VALIKKO
29.6.2016 21:29

Kierrätetyn uusi elämä

IMG_7865_2 IMG_7805_2

Kun kuulee sanan kirpputori, mieleen helposti tulee nuhjuiset, pois muodista menneet ja ylihintaiset vaatteet tai rikkinäiset esineet ja tavarat. Ylipäätään sellainen hieman likainen fiilis ja sana ”kirpputori” on sekin luotaantyöntävä, kun vertaa esimerkiksi ”second hand”-käsitteeseen. Oikeastaan olin jo luovuttanut kirpputorien suhteen, sillä todellisia löytöjä tuli tehtyä todella harvoin ja itsepalvelukirpputoreilla myydessäni sain juuri ja juuri pöytävuokran maksettua.

Kunnes. Ensin tuli kirpputori, joka pyyhkäisi kertaheitolla käsitykseni nuhjuisista kirppiksistä: lahjoituksiin perustuvalla kirpputorilla tavarat ja vaatteet olivat siististi esillä ja myyntiin kelpuutettiin vain hyväkuntoiset yksilöt. Vuosi tästä ja löysin minulle täysin uuden kirppiksen, tällä kertaa itsepalveluversion, jolla sain sekä myytyä että löysin itselle hyväkuntoista, uudenveroista tai uutta vaatetta. Kuinka moni arvasi, että kuvissa näkyvä paita oli kirpputorilta? En ainakaan minä olisi arvannut. Paita oli lähes käyttämätön ja tässä luotin pöydän myyjän teksteihin hintalapussa. Samasta pöydästä kun tein muitakin hyviä löytöjä, jotka olivat sekä laadultaan hyviä, että kohtuuhintaisia. Vinkkinä tähän väliin, että kannattaa seurata, jos itsepalvelukirppiksillä löytyy tietyissä pöydissä sitä itselle mieluista vaatetyyliä tai tavaraa: todennäköisesti myyjä on samalla aaltopituudella tyylin suhteen jatkossakin. Itse tein parhaimmat viimeisimmät kirpparilöytöni samasta pöydästä usean peräkkäisen päivän ajalta samalla reissulla, kun kävin siistimässä oman myyntipöytäni. Totta kai huijaamismahdollisuuskin noissa on, sillä kuka vain voi väittää käytettyä paitaa käyttämättömäksi, ellei siinä ole alkuperäisen liikkeen hintalappua. Myös merkityserot voivat vaihdella, sillä jollekin ”lähes uusi” voi tarkoittaa esimerkiksi joko muutaman kerran pidettyä kun vastaavasti jollekin toiselle sama käsite voi merkitä puoli vuotta ahkerassa käytössä ollutta vaatetta.

Ajattelinkin hieman kohentaa kirpputorien mainetta lisää, sillä kirppareilta ostamisessa on puolensa: paljon edullisempaa ja ympäristöystävällisempää, kuin tavallinen shoppailu uutena, sillä vaateteollisuus on yksi eniten ympäristöä kuormittavista tekijöistä. Uutena ostaessa hyötyy esimerkiksi siten, että vaatteissa on kokoja olemassa, saa käyttämättömän kappaleen ja tietää lähtökohtaisesti, että vaate tai tavara on ehjä ja aito. Kirppareilla taas saa olla omat hoksottimet päällä. Kuten kirpparilta löytämäni Louis Vuitton-huivikopio, joka 40 e hintaluokassa oli lähtökohtaisesti joko törkeä huijausyritys tai todella halpa ostos, sillä uutena hintaluokkaan saisi lisätä nollan perään. Kopioksihan huivin lopulta päättelin pesulapun puuttumisen ja huivin sävyn osalta ja ostamatta jäi. Joten näissä kannattaa olla tarkkana, osa myy häikäilemättä feikkejä! Feikin myyminen ja käsittääkseni myös ostaminen on Suomessa laitonta ja suorastaan vähän harmittaa, etten tehnyt rikosilmoitusta asiasta.

Mutta nyt mentiin ohi aiheen! Kesän aikana tulen julkaisemaan blogissa asukokonaisuuksia tai osia asusta, joka on koostettu joko osittain tai kokonaan kirpputorilta ostamillani vaatteilla. Kaikkien tarkkaa hintaa en muista, mutta noin hinnan muistan lähes kaikista kirppisvaatteistani. Siksi halutessanne voitte yrittää arvailla kommenttiboksin puolella kirppisvaatteiden hintoja! Osa saattaa tuntua ylihintaisilta, mutta on hyvä muistaa, että vastaavaan kaupassa uutena myytävään verrattuna hinta on usein huomattavasti halvempi.

Kuinka paljon arvelette kuvissa näkyvän paidan maksaneen rehellisesti? Oikean vastauksen kerron viikon sisällä sitä arvanneille!

Kommentit

 • Nimetön Nimetön

  Veikkaan 7-8 egee 🙂

   0
  • Minna Rajala

   Moikka! Arvasitpa lähelle, oikea vastaus on nimittäin 5 e 😀

    0

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.