VALIKKO
26.10.2018 17:17

Kuukautiset – epänormaaliako?

Kuukautiset – ne kuuluvat jokaisen naisen elämään! Kuukautisien ympärillä vallinnut puhumattomuus on alkanut viime vuosina lieventyä useiden aiheesta puhuneiden tubettajien ansiosta ja se on mielestäni erittäin hyvä asia! Kuukautiset ovat aivan luonnolliset ja loppujen lopuksi nehän ovat vain verta. Ei kukaan nyt kovin pahasti ällöty, jos vaikka sormesta alkaa vuotaa verta, joten miksi kuukautiset olisivat sitten eri asia? Niissä oleva veri nyt vain sattuu valumaan tuolta jalkojen välistä, mutta ei siinä mitään sen kummempaa ole. 
Omat kuukautiseni alkoivat parin kolmen kuukauden päästä siitä, kun olin täyttänyt 13 vuotta. Olin silloin siis 7. luokalla. Itselleni kuukautisista ei ole koskaan ollut sen kummempaa haittaa. En kärsi kovista kuukautiskivuista, mutta pieni alavatsan nipistely saattaa joskus alkaa jopa reilua viikkoa ennen itse vuotoa. Paria päivää ennen menkkoja olen myös ärtyisämpi kuin yleensä. Saan olla kiitollinen, että olen ainakin tähän mennessä selvinnyt kuukautisista näin helposti. 

kuukautiset2

Pysyäkseni mukana kierrossani käytän puhelimeen ladattavaa kuukautiskalenteria. Sen avulla pysyn hieman enemmän kärryillä, milloin kannattaa olla varuillaan. Kiertoni ei ole täysin säännöllinen, mutta sovellus osaa sanoa suurin piirtein vuodon alkamispäivän. 
En koe tarpeelliseksi paasata kauheasti siitä, että puhukaa hyvät naiset menkoistanne muiden kanssa, koska puhumattomuus niistä ei ole enää ongelma. Voin puhua kavereilleni avoimesti menkoista ja ilmoittaa suvereenisti, että ne alkoivat vaikkapa tänään. On myös hauska seurata, sattuuko kierto synkronoitumaan jonkun kanssa.

kuukautiset1

Toisaalta tuntemattomilta haluan pitää asian salassa: esimerkiksi koulussa vessaan mennessä otan joko koko repun mukaan vessaan tai piilotan siteen hihaan niin, ettei kukaan vain näe mitä oikein menen sinne tekemään. Ei luultavasti kuitenkaan ketään oikeasti kiinnosta, vaikka näkisi siteen tai tamponin toisen ihmisen kädessä. Ei ole järkytys, että aijaa, tuollakin on menkat. Tulen kuitenkin luultavasti jatkossakin piilottamaan suojat hihaan, koska näin itselläni on mukavampi olo. Pieni yksityisyys oman kehoni ja sen toiminnan kanssa on ihan kiva pitää tuntemattomien edessä, vaikka tutuille aiheesta on helppo puhua. 

kuukautiset3

Pystytkö sinä puhumaan kuukautisista avoimesti?

Kommentit

 • Sanna Salo

  Oot kyllä onnekas ettei sun ole tarvinnut kärsiä menkkojen takia sen enempää! Mutta ihan totta, että tässä on yksi tabu, jota on hyvä rikkoa, ihan jo sen takia, että menkat on niin iso osa naisten terveyttä ja hyvinvointia. Toisaalta musta tuntuu, että nykyään menkat eivät ehkä ole enää niin arka aihe, kuin joskus aiemmin. Hyvä niin <3

  Sanna / pannariblogi.blogspot.fi

   0
 • Lotta RC

  Tamponit hihassa on kyllä tuttu juttu, etenkin koulun käytävillä 🙂 Ja ne suorituspaineet, kun pitää avata sidepaketti julkisessa vessassa, jossa on muita ihmisiä!
  Kavereiden kanssa on ihan okei puhua menkoista, mutta se ärsyttää, kun joku kysyy/huutaa kovaan ääneen vaikka kauppakeskuksessa, että onko menkat. Kyllä siinä sentään jonkinlainen yksityisyys on kiva olla.

   0
 • Sini

  Voin niin samaistua tuohon siteen aukaisemiseen julkisessa vessassa! Sitä pitäisi kyllä vielä vähemmän hävetä, koska julkisissa vessoissa ympärillä on yleensä juurikin naisia, mikäli käyttää naisten vessaa. Jep, ei sitä ihan missä tahansa kuitenkaan kannata huutaa ääneen, että onko menkat.

   0
 • Sini

  Jep, siitä täytyy olla tosi kiitollinen, varsinkin kun suvussa on yleensä ollut kivuliaat kuukautiset. Mäki oon huomannu saman että menkoista voi nykyään puhua avoimemmin ja se on tosi hyvä juttu 🙂

   0
 • Erja Kemppainen

  Menkat on kyllä ihanasti siirtymässä tabuista normaaleihin juttuihin. Mun mielestä niistä puhumista ei pidä vieläkään lopettaa – vaikka länsimaissa kuukautiset ovat ihan normaali juttu, joissakin maissa naiset eivät saa käydä esimerkiksi peseytymässä kuukautisten aikaan, mikä on kamalaa! Onneksi tällaisia asioita selvitetään askel kerrallaan ja me suomalaiset olemme vaappuneet jo hyvän matkaa <3

  http://erelkee.blogspot.com/

   0
 • Sini

  Joo toi on kyllä ihan kamalaa! Sekin kuulostaa kamalalta, että naiset saatetaan jopa viedä yhteisön ulkopuolelle kuukautisten aikana, koska ne ovat niin ''saastainen'' asia. Täällä meillä on kyllä jo hyvät olot!

   0

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.