VALIKKO

Melkein oikeissa töissä

1.12.2016 18:19

Turvallisuus on pääasia – valitse kypäräsi oikein

Kaupallinen yhteistyö: Petzl

Raksalla turvallisuus on pääasia – ja valtaosalla ainakin isommista työmaista onkin ns. kypäräpakko. Työmaa-alueelle ei voi mennä edes vierailijana ilman kypärää ja kypärän käyttämättä jättämisestä voi saada tuntuvat sakot. Käytännölle on järkiperusteita, sillä rakennusala on edelleen työturvallisuuden kannalta vaarallisimpien alojen kärkipäässä ja alalla nimenomaan käsiin ja päähän kohdistuvat vammat ovat yleisiä. Kyse ei oman kokemukseni mukaan käytännön arjessa ole välttämättä aina siitä, että jotain putoaisi työntekijän päähän – mitä toki tapahtuu sitäkin – mutta rakennuksilla on hankalia työasentoja ja -olosuhteita, joissa tulee melko helposti kolhineeksi itse omaa päätään milloin mihinkin. Kypärä on tällaisessa arjessa varsin oiva varuste.

Tai olisi, jos se toimisi hyvin. Jos kypärä on riesa, arki sen kanssa on yhtä jatkuvaa riesaa. Moni valittelee kypärän käytön varjopuolia eikä syyttä. Itse käytän kypärää mielelläni, koska olen toivoton oman nuppini kolhija. Kyseessä on siis terve itsesuojeluvaisto, jota pyrin toteuttamaan. Minulle on tässä vaiheessa ehtinyt kertyä kokemusta kolmesta kypärästä ja haluan esitellä teille nämä kypäräni ja havainnollistaa sillä tavalla sitä, mistä kypärän hyvä toimivuus syntyy. Ehkä näin pystyn helpottamaan kypärävalintaannekin.

Tämä postaus on toteutettu yhteistyössä kypärien kruunaamattoman kuninkaan Petzlin kanssa, jolta sain testattavaksi ja esiteltäväksi uuden huomiovärisen Vertex Best -kypärän. Muut kypärät on saatu työnantajalta ja koulusta.

 

Petzl Vertex Best huomiovärityksellä

Petzl Vertex Best huomiovärityksellä

Vertailun kypärät: Ylimpänä visiirillä varustettu ProFit, keskimmäisenä oikealla lipallinen Delta Plus ja alimpana huomiovärinen Petzl Vertex Best. Kaikki vertailtavat kypärät on tehty sisältä päin ristikkäin kulkevilla hihnoilla ja niissä on kaikissa kireydensäätömekanismit ja leukahihna.

img_1459

Vertailtavat kypärät: ProFit, Delta Plus ja Petzl Vertex Best

Ensimmäinen käyttämistäni kypäristä oli ProFit, jonka kanssa lähdin vuosi sitten kuudeksi viikoksi töihin SRV:n rakennustyömaalle Huhtasuolle, jossa rakennettiin viisikerroksinen vanhusten hoivakoti. ProFit on näistä vertailtavista kypäristä ehdottomasti painavin ja se jää kaikkein korkeimmalle päästä.

ProFit istuu hyvin korkealla irti päästä

ProFit istuu hyvin korkealla irti päästä

ProFitissa ei ole lippaa, mutta se kaartuu niin pitkälle eteenpäin, että koko kypärä muodostaa ikään kuin pienen lipan. Eteenpäin kaartuvuus johtuu siitä, että kypärän sisälle on sijoitettu alas laskettava visiiri, mutta se ei ole niin tukeva eikä suojaava, että se korvaisi silmäsuojat. Kypärässä on ilma-aukot, jotka eivät ole suljettavia. Ulkotöissä vesi valuu niistä kypärän sisään.

img_1461

ProFit sivusta päin

ProFitin otsalle tuleva sisäosa on pehmustettu, mutta ohut pehmuste kuoriutui irti kuuden viikon käytön aikana.

img_1460

ProFit sisältä

ProFitin säätömekanismi toimii niin, että takaosan löysää ja hennon oloista ruuvia kiertämällä kaksi hammastettua osaa liikkuu vastakkaisiin suuntiin. Käytännössä kypärä löystyi jatkuvasti ja jatkuvan kiristelyn takia säätömekanismin hampaat kuluivat ja vääntyivät ja mekanismi lakkasi toimimasta kunnolla. Koska kypärä oli myös painava, se vaelsi päässä ja oli käytössä hankala erityisesti etukumarassa työskenneltäessä. Kypärän paino kuormitti niskaa toisinaan todella rasittavasti. ProFit-kypärän kanssa työskenteleminen oli jatkuvaa korjailua ja säätöä.

