VALIKKO
2.12.2016 17:56

Joulukalenteri: luukku 2

img_9974_3_luukku-nro2

 

LUUKKU 2: KUN JOULU EI HUVITA

 

20151023_193334_22

Pimenevään iltaan sopii hyvin teksti syvällisemmästä aiheesta, nimittäin siitä, mitä jos se joulu ei kiinnostakaan. Vaikka Joulukalenterista halusin tehdä ennen kaikkea hyvän mielen, joulunodotuksen ja inspiraation kalenterin, en voi olla siitä huolimatta sivuamatta tätä aihetta. Monille joulu on se rakas juhla, osalle jopa vuoden kohokohta, jolloin kiireet hetkeksi helpottavat, läheiset ovat koolla ja kaikki on hyvin. Mutta mitä jos näin ei olekaan, vaan jo sana ”joulu” saa ikävät tuntemukset aikaan koko kropassa ja ennemmin toivoo sen j:llä alkavan sanan olevan jotain, mikä menee nopeasti ohitse?

Syitä tähän on arvatenkin monia ja nostankin tekstissä esille omien pohdintojeni lisäksi syitä, jotka on listattu täällä. Syynä saattaa olla vaikkapa läheisen menettäminen joulun tienoilla, ikävät muistot, stressi siivouksista tai tarjoiluista, opiskelun ja/tai työn kasaantuvat tehtävät tai se, ettei yksinkertaisesti ole varaa viettää joulua tai ostaa lahjoja. Ei siis ihmekään, jos joulumieli on kadoksissa, jos sitä on ylipäätään ollut. Osalla joulumielen saattaa viedä sekin, ettei ulkona ole valkoista lumipeitettä.

Aina ei tunnu siltä, että haluaisi viettää joulua ja se on ihan ok!

Onneksi joulusta ei ole pakko pitää. Moni jääkin jouluksi töihin, jos joulu ei ole itselle niin merkityksellinen. Mikä on todella iso asia puolestaan monille, joille joulu on hyvinkin tärkeä! Vaikka itse pidänkin joulusta erityisesti, ymmärrän myös hyvin, etteivät kaikki joulua halua viettää. Mitkä sitten ovatkaan syynä sille, ettei joulun tuloa odoteta? Aiemmin tulleiden syiden lisäksi syynä saattaa olla se, että joulun joutuu viettämään yksin. Joulu on ehkä vahvimmin juhla, jossa läheisiä kaivataan ympärille. Taannoin eräs työkaverini totesikin, että juhannuksen voi viettää yksin, mutta jos joulun viettää yksin, yksinäisyys ikäänkuin tuntuu korostuvan.

Osaa ihmisistä häiritsee joulun ympärille rakentunut oheistoiminta, sillä esimerkiksi kulutushysteria saattaa ärsyttää: tavaraa ostetaan läjäpäin ja rahaa kuluu. Nykyaikaamme ympäröi tietynlainen yltäkylläisyys ja kulutus taitaa olla kovempaa kuin koskaan. Ei siis ihme, että liikakulutus turhauttaa joitakin ihmisiä. Toisaalta en näe tätä ihan niin mustavalkoisena erityisesti lahjojen antamiseen liittyvien hyvien puolien ja erilaisten aineettomien lahjavaihtoehtojen takia, mutta siihen palaamme myöhemmin joulukalenterin luukkujen edetessä.

Millä mielellä menet kohti joulua, onko innostuneen odottava vai odotatko jo sitä, että joulu olisi pian ohitse? Vai jotain siltä väliltä?

Tässä tekstissä käytetty lähde:

Linkki lähdeartikkeliin.

 

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.