VALIKKO
22.12.2016 21:03

Joulukalenteri: luukku 22

 

LUUKKU 22: JOULUPERINTEET

 

Jouluna yksi tärkeä osa juhlintaa on perinteet, joko lapsuudenkodista saadut tai itse luodut. Minulle lapsuuden joulu on aina ollut tärkeä ja se rakkain joulu siitäkin huolimatta, ettei enää joka vuosi kaikki perheemme jäsenet ole paikalla, vaan osa on omien perheidensä parissa. Tänä vuonna onkin erilainen joulu tiedossa, kun en itse pääse paikalle tartuntariskin takia, vaan vietämmekin mieheni kanssa ”oman” joulun kotona. Uuden äärellä onkin hyvä palata niihin tekijöihin, jotka perinteisesti ovat tehneet sen tutun ja rakkaan jouluaaton. Jouluaattooni on kuulunut yleensä:

♥ Joulupukin kuumalinja, Lumiukko, Joulurauhan julistus ja Ihmeellinen on elämä ovat must. Joulupukin kuumalinja on nostalgiansa lisäksi ollut viihdyttävää seurattavaa juuri erilaisten kommellusten takia. Lumiukko puolestaan on rakas nostalgiaelokuva ja Joulurauhan julistus kuuluu olennaisesti jouluaaton kohokohtiin. Ihmeellinen on elämä puolestaan on elokuva, jonka sisällön ymmärsin vasta melko myöhään, ehkä joskus lukioikäisenä. Sitä ennen jaksoin katsoa elokuvasta vain pätkiä, mutta sen sisällön ymmärtämisen jälkeen olen katsonut elokuvan aina jouluisin kokonaisuudessaan. Elokuva tosin usein tulee jouluaaton jälkeen.

♥ Joulupuuro kuuluu olennaisesti aattoaamuun kanelin kera ja puurosta tietenkin etsitään sitä kuuluisaa mantelia.

♥ Kuusen koristelu. Pienenä se oli omaa erikoisalaani, joskin nykyisin on ollut aika antaa tilaa uusille koristelijoille. Nykyisin saankin yleensä lähinnä vain seurata koristelua, mutta koristeltu joulukuusi on niin kaunis, ettei paljoa koristelulle häviä pelkästä katselemisestakin saatava arvo.

♥ Viime hetken paketoinnit kuuluvat meillä perinteisesti jouluaattoon. Tehtävä on yleensä suoritettu joko iltapäivällä ”luppoajalla” ennen jouluruokaa tai illalla saunomisten yhteydessä.

♥ Jouluruoka osa 1 käsittää yleensä joko lisää joulupuuroa tai kevyemmän satsin varsinaista jouluruokaa.

♥ Joulukirkko on tärkeä osa jouluperinnettä. Yleensä olemme käyneet joko iltapäivällä jouluaaton jumalanpalveluksessa tai vastaavasti yömessussa. Molemmissa on oma tunnelmansa ja kirkot yleensä täpötäysiä.

♥ Hautausmaa pimeällä on yksi kauneimmista näyistä jouluaattona. Satoja kynttilöitä valaisemassa hautausmaata tuoden lohtua omaisille. Tuntuu tärkeältä laskea se oma kynttilä ja pysähtyä hetkeksi.

♥ Joulusauna on ihana luksuslisä jouluaattoon, joskin tänä vuonna tämä(kin) erityisyys taitaa jäädä, ellemme käy taloyhtiön yleisillä joulusaunavuoroilla. Joulusaunassa on mukava käydä kiireettä. Samalla lahjojen paketoijat voivat sillä aikaa viimeistellä pakettejaan ja viedä niitä valmiiksi joulukuusen alle.

♥ Jouluruoka syödään yleensä illalla kynttilöiden valossa tunnelman keskellä. Kauniisiin perinteisiin myös kuuluu jouluevankeliumin lukeminen tai kuuleminen ennen ruokailua.

♥ Lahjojen antaminen ja avaaminen. On ihana seurata lahjojen avaajien ilmeitä: kuka piti mistäkin lahjasta ja ehkä vähän myös harmitella, jos joku lahja ei ihan osunut kohdalleen. On myös ihana saada lahjoja ja melkein paras hetki onkin siinä se kohta, kun lahjat ovat vielä avaamattomina kauniissa paketeissaan.

Tällaisia perinteitä olemme yleensä viettäneet perheen kesken. Perinteistä on tullut todella tärkeitä ja nähtäväksi jää, kuinka monia niistä pystymme tai lähdemme toteuttamaan tänä vuonna, kun olen hieman vielä puolikuntoinen ja mahdollisuudetkin ovat muutenkin hieman erilaiset. Harvinaisen tiukka flunssa ollut kyllä tällä kertaa, sillä harvoin näin kipeä olen näin pitkään!

Löytyykö teiltä omia jouluperinteitä, mistä ette luovu?

Kommentit

 • Suvi

  Voi miten ihana idea tällainen joulukalenteri! ♥ Tykkään tosi paljon sun tavasta kirjoittaa. Mukava blogi kyllä! 🙂

   0
  • Minna Rajala

   Kiitos ja kiva, kun kävit kommentoimassa! 🙂 Kiitos kehuista, lämmittää mieltä kovasti! Huomenna viedäänkin jo viimeistä luukkua, huh! Äkkiä se jouluaatto tuli sitten kuitenkin.

    0

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.