VALIKKO
7.5.2017 07:00

Mielen teoria

”Mielen teoria on kehityspsykologian käsite, joka tarkoittaa yksilön saavuttamaa ymmärrystä siitä, että muillakin ihmisillä on oma tietoisuus, omat ajatukset ja omat tunteet.” Wikipedia 

Olen ehkä vähän aina miettinyt liikaa ihmisten ajatuksia mutta en ole tajunnut ajatella sitä sen kummemmin. Psykologian kurssilla on nyt aiheena kehittyvä ihminen, jossa osui vastaan edellä määritelty mielen teoria. Luettuani tämän määritelmän jotenkin havahduin siihen, että mietin hyvin paljon, mitä muut ihmiset ajattelevat ja olenko vahingossa loukannut heitä. Illalla kerkeää helposti miettiä, mitä kaikkea päivän aikana on tapahtunut ja silloin voikin hyvin tuntea omantunnontuskia kaikista tekemisistään päivän aikana. Kaikista eniten mietin, olenko vahingossa loukannut toista jollain tavalla enkä ole edes itse tajunnut sitä. Tähän riittää vaikka ihan vain se, jos lähetän kaverille snäpin, näen hänen avanneen sen eikä vastausta kuulu. Alan heti miettimään, sanoinko jotain typerästi vai mitä oikein on tapahtunut. Ratkaisen tilanteen yleensä niin, että lähetän perään snäpin, jossa kysyn jotain. Kun vastaus saapuu, voin huokaista helpotuksesta.

Pitää kuitenkin aina muistaa, että eivät ihmiset loukkaannu ihan mistä sattuu. Jos ei oikeasti ole tehnyt tai sanonut mitään loukkaavaa, niin tuskinpa kukaan on suuttunut. Tämä olisi minulla itselläni hyvä muistaa. Toisen ajatuksiin ei kyllä harmillisesti voi ikinä päästä käsiksi muuten kuin puhumalla.

Pystytkö sinä samaistumaan tähän?

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.