VALIKKO
5.12.2016 23:57

Joulukalenteri: luukku 5

luukku-nro-5

 

LUUKKU 5: ITSETEHTY OVIKRANSSI

 

img_0089_2

Aivan alkuun suuret pahoittelut, kun viidennen päivän luukun julkaisu meni aivan viime tippaan ja lähes seuraavan päivän puolelle! Ei mennyt ihan kuin Strömsössä tämän luukun teko ja on pakko myöntää, että harkitsin hetken, tehdäkö tästä Joulukalenterin luukkua ollenkaan: kranssi ei nimittäin onnistunut ihan ensimmäisellä kokeilulla. Kuitenkin lopputulos palkitsi ja erehdyksien kautta löytyi se melko hyvä keino tehdä itse ovikranssi oveen.

Tarvikkeet:

-Joulupalloja useita. Minulla oli 32 pientä joulupalloa ja kranssista tuli keskikokoinen arviolta. Pallojen määrä riippuu paljon siitä, kuinka ”muhkean” kranssin teet ja minkä kokoista lähdet tavoittelemaan. Kivan näköinen kranssi tulee myös silloin, kun joulupallot ovat erikokoisia, sillä se luo kranssin ulkonäköön vaihtelevuutta.

-Muotti eli esimerkiksi styroksinen riittävän iso ympyrä tai (kuten minulla) pahvinen matala lautanen, jonka sisus leikataan pois eli vain reunat jätetään. Styroksisesta tulee todennäköisesti viimeistellymmän näköinen, joskin pahvilautasen reunat sai hyvin peittoon joulukuusen koristenauhalla. Muotti on siinä mielessä harhaanjohtava nimitys, sillä se jää kranssin rungoksi, eikä sitä siis poisteta kranssin valmistuttua.

-Koristeita, joita haluat kiinnittää kranssiin

-Kuumaliimapistooli ja sakset

-Nauha tai naru kiinnitystä varten

Lisäksi tarvitaan:

-Kärsivällisyyttä! Ei välttämättä onnistu heti ensimmäisellä kokeilulla

 

img_0103_2

Työvaiheet:

 1. Ota esille styroksiympyrä (miksei voisi olla esim. sydämenmuotoinenkin!) tai pahvilautanen. Pahvilautasesta leikkaa keskusta pois ja jätä vain reunat (ks. kuva yllä).
 2. Sommittele joulupallot muotin ympärille ”suunnilleen”, jotta näet, onko kokonaisuus omaa silmää miellyttävä ja ylipäättään toimiva. Leikkaa sitten joulupalloissa olevat nauhat pois, jos sellaiset niissä ovat. Jos haluat pelata varman päälle ja leikata nauhat vain niistä palloista, jotka varmasti kranssiin menevät, hyödynnä sommittelua: siinä näet, montako palloa milläkin kierroksella kranssiin menee.
 3. Lämmitä kuumaliimapistooli ja ala liimata sillä joulupalloja yksitellen tiiviisti vierekkäin. Oman kokemukseni mukaan riittää, että liimaa ainoastaan pahvilautasen reunasta/styroksimuottia koskevasta osuudesta kohta: jos pallot liimaa ainoastaan toisiinsa, ei se kauaa pysy kasassa (kokeiltu!), mutta sen sijaan styroksiin ja pahviin liima tarttuu hyvin. Paina pallo kunnolla kiinni.
 4. Kun ensimmäinen kierros palloja on liimattu kiinni, voit kokeilla seuraavaa kierrosta: sommittele taas ensin pallot ilman liimaa ja kokeile, mikä on toimivin/miellyttävin omaan makuun. Pyri siihen, että styroksin tai lautasen reunat peittyisivät mahdollisimman hyvin pois näkyviltä. Jos toisen kierroksen joulupallojen nauhoja ei ole vielä katkaistu, se on hyvä tehdä tässä välissä taas ennen tarttumista liimapistooliin. Liimaa toisen kierroksen pallot kiinni. Tarvittaessa lisää palloja tai asettele uusi pallokierros esimerkiksi pallorivin keskelle ”pystyyn”. Esimerkkikranssissa tyydyin kahteen kierrokseen, sillä joulukuusen koristenauhan tehtävä oli peittää loput lautasen reunasta ja jykevöittää kranssia.
 5. Jos päätit ottaa joulunauhan kranssiin mukaan, voit toteuttaa sen esimerkiksi näin: kieputa ensin löysästi nauhaa kranssin ympäri koko kranssin kierroksen osalta. Tämän jälkeen aloita toisesta nauhan päästä ja ”paina” se joulupallojen väliin. Tällöin joulupallot pääsevät oikeuksiinsa, eivätkä peity joulukuusen koristenauhan alle. Kieritä seuraava löysä kohta tiukemmin ja taas paina nauha joulupallojen väliin. Toista, kunnes koko kierros on menty. Jos nauhaa jäi jäljelle, voit katkaista ylimääräisen osan pois. Joulunauhan pää kannattaa ”sulkea” myös joulupallojen väliin tai voit kokeilla kuumaliiman toimivuutta. Itse käytin ensimmäistä kikkaa ja sillä ainakin tuntui hyvin pysyvän.
 6. Lisää koristeet ja liimaa ne kuumaliimalla tarvittaessa kiinni. Tekemässäni kranssissa oli tuollainen pieni hopeinen lintu, joka oli kätevästi klipsillä kiinnitettävissä. Nopeutti ja helpotti ainakin sen osalta.
 7. Lisää ripustusnauha ja valmista!

img_0117_2 img_0118_2

Valmis lopputulos! Harmillisesti jouduin ”maalaamaan” valkoiseksi hopeanväriset kiiltävät pallot kuvankäsittelyssä, sillä heijastivat rappukäytäväämme ja naapureidemme ovia.

Esimerkkikranssin hinta (tarvikkeet ostettu Prismasta) sisältäen ainoastaan koristeet:

Joulupallot 5,90 e

Joulukuusen koristenauha 4,50 e

Hopeinen paljettilintu 4,95 e

Muut tarvikkeet (ripustusnauha, kuumaliimapistooli, pahvilautanen) löytyivät ennestään. Kranssin hintaa saa huomattavasti alemmaksi, kun hyödyntää itsellä jo olevia joulukoristeita tai vastaavia.

Eikun kranssin tekoon!

Kommentit

 • Päivi

  Kivan näköinenhän siitä tuli, ihana tuo lintu 🙂 Tästä tulikin mieleen että itselläni on tuolla jemmassa maalattuja pieniä eläinfiguureja, niitähän voisi käyttää tällaiseen…:)

   0
  • Minna Rajala

   Kiitos Päivi! Yllätyin itsekin, miten kivannäköisen voi saada itse tekemällä! Ehdottomasti kannattaa hyödyntää jo löytyviä koristeita 🙂 Laita vaikka kuvaa blogiin lopputuloksesta, jos päätät kokeilla? 🙂

    0
 • Nimetön Karoliina

  Ooh! Tulipa todella kaunis kranssi! Luon tekstin ensin kurkkaamatta lopputuloksen kuvaa, ja jännitin, millainen siitä tulee. Ja huikean hieno! Hauskasti tuo jouluköynnös ainakin kuvissa muistuttaa perinteisen havukranssin neulasia. Ja lintu kruunaa koko komeuden!

   0
  • Minna Rajala

   Kiitos Karoliina! Totta, mustakin se köynnös näyttää yllättävänkin aidolta! Ja on ainakin kestävämpi, kuin oikea havukranssi! Tosin sellainenkin olisi ihana tehdä!

    0

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.