VALIKKO
14.12.2016 23:52

Joulukalenteri: luukku 14

 

LUUKKU 14: ITSETEHTY JOULUSUKLAA

 

Aika laittaa joulusuklaan ”resepti” jakoon! Kaupan joulusuklaat ovat maukkaita, mutta usein melko hintavia suhteessa itse tehtyihin: etenkin, kun joulunaikana kaapeista löytyy usein valmiina raaka-aineet. Itsetehdyssä on tietynlainen tunnearvo ja usein ne maistuvatkin hieman paremmalta. Tai ainakin saa valita, mitä joulusuklaaseensa haluaa. Täytteethän voi valita oman maun mukaan ja kokeilla vaikka jotain ihan erilaista! Kauniilla jääpalamuotilla tehdessä suklaat saavat kauniin muodon ja ovat kivoja vaikka joululahjaksi. Suklaat voi kääriä esimerkiksi sellofaaniin tai ne voi asettaa kauniiseen lasipurkkiin.

 

Joulusuklaa

Maito- valko- tai/ja tummaasuklaata

Pipareita

Manteleita

Rusinoita

Tarvikkeet, saatat tarvita ainakin:

suklaan sulatusta varten joko esim. kattila, leikkuulauta tai mikronkestävä muki, sakset, veitsi ja jääpalamuotteja

Valmistus:

1. Pilko leikkuulaudalla piparit, mantelit ja rusinat pienemmiksi. Rusinoissa kätevin väline pienennykseen taitaa olla sakset, mutta toki veitselläkin voi kokeilla.

2. Sulata suklaa joko vesihauteessa kattilassa (ohjevideo vesihauteessa sulattamiseen täällä) tai esim. mikronkestävässä mukissa mikrossa. Jos sulatat suklaan mikrossa, suosittelen napsimaan suklaapalat irti levystä, jolloin sulaminen on nopeampaa. Hyvä on myös sulattaa vähän kerrallaan ja sekoitella välillä. Ole erityisen varovainen valkosuklaan kanssa, sillä se ei siedä kauaa mikrossa oloa. Ylipäätään kannattaa antaa suklaan olla mikrossa todella lyhyitä pätkiä.

3. Ota lusikalla sulanutta suklaata jääpalamuotteihin. Tässä on oikeastaan kaksi toteutustapaa täytteiden näkymisen suhteen:

a. jos haluat täytteiden (eli tässä reseptissä piparin-, mantelin- ja rusinanmurusten) näkyvän suklaasta, kaada suklaata ensin n. 3/4 osaa jääpalamuottien pinta-alasta eli siten, että yksittäisien jääpalamuottien pinnalle mahtuu täytteet. Ripottele sitten täytteet suklaiden päälle. Voit halutessasi valuttaa hieman suklaata täytteiden ”liimaksi”, mutta ei pakollista. Kuvissa näkyvät suklaat on valmistettu tällä menetelmällä.

b. jos et halua täytteiden näkyvän, kaada suklaata noin puoleen väliin muoteista. Ripottele pinnalle täytteitä ja tämän jälkeen kaada loput suklaasta muottiin niin, että täytteet peittyvät

Anna jähmettyä ja nauti tai anna lahjaksi.

Sen verran pakko harmitella, että valitettavasti en osaa antaa vinkkejä suklaan kauniin kiiltopinnan säilyttämiseen. Korkea lämpötila pilaa usein kiillon ja harmaannuttaa, mutta myös ilmeisesti säilytys saattaa ns. pilata suklaan pinnan ja kiillon. Suklaan kiiltoon suositellaan temperointia, joten jos kiiltoa suklaaseen haluaa, voi kokeilla sitä. Itseäni suklaan mattaisuus ei häiritse, joten en lähtenyt kokeilemaan. Suklaa pitää säilytyksessä n. 16-20 asteen lämpötilasta ja kuivasta ympäristöstä (lähde), mikä osaltaan vaikuttaa kiillon säilyvyyteen suklaata säilytettäessä.

 

Ps. Muistkaahan osallistua arvontaan täältä!

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.