VALIKKO
14.1.2016 12:55

Kohti hääpäivää -vinkkisarja osa 1: Yleiset vinkit

kimppu2Hääpäivä on monille se aivan erityinen päivä, josta moni haaveilee jo pienenä lapsena. Ei ihme, että hääpäivään halutaan panostaa ja sen toivotaan onnistuvan mahdollisimman täydellisesti. Koska moni kiinnostui nimenomaan häihin liittyvistä teksteistä ja itsekin vinkkilistoja kiivaasti kalastelin omia häitä järjestellessäni, päätin koota pienen kolmiosaisen vinkkisarjan häihin liittyen. Ensimmäinen vinkkisarjan osa on hyvin yleisellä tasolla liikkuva, kun myöhemmin pureudutaan hääjuttuihin hieman yksityiskohtaisemmin. On kuitenkin hyvä muistaa, että häitä järjestäessä ei ole olemassa sitä ”yhtä ainoaa oikeaa tapaa” järjestää häät: tapoja on varmasti lähes yhtä monta, kuin on hääparejakin. Vinkit ovatkin eräänlaisia ehdotelmia siitä, mitä kannattaa ottaa huomioon.

 

Tehkää teidän näköisenne häät

Voi kuullostaa itsestäänselvyydeltä, mutta on helpommin sanottu kuin tehty. Hääparille saattaa ulkopuolelta sadella tuhansia vinkkejä siitä, miten häät kuuluisi järjestää tai mitä niiden sisällössä kuuluisi tai ei kuuluisi olla. Myös vuosittain vaihtuvat häätrendit voivat luoda paineita tai päinvastoin tuoda inspiraatiota esimerkiksi häiden teeman suunnitteluun. Ensimmäinen vinkkini onkin, että tehkää teidän näköisenne häät. Vaikka muiden toiveita ja vinkkejä on aina hyvä kuunnella, on kyseessä ennen kaikkea teidän kahden erityinen päivä ja se saa olla teidän tyylisenne.

Omien häideni suunnittelun aikana muistan tiettyjä trendejä, jotka vilahtelivat lähes jokaisen häitään suunnittelevan tai jo toteuttaneen blogeissa, kuvapalveluissa ja suunnitelmissa. Vuoden 2015 trendeinä olivat esimerkiksi pompomit, vintage ja rustiikki, pitsit ja herkkyys koristeluissa, ikkunakehyksien laseihin kirjoitetut istumapaikat ja ohjelmat, pionit ja harsokukat, photobooth ja candy bar… Häätrendien imussa on hyvä pohtia, kuinka paljon haluaa omaksua omiin häihinsä vaihtuvia trendejä: jos vallalla olevissa häätrendeissä löytyy juuri sitä teidän juttuanne, antakaa palaa vain. Mutta jos häätrendit eivät näytä yhtään teiltä, ei niitä välttämättä kannata omiin häihinsä omaksua. Silloin inspiraatiota voi etsiä muualta, kuten siitä, miten aikanaan tapasitte tai mitä harrastuksia teillä on. Tai jos teillä on jotain yhteisiä kiinnostuksen kohteita tai päinvastoin aivan erilainen maku, voi niistä löytyä jotain ammennettavaa.

 

Panosta ja pihistä

Häät ovat monelle iso menoerä ja toisaalta niiden perinteissä voi olla joitakin asioita, jotka ”kuuluvat” häihin, mutta joita ette koe erityisen tärkeiksi rahallisen panostamisen kannalta. Onkin hyvä miettiä, mitkä ovat niitä teille tärkeitä juttuja, mihin haluatte satsata rahallisesti ja ajallisesti ja mitkä puolestaan ovat niitä vähemmän merkittäviä asioita. Esimerkiksi meille hyvä valokuvaaja oli se ykkösprioriteetti, johon olimme valmiita lohkomaan budjetistamme isomman osan ja käyttämään runsaasti aikaa meitä miellyttävän kuvaustyylin ja kuvaajan löytämiseen. Puolestaan hääauto oli se vähemmän merkittävä asia ja lopulta lainasimme auton läheiseltämme… Tärkeiden juttujen kanssa kannattaa olla mahdollisimman aikaisin liikkeellä, erityisesti jos mielessänne on jokin tietty palvelun tarjoava yritys tai esimerkiksi suosittu vihkikirkko. Suosituimmat kuvaajat, kirkot, juhlapaikat yms. menevät todella nopeasti. Siksi suosittelenkin hoitamaan ja varaamaan ns. isommat linjat ensimmäiseksi, sillä juhlapaikan koristeita ehtii näpertämään vähän myöhemminkin.

