VALIKKO
30.8.2018 17:12

Yo-ahdistus

En ole oikeastaan ikinä jännittänyt koetilanteita ja olin vielä alkuviikosta rauhallisin mielin ensimmäisen yo-kokeeni suhteen, joka lähenee koko ajan. Kuitenkin pari yötä sitten näin aivan kamalan unen tähän kokeeseen liittyen. Lukion kokeissa käytettävä järjestelmä näytti ylioppilaskokeessa aivan erilaiselta enkä osannut ollenkaan käyttää sitä. Tehtävät hyppivät miten sattuu ja kaiken lisäksi menetin ajantajuni. Loppujen lopuksi sain kokeesta tehdyksi vain kuunteluosion ja kaikki kielioppitehtävät sekä kirjoitelmat jäivät tekemättä ajan loppumisen vuoksi. 

yo3

Vaikka tämä oli, erittäin suureksi onnekseni, pelkkä uni, pieni ahdistus on silti jäänyt sen takia päälle. Nyt voin todellakin sanoa, että minua jännittää tämä tuleva koe. Vaikka aikaa on varmasti riittävästi tehtäviin, niin silti pelottaa oma ajankäyttöni kokeessa. Olisi myös aivan kamalaa, mikäli kokeessa tulee tunne ettei osaa yhtään mitään.

yo1

 Mielessäni pyöriviä ajatuksia on hyvin vaikea muovata sanoiksi, mutta pienimuotoinen ahdistus on hyvä kuvailemaan tätä tunnetilaa. Onhan yo-koe nyt oikeasti aivan eri asia kuin ne koeviikon kokeet, koska siihen annetaan paljon enemmän aikaa runsaiden tehtävämäärien takia ja sen arvosana näkyy suoraan ylioppilastodistuksessa. Ja vielä kun tämä on aivan ensimmäinen yo-koe, ei osaa yhtään aavistaa, mitä on tulossa. 

yo2

Nyt jos milloinkaan vertaistuki olisi oikeasti tarpeeseen! Mikäli olet nyt syksyllä kirjoittamassa tai olet jo kirjoittanut, kuulisin mielelläsi omia kokemuksiasi. Kuinka helpotit jännitystä, miten valmistauduit kokeeseen paria päivää ennen ja kaikkea muuta saa kertoa!

Kommentit

 • Sini

  Ällien rivi ei todellakaan oo tavotteena, oikeastaan tärkeintä minulle on että kokeet pääsee läpi. Tosi helpottava kuulla, että kokeista pääsee läpi, vaikka ei täysin koko elämäänsä uhraakkaan niille.

   0
 • Meri-Tuuli112

  Mullakin ekat kirjoitukset lähestyy ja varsinkin kuukauden päässä oleva bilsa stressaa mua. Mun kesä meni vähän liiankin rennosti ja nyt pitäisi ottaa niskasta kiinni ja opiskella ihan kunnolla..

   0
 • EllaV

  Kirjoitin viime keväänä ylioppilaaksi. Vuosi sitten syksyllä kirjotin ekan aineen eli kemian ja jännitti kyllä, mutta yo-koe meni ihan hyvin. Ehdin tehdä tehtävät rauhassa. Yritin alottaa jo juhannuksen jälkeen lukemaan syksyn yo-kokeeseen, mutta oikeasti alotin ehkä heinäkuussa.

  Viimesenä iltana ennen koetta kävin ostamassa eväät yo-kokeeseen ja selasin vaan muistiinpanoja. Jotkut eivät lue viimesenä päivänä ennen yo-koetta, mutta ite halusin kerrata vielä muistiinpanot.

   0
 • Niina

  Toivon sulle tosi paljon tsemppiä! <3 Mun mielestä kannattaa mennä suht rennolla asenteella, koska jos et oo tyytyväinen arvosanaan, niin voithan uusia kuitenkin. Helpommin varmaan sanottu kuin tehty, mutta tarkotin vaan, että ei voi oikein tietää mitä tuleman pitää 😀 Sitten, kun vähän tietää miten ne kokeet oikeasti menee, niin varmasti ei stressaa niin paljoa 🙂

   0
 • Sini

  Kiitos kovasti ja tosi viisaasti sanottu! Varmasti keväällä on helpompi valmistautua kokeisiin, kun tietää suurin piirtein mitä on luvassa 🙂

   0
 • Sini

  Me aloitettiin suurin piirtein samoihin aikoihin lukemaan syksyn kokeeseen! Tosi kiva kuulla kans miten viettää vika päivä ennen koetta 🙂

   0
 • Sini

  Huh, helpottava kuulla että en ole ainoa stressaaja! Tsemppiä sullekki opiskeluun tosi paljon!♥

   0
 • Suvi Myllymäki

  Itselläni ainakin yo-stressi helpotti sen myötä, kun oli käynyt jo parit kirjoitukset tekemässä, tiesi miten homma toimii ja ei enää mennyt turhaan voimia perus käytännönjuttujen jännittämiseen ja panikoimiseen. Ajankäytön kanssa mulla tuntui aluksi olevan vähän kaikkien aineiden kanssa ongelmaa itse koetilanteessa, koska jäin alussa liikaa haaveilemaan ja suunnittelemaan. Kannattaa siis ryhtyä heti tehokkaasti toimeen ja saada mahdollisimman paljon hommia tehtyä heti alusta lähtien, sillä energiathan kokoajan vähenevät kun tunteja kuluu, eikä ajatus välttämättä enää juokse yhtä kirkkaasti iltapäivän puolella muutaman tunnin puurtamisen jälkeen.

  Ylppäreistä tekee helposti päässään jopa isomman asian mitä ne lopulta ovatkaan, ja antaa ahdistuksen kasvaa liian suureksi. Ei ole kuitenkaan kyse elämästä ja kuolemasta, uskon että suoriudut varmasti hyvin, kunhan et turhaan panikoi! Superisti tsemppiä sun kirjoituksiin!! <3

  Ps. Tuli melkeinpä kaipuu takaisin lukioon näistä sun kuvista, ranska oli mun ehdoton lempiaine! 😀

  suvimyllymaki.com

   0
 • Sini

  Kiitos kovasti kommentista, mukava saada vinkkejä myös itse koetilanteeseen!♥ Ranska on kyllä kiinnostava aine ehkä juuri sen takia, että kyseessä on kuitenkin aika haastava kieli 🙂

   0

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.