VALIKKO
19.4.2017 06:00

Opettele sanomaan ei

Moi!
Ei on vaikea sana sanottavaksi. Se kuulostaa negatiiviselta, ilkeältä ja innottomalta. Sen sanojaa saatetaan sanoa ilonpilaajaksi, nynnyksi tai tylsimykseksi. Miten tältä sanalta saataisiin epämiellyttävä maine pois? Sen sanominen viestisi, että olet rohkea, uskallat sanoa, mitä sinun huvittaa tehdä ja että on hyvä ajatella välillä itseäänkin ja omia toiveitaan. 
Mieti seuraavanlainen tilanne: olet ollut viikkotolkulla hyvin kiireinen kaikkien hoidettavien asioiden takia etkä ole saanut kunnolla nukuttua. Kiire alkaa onneksi helpottaa ja suunnittelet viettäväsi rennon koti-illan katsoen lempisarjaasi. Sitten joku henkilö pyytää sinua tekemään jotain hänen puolestaan tai yrittää värvätä sinut tekemään jotain asiaa. Voisit ihan hyvin kieltäytyä ilman, että tämä kyseinen henkilö joutuu pulaan. Vaikka lempisarja houkuttelisikin, on ein sanominen hyvin hankalaa, sillä eihän toiselle halua antaa itsestään negatiivista kuvaa. Tällaisessa tilanteessa voi kuitenkin vallan hyvin kieltäytyä kohteliaasti. 
Edellisessä tilanteessa voi hyvin selittää, miksi sanoi ei. Kysyjä ymmärtää varmasti kieltäytymisesi, kun sanot olleesi viime aikoina hyvin kiireinen ja haluaisit nyt vain olla. Toisaalta on myös tilanteita, joissa eitä ei pitä selitellä ollenkaan. Jos sinulle ehdotetaan epämiellyttävää tai ihan tyhmää asiaa, kuten vaikkapa varastamista kaupasta, voit sanoa ei ilman selityksiä. 
 On kuitenkin hyvä muistaa, että ei rupea sanomaan eitä liian herkästi. Kun ystäväsi ehdottaa reissua toiseen kaupunkiin, on sinne hyvä lähteä uusien kokemuksien perässä ja jos ei ole päälle painavia asioita hoitamatta. 
Ei on monimutkainen sana. Välillä sen sanomista voi selitellä, välillä ei ja joskus sitä ei kannata sanoa ollenkaan. Ei on minulle vaikea sana. Onko sinulle?

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.