VALIKKO
6.12.2016 15:08

Joulukalenteri: luukku 6

luukku-nro-6

 

LUUKKU 6: AJATUKSIA ITSENÄISYYDESTÄ

 

img_0134_3

99 vuotta sitten Suomi sai itsenäisyytensä ja tänään saamme jälleen sitä juhlistaa, nimittäin itsenäisyyttä, suomalaisia ja suomalaisuutta. Vaikka moni pitää EU:ta Suomen itsenäisyyden viejänä, näen, että meillä on yhä etuoikeus olla itsenäinen maa. Mitä itsenäisyys sitten on?

♥ Oma maa, oma kieli, oma kansallisuus. Kaikki asioita, joita ei voi tarpeeksi arvostaa. Suomen luonto on vertaansa vailla ja neljä vuodenaikaa näkyvät vahvasti Suomen vuosikierrossa. Suomen kieli puolestaan on omanlaisensa, kaunis, rosoinen ja moni sitä opetteleva kutsuu myös vaikeaksi. Silti ja siitä syystä suomen kieli on se rakas, monivivahteinen äidinkieli, joka on helpoin itseilmaisun sanallinen tie. Oma kansallisuus puolestaan… Ne asiat, jotka tekevät suomalaisen, suomalaisen sisun, suomalaiset perinteet ja ylipäätään kaiken, mikä on tunnistettavissa suomalaiseksi ja suomalaisuudeksi. Se on paljon enemmän oikeastaan, kuin ainoastaan kansallisuus.

♥ Vapaus. Ei tarvitse mennä montaa sukupolvea taaksepäin, kun jo löytyy kokemuksia ja tarinoita sodasta. Niitä hetkiä, kun on paettu kodista sodan jaloissa, muutettu kauas synnyinseuduilta vieraaseen kaupunkiin, pelastettu kaikki mitä pelastettavissa on ja menetetty rakkaita ja maa-alueita. Sitä ei aivan käsitä, miten vapaus onkin arvokasta, sillä sitä pitää niin itsestäänselvyytenä.

♥ Turvallisuus. Vaikka Suomessa tapahtuu paljon esimerkiksi väkivaltarikoksia, on Suomi pääsääntöisesti turvallinen maa suhteessa moneen muuhun maahan. Jokainen väkivallanteko on silti yksi teko liikaa.

♥ Koulutus. Kovinkaan monessa maassa ei panosteta näin paljon koulutukseen, kuin mitä Suomessa. Ainakin, jos mittaa sillä suhdemittarilla, millä valtio on panostanut suomalaisten koulutukseen: koulutus on ilmaista, jokaiselle kuuluu peruskoulutus ja lisäksi on mahdollista saada opintotukea ja asumislisää. Ei hassummin, vai mitä?

♥ Pelasturviranomaiset, joihin voi luottaa. Suomessa korruptiota pelasturviranomaisten suhteen ei juuri taida olla. Siinä missä muualla poliisin saa lahjottua, ei sama onnistu täällä. Poliisi noudattaa Suomen lakia, eikä korruptiota hyväksytä. Poliisi ei myöskään ammu Suomessa turhaan, vaan ainoastaan viimeisenä vaihtoehtona.

♥ Oma lippu. Tänään lippusaloissa liehuu valkopohjainen siniristilippu. Sen tilalla voisi olla hyvinkin jonkun toisen maan lippu, mutta näin ei ole. Tästä maasta ja lipusta on maksettu kallis hinta ja lipusta saa olla ylpeä. Samalla se muistuttaa itsenäisyydestä myös muina juhlapäivinä, myös toisinaan niinä henkilökohtaisina. Lippu on myös läsnä surun hetkinä, jolloin lippu liehuu puolitangossa kuolleen omaisen muistolle.

♥ Demokratia ja äänestysoikeus. Suomessa jokainen 18-vuotta täyttänyt on äänestysikäinen ja siten jokaisella täysi-ikäisellä on mahdollisuus vaikuttaa äänestämällä maansa asioihin. Myöskään demokratiaa tulee turhan usein pidettyä itsestäänselvyytenä, sillä Suomessa demokratiaa pyritään toteuttamaan edustuksellisesti ja siten, että päätökset palvelisivat mahdollisimman hyvin kansaa. Toisin sanoen päätöksiä ei tehdä esimerkiksi siten, että valtion johtaja yksin niistä hyötyisi.

♥ Jokamiehenoikeudet. Suomessa jokaisella on oikeus hyödyntää Suomen luontoa sääntöjen puitteissa, vaikkei omistaisikaan ks. aluetta. Voi käydä marjastamassa, sienestää, hiihtää tai vaikka kesällä onkia. Ja hei, Suomen metsistä saa ilmaiseksi trendikkäitä superfoodeja, kuten mustikoita ja puolukoita.

♥ Omat hevos- sekä koirarodut. Vaikka rotujen olemassaolo ei sinänsä kuulu olennaisesti itsenäisyyteen, on se kuitenkin osa suomalaisuutta. Suomenhevonen sen sijaan oli keskeinen osa sodankäyntiä: hevonen, joka kestää Suomen kylmät säät, on sinnikäs, varmajalkainen sekä rohkea. Moni onkin sanonut, että ilman suomenhevosta ei välttämättä olisi itsenäisyyttäkään.

♥ Se suomalainen sisu, jolla on mm. voitettu sota itseä suurempaa vastaan, autettu lähimmäistä sodassa ja noustu sodan runtelemassa maassa jälleen kukoistukseen. Samaa sisua löytyy suomalaisista, sillä huolimatta vaikeista haasteista, selvitetään ne sinnikkyydellä ja rohkeudella. Suomessa on paljon kehitettävää, mutta toisaalta paljon asioita on myös äärimmäisen hyvin.

Hyvää itsenäisyyspäivää! ♥

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.