VALIKKO
11.12.2016 19:28

Joulukalenteri: luukku 11

 

 

LUUKKU 11: AINEETTOMAT LAHJAT

 

 

Lahjoja sivuttiinkin jo, kun oli puhetta siitä, mitä jos lahjojen ostaminen tai niiden saaminen ahdistaa: uudelle tavaralle ei välttämättä ole tarvetta ja siksi rahanmeno tuntuu turhalta. Usein lahjoja on sitten kuitenkin ihan mukava saada ja usein vieläkin mukavampi antaa, etenkin, jos sattuu keksimään toiselle mieluisan lahjan ja toinen ilahtuu aidosti.

Yksi vaihtoehto ongelmaan onkin aineettomat lahjat. Siispä tässä pieni listaus siitä, mitä vaihtoehtoja aineettomille lahjoille on. Aineettomien lahjojen kohdalla on ehkä hyvä varmistaa, että toiselle osapuolelle sopii aineettoman lahjan antaminen tai saaminen. Esimerkiksi vuohi kehitysmaahan on kiva lahja, mutta välttämättä kaikkia lahjansaajia ei lahjoituksen tekeminen ilahduta.

Raha
Vaikka rahasta saattaa joillekin tulla hieman ”kylmä” vaikutelma, tulee se usein tarpeeseen itse kullekin ja rahan voi hyödyntää haluamaansa asiaan. Voi myös etukäteen tiedustella, jos toinen esimerkiksi säästää johonkin tarpeelliseen asiaan ja tarjota vasta sen jälkeen lahjaksi rahaa säästökohdetta varten. Jos lahjan antaja ja saaja ovat läheisiä, voisi olla hauska idea myös sopia, että tänä vuonna säästetään johonkin yhteiseen asiaan: ystävät voivat esimerkiksi säästää lahjarahat yhteistä matkaa silmällä pitäen tai pariskunta/aviopari voi päättää säästää yhteistä omistusasioita varten. Tai säästökohde voi olla jotain ”pienempää”, mutta merkityksellistä.

Erilaiset kokemukset

Yksi vaihtoehto on ostaa jokin kokemus toiselle. Joskus kuulin sanottavan, että elämykset ilahduttavat perinteistä materialahjaa pidemmän aikaa, sillä siitä syntyy erityinen muisto kokemuksen takia, jonka muistaa loppuelämänsä. Kokemus voi olla jokin ”once in the lifetime”-tyylinen kokemus, kuten kuumailmapalloilu, lentäminen pienkoneella, limusiinikyyti, ajaminen luksusautolla tai jotain ihan muuta. Tai se voi olla jokin edullinen kokemus, jossa pääpaino voi olla esimerkiksi siinä, että tehdään ja koetaan yhdessä: mennään syömään pitkän kaavan kautta ja elokuviin, vaellusratsastukselle, keilaamaan, minigolfaamaan, seinäkiipeilemään tai vaikka jollekin ruokakurssille.

Lahjoitus

Usein lahjoitus on ehkä helpointa pyytää itselle, kuin ostaa toiselle. Lahjoituksen kautta rahoille tulee varmasti hyötykäyttöä, joskin toki silloin tällöin myös valitettavasti paljastuu, ettei rahat aina olekaan päätyneet oikeaan tarkoitukseen jollakin organisaatiolla. Siitä huolimatta ei kannata lannistua ja sulkea kukkaronnyörejä, vaan ennemmin luottaa omaan harkintakykyyn eri organisaatioiden kohdalla: se, että jossain on mokattu, ei tarkoita sitä, etteikö muualla raha menisi oikeaan kohteeseen.

Hyviä lahjoituskohteita ovat esimerkiksi lastensuojelu, lastensairaala-projekti, eläinsuojelu ja löytöeläinyhdistykset, kehitysapu tai vaikkapa jokin yritys. Tärkeintä, että lahjoituskohde on sellainen, joka on lahjan saajan sydäntä lähellä.

Palvelus

Entä, jos antaisitkin lahjaksi jotakin palveluksiin liittyvää? Esimerkiksi viisi palvelua, jotka voivat olla siivousta, ikkunanpesua keväällä, haravointia syksyllä, lastenhoitoa… Jotakin, jota pystyt itse tekemään ja tarjoamaan toiselle. Esimerkiksi monissa lapsiperheissä arki on niin hektistä, että moni varmasti ilahtuu siitä, että joku tuleekin pesemään ne ikkunat, joita ei muutoin koskaan ehdi. Tämä lahja osin erityisesti edellyttää, että lahjan saaja on läheinen ja tarve todellinen, sillä monilla voi olla suuri kynnys antaa kotinsa toisen siivottavaksi.

 

 

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.