VALIKKO
8.12.2016 22:03

Joulukalenteri: luukku 8

 

LUUKKU 8: LUMIUKKO

Kuvakaappaus Jyväskylän Sinfonian tapahtumasivulta. http://www.jyvaskylasinfonia.fi/konsertit/lumiukko

Tällä viikolla toteutui yksi pitkään odotetuista hetkistä, kun Jyväskylän Sinfonia esitti klassikkoteoksen Lumiukko. Kyseessähän on joka jouluaatto televisiosta tuleva piirretty, joka on säilyttänyt suosionsa vuodesta toiseen sekä lasten että aikuisten keskuudessa. On myös niitä harvoja piirrettyjä, jotka ovat yhä pyörivät televisiossa nykytekniikan mentyä piirroksissakin yhä aidompaan tai tietokoneella tehtyyn suuntaan.

Konsertti ei tosiaan ollut pitkä, vain 30 minuuttia ja onhan itse elokuvakin lyhyt. Konsertti perustui siihen, että samaan aikaan kun suurella valkokankaalla pyörii Lumiukko-elokuva, sinfoniaorkesteri soitti elokuvan musiikin ja äänet kokonaisuudessaan. Tällöin saavutetaan elokuvakokemus, mutta ”aidolla” musiikilla. Monen mielestä voi kuulostaa hölmöltä mennä katsomaan ja kuuntelemaan konsertti ja elokuva, jotka saa kokonaisuudessaan katsoa ja kuulla joka joulu ilmaiseksi. Kun itselle elokuva on merkityksellinen, toi ns. aito musiikki siihen vielä paljon lisää.

Pakko myöntää, että useampaan otteeseen itse elokuva jäi toisarvoiseksi, sillä olin niin lumoutunut musiikista ja ammattilaisten soittotaidosta. Oli kiinnostavaa nähdä, miten ja millä soittimilla mikäkin kohta elokuvasta soitetaan ja miten n. 35-40 soittajalla saadaan kaunis ja yhtenevä kokonaisuus. Useaan otteeseen hämmästyin myös esimerkiksi viulun käyttömahdollisuuksien laajuudesta perinteisen soittotyylin lisäksi. Samalla ei voinut olla ihailematta nuoren poikasolistin rohkeutta esiintyä noin suurelle yleisölle.

Kokonaisuus oli vaikuttava ja elokuvan musiikki tunnusmusiikkiaan myöten on soinut vähän väliä päässä konsertista lähtien. En malta odottaa, että näen elokuvan jälleen jouluna ja ehkä tällä kertaa saan siihen vielä lisää elämystä konsertin antaman perspektiivin ansiosta. On se vaan ihana elokuva.

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.