VALIKKO
3.8.2016 21:58

7 x vinkkiä parempaan ajanhallintaan

IMG_8244_4

Ajanhallinta on ainakin itselleni ainainen opettelun kohde ja listasinhan sen aiemmin myös yhdeksi tämän vuoden tavoitteiksikin ( Linkki aiempaan blogitekstiin). Tällä kertaa  listasin muutamat parempaan ajanhallintaan liittyvät vinkit, joilla tehtävälistaa saa lyhennettyä ja toivottavasti välillä myös poistettua kokonaan. Ajanhallinta sanana on aika hassu, sillä aikaa sinänsä ei voi hallita: se menee miten haluaa ja tasaisen varmaa tahtia meneekin. Sen sijaan se, mitä me sillä ajalla teemme, on luonnollisestikin tässä se tärkeämpi seikka.

Aikaa voi tuhlata, mutta toisaalta olen huomannut myös sen, että välillä se on enemmän kuin tarpeellista mielelle. Tällöin tosin sopivampi ilmaisu olisi se, että antaa ajan virrata. Niin kuin lapsuudessa sitä saattoi vain istuskella kivellä tai pyöräillä ystävän kanssa ajankuluksi rantaan katsomaan järven liplatusta ja uittaa sandaaleja järvivedessä. Nykyisin on vaikeampaa elää hetkessä, kun mielessä on jo se seuraava tekemätön asia tai vastaavasti jokin parempi ajanviettotapa, jolla voisi olla vieläkin tehokkaampi.

Lipsuttiimpa itse aiheesta. Kuitenkin ajatuksena oli se, että vaikka listaankin omia havaintojani ja vinkkejäni ajanhallintaan, on tärkeää muistaa myös välillä olla ilman tehokkuusajattelua: on ihan ok vain viettää aikaa yhdessä tai yksin!

Mutta asiaan, tällä kertaa 7 vinkkiä parempaan ajanhallintaan, jotka itse olen kokenut toimiviksi:

  1. Asioiden listaaminen ylös on ikivanha kikka, mutta ah niin toimiva (ja toisaalta myös piinaava…). Usein jo se, että näkee asiat paperilla ja tärkeät päivämäärät kalenterissa, helpottaa hahmottamaan asiaa. On myös hyvä palastella tehtävämäärää osiin, sillä tällöin työmäärä ei pääse kasvamaan liian suureksi. Varaa riittävästi aikaa kunkin asian tekoon, sillä usein sitä tulee (ainakin itse sorrun tähän) arvioitua liiankin positiivisesti tekemiseen tarvittavan ajan.
  2. Karsi turhat tekemiset ja vastuut pois. On ihan tavallista, että elämässä kaikki ei tunnu koko ajan hyvältä tai tuota iloa, mutta on eri asia tehdä asioita, jotka eivät vie eteenpäin, joista ei nauti tai joita tekee velvollisuudesta/tottumuksesta. Totta kai työt täytyy hoitaa, laskut maksaa ja niin edelleen, mutta oma vapaa-aika on usein vapaammin mietittävissä. Eräänlaista itsetutkiskeluakin siis (ja välikommenttina, että myös niin vaikeata): mihin haluan käyttää aikaani, mistä nautin ja miten teen omasta arjestani mielekkäämmän?
  3. On myös hyvä käydä läpi omia työtapoja eli esimerkiksi sitä, miten ja missä järkestyksessä tekee asioita. Onko niissä jotain, mitä voisi kehittää tai miten asian voisi hoitaa tehokkaammin tai peräti toisella tavalla? Usein sitä juurtuu omiin tapoihinsa, tavoista tulee rutiineja ja rutiineissa tunnetusti käyttää vähemmän omaa aivokapasiteettiaan. Eli toisin sanoen tulee miettineeksi vähemmän sitä, miten ja miksi teen niin kuin teen. Omia tapoja on siksi hyvä toisinaan kyseenalaistaa. Entä käytänkö johonkin kohtuuttomasti aikaa ja vastaavasti johonkin liian vähän? Onko olemassa apuvälineitä, joilla voisin arkeani helpottaa? Kaikki hyvät keinot ja ratkaisut käyttöön!
  4. Kehittele sinulle toimiva palkitsemissysteemi. Materiaali ei ainakaan itselläni toimi, mutta sen sijaan täysin velvollisuuksista vapaa ilta tai kahvitteluhetki ystävän kanssa motivoi kummasti! Voit myös fiilistellä etukäteen, miten hyvältä ja helpottavalta mahtaakaan tuntua, kun jokin takaraivossa kolkuttanut asia on hoidettu.
  5. Jos mahdollista, hoida asia heti. Tässä minulla on kyllä eniten petraamista, mielelläni kun jätän ne ikävät asiat ”vähän myöhemmälle”. Olen huomannut, että usein ihmiset, jotka hoitavat asioita heti, myös saavat aikaan enemmän (kumma juttu…) ja heitä stressaa uusien hoidettavien asioiden tulo vähemmän. Ihmekös tuo, kun itselläni se hoitamattomien asioiden määrä pääsee vaarallisesti kasvamaan… Joskus kuulin neuvon, että jos asian hoitamiseen menee alle viisi minuuttia, se kannattaa tehdä heti.
  6. Ole itsesi paras tsemppari. Harvasta asiasta kukaan tulee onnittelemaan tai taputtelemaan olalle, että olipas hyvin tehty. Tai toisaalta ei ole aina tarvettakaan. Joka tapauksessa vähäpätöisestäkin asiasta saattaa tulla iso juttu, jos se viettää aikaansa tekemättömien töiden listalla tai omassa mielessä. Joten fiilistele! Fiilistele, kun saat jonkun asian tehtyä, kehu tai muuten nauti siitä hetkestä, kun saat todeta asian tehdyksi. Saattaa kuulostaa todella lapselliselta, mutta ihminen on fiksu tyyppi. Jos jonkin asian tekemisestä 90 % on epämukavaa ja 10 % mukavaa, kannattaa hyödyntää se 10 %. Jos jää kytemään siihen epämukavaan puoleen, tuntuu tekeminen entistäkin vastenmielisemmältä. Kehu, lohduta ja kannusta, kun sille on tarvetta. Tehtävälistan kasvattamisesta vuoren kokoiseksi ei ole mitään hyötyä, eikä itsensä haukkumisesta luuseriksi ainakaan lisää omien kykyjen käyttövalmiutta. Sitä paitsi miten vuori valloitetaan? Yksi askel kerrallaan.
  7. Älä laiminlyö samaa asiaa toistuvasti. Tärkeitä ja kiireellisiä asioita tulee ja menee jatkuvasti. Samalla tietyt vähemmän tärkeät ja ehkä vähemmän kiireelliset asiat saattavat pyöriä mukana viikosta toiseen tekemättöminä. Samaa asiaa ei kuitenkaan kannata jättää tekemättä liian usein, sillä se jää helposti vaivaamaan mieltä. Ja toisaalta, täytyyhän sen olemassaololle olla jokin perustelu, miksi se on edes jollain tasolla tärkeä. Koska jos ei ole, unohda se.

Ajan hallinta on loppujen lopuksi myös osa arjen hallintaa. Onneksi tämäkin asia on taito, jota voi kehittää läpi elämän.

Löytyikö listauksesta sinulle mieleisiä vinkkejä?

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.