VALIKKO
13.4.2017 07:00

Minun murteeni

Moi!
Olen vasta ehkä noin puolen vuoden sisällä kunnolla ymmärtänyt, että sana pahki on oikeasti erikoinen murresana, jota eivät todellakaan kaikki suomalaiset ymmärrä. Tästä innostuneena päädyin googlettelemaan muita Kainuun murteen sanoja ja hämmästys oli suuri, kun netti väitti mielestäni täysin normaalien sanojen olevankin murretta. Tässä postauksessa kerron osan näistä sanoista. En tietenkään voi mennä täysin takuuseen, ovatko kaikki näistä sanoista murretta. Kerrothan kommenteissa, löytyikö tästä postauksesta sanoja tai sanontoja, jotka ovat sinulle täysin uusia tuttavuuksia vai olivatko nämä sittenkin aivan normaaleja.
Erja ihmettelee Sanasokkelossa-blogissaan myös murresanoja, joten käykäähän katsomassa hänenkin postaus aiheesta!

Kyllä tuosta hyvä tullee ajan olloon.  
Tarkoittaa siis samaa kuin aikaa myöten, vähitellen. 
Mitä sinä nyt holovaat sitä vettä. Säästäähhän sitä pitäsi!
 Holovaaminen tarkoittaa samaa kuin läträäminen tai jos esimerkiksi antaa hanasta valua kerralla paljon vettä, on kysessä veden holovaaminen.
Kuinka sinä nyt tuolla tavalla hökellät? Alahhan rauhottuo!
 Hökeltäminen tarkoittaa riehumista, kiirehtimistä, sellaista vähän harkitsematonta toimintaa.

Seistä nakotettaanpa tässä nyt hetki.
 Tätä on vaikea kääntää kirjakielelle. Nakotus on vähän niinkuin lisäsana tuohon seistä-sanan jälkeen, sellainen tehostesana. Viittaa myös vähän siihen, että pitää seistä pitkään.
Kyllä siinä mennee varmasti hetken aikaa olleutuo, kun on noin uusi tilanne. 
 Tarkoittaa tottumista.
Mulle tuli viime yönä romuska.
 Romuska tarkoittaa tautia, yleensä sillä tarkoitetaan flunssaa. En ole oikeastaan ikinä kuullut romuskaa käytettävän muissa yhteyksissä kuin flunssasta puhuttaessa.
Nyt minä kyllä hivvautan. 
 Eipä ole onneksi monesti tullut käytettyä tätä sanaa muuten kuin vitsimielessä. Hivvauttaminen tarkoittaa siis lyömistä. 

Tässä oli nyt pari sanaa Kainuun murteesta sekä lauseet suurin piirtein sillä tavalla, miten oikeastikin puhun. Kirjakieltäkin löytyy kyllä puheesta mutta enimmäkseen käytän sitä vain kirjoittamiseen. Puhutko sinä itse jollain murteella? Kerro toki joitain käyttämiäsi sanoja, minusta on hauskaa kuulla muita murresanoja! 
Ja ei, aloituskappaleessa ollut pahki-sana ei todellakaan tarkoita puhki menemistä, vaikka netin keskustelupalstoilla kivenkovaan niin väitetäänkin. Se tarkoittaa törmäämistä, esim. ajoin eilettäin puuhun pahki.

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.