ProFitin säätömekanismi

ProFitin säätömekanismi

Kun aloitin rakennusalan opinnot, olin mielissäni ajatuksesta, että saisin jonkun muun kypärän ProFitin tilalle – kovin toiveikkaissa merkeissä alkoi minun ja Delta Plus -kypärän yhteinen taival.  Yhteistä aikaamme on nyt kestänyt kolme kuukautta. Tämän kokemuksen perusteella voin kertoa, että Delta Plus on melkoinen riesa kypäräksi. Muuten menettelisi, mutta kun se ei pysy päässä! 😀

Delta Plus näyttää parhaat ominaisuutensa

Delta Plus näyttää parhaat ominaisuutensa

Yllä olevassa selfiessä olen juuri kiivennyt kolmen metrin korkuiselle alumiinitelineelle marraskuisessa vesisateessa – puolivälissä kypärä valui taas kerran takaraivolle ja ainoa, mikä sitä esti putoamasta päästä, oli se, että pakenemista yrittävästä leukahihnasta sai hampailla otteen. Mutta mitä suojaa tällaisesta kypärästä sitten on, kun olet nousemassa sinne kattoristikoiden sekaan ja lyömässä pääsi johonkin alapaarteeseen? Ei niin mitään. Ja jos se pääsee putoamaan, joudut ramppaamaan eestaas telinettä hakemaan karannutta kypärää!

Delta Plus sivusta

Delta Plus sivusta

Delta Plus olisi ihan hyvän mallinen ja lipastakin on hyötyä vesisateessa. Ylös katsellessa se on hieman edessä ja kun päätä kallistaessa kypärä valuu niskaan, yhtälö on hankala.

Delta Plussan säätömekanismi

Delta Plussan säätömekanismi

Delta Plussan säätöruuvi on napakka ja jämäkkä – mutta kypärä ei asetu päähän helposti napakasti ja se ei todellakaan pysy hyvin. Kypärän leukahihna on nimittäin ihan vitsi: hihna on ohut luikero eikä sitä pysty edes kiristämään napakaksi, koska hihna liukuu lukitusosissa aivan vapaasti ja jos ei ole tarkkana, lukitusosan toinen puolisko pyrkii tippumaan kokonaan.

Päivä Delta Plussan kanssa töissä - tuloksena verinen kulmalävistys

Päivä Delta Plussan kanssa töissä – tuloksena verinen kulmalävistys

Delta Plus valuu taakse ja työntyy eteen otsalle ja toisinaan myös nyökähtää eteenpäin, mikä on ylitsevuotavan riemullista ihmiselle, jolla on kulmalävistys. Pahimmillaan iltapäivästä on ollut kulma verillä kypärän ansiosta. Luulin etukäteen, että industrialini olisi hankala kypärän kanssa, mutta väärässäpä olin.

Arkeni ja työni Delta Plussan kanssa on ollut yhtä soutamista ja huopaamista ja vaikka olen tunnollinen kypäränpitäjä, olen suoraan sanottuna ollut välillä niin tuskastunut jatkuvaan säätämiseen, että joinakin päivinä on jäänyt kypärä laittamatta päähän.

Niinpä ilahduinkin todella, kun Petzl-kypäriä maahantuova Vandernet lähti kanssani yhteistyöhön ja sain heiltä testattavakseni uuden huomiovärisen Vertex Best -kypärän. Olen testannut Petzlin kypärää aikaisemmin lyhyesti koulussa ja se istui heti päähän aivan ilmiömäisellä tavalla muita kypäriä paremmin.

img_1464

Petzl Vertex Best sisältä

Vertex Best toimii myös hihnoilla, mutta se istuu syvemmälle päähän kuin muut vertailun kypärät.

Vertex Best sivusta

Vertex Best sivusta

Muotoillut korvien kohdat mahdollistavat paremman kuulosuojainten käytön.

Vertex Bestin säätömekanismi

Vertex Bestin säätömekanismi

Vertex Bestissä säätömekanismit sijaitsevat kypärän sivuilla ja toimivat hyvin napakasti. Tavoitteena on, että pää asettuu kypärän keskelle hyvin.

Petzl-kypärissä on napakka leukahihna

Petzl-kypärissä on napakka leukahihna

Petzlin kypärien leukahihnan napakkuus on omaa luokkaansa. Hihna pysyy siellä, mihin se kiristetään ja leukahihna pitää kypärää tukevasti paikoillaan. Lukitusosat ovat paljon paremmin toimivia kuin muissa vertailun kypärissä.

Tämäntyyppisen Petzlin kypärän saa ostettua noin 70-80 eurolla, ProFit ja Delta Plus ovat epäilemättä kypärinä huomattavasti halvempia. Kannattaako Petzlistä maksaa kaksin- tai kolminkertainen hinta muihin kypäriin nähden?

Turvallisuus on valintoja

Vastausta ei tarvitse miettiä kuulkaa yhtään. Kyllä kannattaa. Hyvä kypärä maksaa itsensä takaisin siinä, että se ei haittaa työntekoasi eikä tee elämääsi hankalaksi. Se oikeasti tekee sen, mikä sen on tarkoituskin: suojaa sinun päätäsi, sitä ainoaa. Sitä ei huono kypärä pahimmassa tapauksessa tee ja mitä virkaa semmoisella kypärällä edes on? Turvallisuus on jokapäiväisiä valintoja. Hyvä kypärä jää harvemmin laittamatta päähän kuin huono. Hyvä kypärä on pääasia.

 

Postaus on toteutettu yhteistyössä Petzlin ja Vandernet Oy:n kanssa.

 

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.