii tietyllä tavalla. Itse erottelen ihmisen itsensä ja hänen käytöksensä erillisiksi. Tästä syystä esimerkiksi kiukutteleva lapsi ei ole huono, vaan hänen käytöksensä on huonoa.

Pieni lapsi vasta opettelee elämään meidän aikuisten odotusten ja asettamien käytösmallien mukaisesti. Vanhempien tai huoltajien tehtävä on opettaa, kuinka asiat käsitellään ja miten tulee toimia. Pienet eivät osaa vielä erotella tunteitaan ja monesti se sitten purkautuu itkuna, raivona, turhautumisena, kun aikuiset eivät ymmärrä, mikä pienen mieltä painaa.

Lapselle onkin äärimmäisen tärkeää opettaa erottamaan ja sanoittaman tunteet. Tätä voisi jotkut aikuisetkin vielä harjoitella. Ja siinä vaiheessa, kun lapsi osaa kertoa mikä harmittaa, tulee häntä myös kuunnella. Ei pidä tehdä hätäisiä johtopäätöksiä tai olettamuksia vaan kysyä mikä on vialla.

Vanhemman rakkaus on lapsen oikeus

Hyväksykää lapsenne sellaisina kuin he ovat

Jokaisella on oma temperamentti ja luontainen ajattelutyylinsä, jonka vuoksi joskus täysin päinvastaista voi olla vaikea ymmärtää. Tai sitten ongelmia voi aiheuttaa liika samanlaisuus. Joskus kannattaa pysähtyä miettimään omaa vanhemmuuttaan ja tarkastella, millaisia odotuksia itsellä on omia lapsiaan kohtaan. Muistakaa kuitenkin aina, että lapsi on arvokas, vaikkei hän joka päivä sinun odotuksia täyttäisi. Vaalikaa hänen ainutlaatuisuuttaan. Tärkeää on myös antaa positiivista palautetta arjen kiireen keskellä. Rakastakaa lapsianne ihanina omina itsenään ja kertokaa se heille! Joka päivä. <3

 

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.