VALIKKO
10.8.2017 06:30

Mitä kannattaa tietää, kun aloittaa lukion?

 Moi!
Moni aloittaa tänä vuonna lukion. Ei ole ihmekään, jos sen alkaminen jännittää edes hieman. Viimeiset yhdeksän vuotta tai jopa useampikin on vietetty peruskoulussa, jossa kaikki on käynyt jo tutuksi. Tässä on lukionsa aloittaville pari hyödyllistä tietoiskua, joista toivottavasti on apua uuteen kouluun mennessä.  
Ala jo heti lukion alussa miettimään, mitkä aineet aiot kirjoittaa. Jos alat pohtimaan niitä vasta esimerkiksi toisena vuotena, moni kurssi on saattanut mennä ohi korvien.
Panosta niihin aineisiin, jotka aiot kirjoittaa. Tämä saattaa olla mielipidekysymys, mutta mielestäni niillä aineilla ei ole kauheasti väliä, joita ei aio kirjoittaa. Tärkeintä on, että saat kaikki kurssit läpi, jotta pääset ylipäätänsä osallistumaan ylioppilaskokeisiin. 
Sinun odotetaan ottavan enemmän vastuuta opinnoistasi, joten ota se vastaan. Opiskelu on hieman vapaampaa ainakin yläasteeseen verrattuna mutta se ei tarkoita, että se olisi helpompaa. 
Jos pidät esseiden kirjoittamisesta, tulet luultavasti myös pärjäämään kokeissa. Esseillä on hyvin suuri rooli lukion kokeissa, joten niiden kirjoittamista kannattaa ehkä jopa harjoitella, jos niiden 
kirjoittaminen ei ole sinulle luonnollista. Tästä postauksesta löydät vinkkejä kirjoittamiseen. 
Hanki kaikki kirjat ajoissa ennen uuden kurssin alkua. Opettaja kyllä ymmärtää, jos kirja ei ole saapunut ajoissa tilauspaikan ruuhkan takia, mutta kun kirjaa ei ole parinkaan viikon kuluttua, alkaa kaikilla mennä mieli. 
Pidä opettajiin hyvät välit. Yleensä lukion opettajat ovat rennompia kuin yläasteella ja jotkut heistä ovat enemmänkin työkavereita kuin opettajia. Se ei silti tarkoita, että tunnit voi vetää aivan läskiksi. Anna kaikille työrauha, niin opettajille kuin opiskelijoille. 
Vaikka lukiossa opiskelu on rankempaa kuin peruskoulussa, muista silti huilia! Vaikka et saisikaan luettua juuri sitä määrää kappaleita, mitä suunnittelit, se ei silloin tällöin tapahtuneena haittaa. Anna itsellesi armoa, koko elämäsi ei ole koulua. 
Älä pelkää hankkia apua, jos koulu tai muu elämä tuntuu raskaalta. Apua voi pyytää vaikka ryhmänohjaajalta, kuraattorilta, vanhemmilta tai ystäviltä. Ihan keneltä tahansa, kunhan vain hankit apua sitä tarvitessasi.

Oliko vinkeistä hyötyä? Jos olet lukiossa tai olet käynyt sen, oletko samaa mieltä näiden kohtien kanssa?

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.