 

Laatikaa budjetti

Välttämättä ei tule ajatelleeksi, mihin kaikkeen (ja miten paljon) rahaa häiden järjestelyssä meneekään. Budjetin laatimalla pysytte kärryillä siitä, paljonko mihinkin kategoriaan on varaa käyttää rahaa. Samalla näette helposti häihin tarvittavan kokonaissumman ja pystytte halutessanne seuraamaan toteutunutta rahankulutustanne. Budjettiin kannattaa kategorisoida yleisellä tasolla kaikki häihin tarvittavat asiat, kuten valokuvaaja, juhlapaikka, ruoka, kutsukortit, juhlapaikan koristelut… Viimeistään tässä vaiheessa on myös hyvä keskustella, mitkä kustannukset sisällytetään yhteiseen budjettiin: kuuluvatko esimerkiksi molempien hääpuvut siihen? Entä häämatka, varataanko sitä varten erikseen rahaa hääbudjetin ulkopuolelle vai kuuluuko se osaksi hääbudjettia? Varatkaa tämän jälkeen jokin tietty summa jokaiseen kategoriaan ja tarkistakaa koko budjetin loppusumma: ylittyykö alun perin kaavailemanne kattoraja eli pitääkö jostain säästää? Vai pystyttekö päinvastoin satsaamaan johonkin lisää, koska budjetti jäi odotettua pienemmäksi?

 

Antakaa myös muiden osallistua

Häitä järjestäessä voi olla suuri kiusaus tehdä kaikki alusta loppuun itse, jolloin kaikesta varmasti tulee täsmälleen sen näköistä, kuin olitte ajatelleet (tai ainakin vastuu onnistumisesta on teillä itsellänne). Kuitenkaan tämä ei ole ole välttämättä se kaikista hedelmällisin toteutustapa, sillä väsytte helpommin itse ja ulkoistatte läheiset ihmiset häiden järjestelemisestä. Kuitenkin yhdessä tekemisestä on hyötyä: voitte saada hyviä vinkkejä toteuttamiseen muilta sen lisäksi, että saatte apukäsiä tekemiseen ja säästätte omaa aikaanne johonkin muuhun tärkeään. Samalla tarjoatte osallistujille tärkeän tunteen siitä, että hekin ovat saaneet tehdä jonkin tärkeän, edes pienen, asian teidän hääpäivänne onnistumisen eteen.  Tähän liittyy oikeastaan myös yksi lisäneuvo: uskaltakaa pyytää apua ja neuvoja. Yksin tekemisestä tulee helposti tapa, eikä muilta välttämättä kehtaa pyytää konkreettista apua. Läheisenne varmasti mielellään auttavat teitä ja toisaalta uskaltavat myös kertoa, jos eivät pysty tai ehdi jossain asiassa auttamaan. Aina kannattaa kuitenkin kysyä!

 

Lopuksi

Muistakaa nauttia myös matkasta kohti hääpäivää. Hääpäivänä kaikki on nopeasti ohitse, niin kliseiseltä kuin se kuulostaakin. Siksi kannattaa nauttia jo matkasta kohti häitä: hääfiilistelystä, järjestelyistä ja ylipäätään koko häähumusta. Tämän vinkin toteuttaminen voi olla käytännössä yllättävänkin vaikeaa, sillä stressattavaa ja huolehdittavaa riittää todennäköisesti aivan viime metreille asti. Siitä huolimatta jo itse matkan nauttimisesta voi saada paljon irti.

 

Kohti hääpäivää -vinkkisarjan toinen osa pääsee käsittelyyn viikon päästä. Sitä ennen olisi mukavaa kuulla meitteitänne hääjärjestelyihin tai ylipäätään häihin liittyen. Entä mitä piditte Kohti hääpäivää -juttusarjan ensimmäisestä osasta?

Kommentit

 • Milka

  Tästä juttusarjasta tykkään ehdottomasti! 🙂 Pari kertaa kaasona oltuani voin allekirjoittaa vinkit täysin – oli hyvä olla alusta asti selvillä siitä mitkä on hääparin isot linjat, eli mihin panostettiin ja missä apua tarvittiin eniten. Molemmissa tapauksissa häät olivat upealla tavalla tavanomaisesta poikkeavat: juuri hääparin näköiset ja persoonalliset. Tämä, että häissäkin on vallalla olevia trendejä, on mulle täysin uusi juttu! 😀 Mutta hyvä tietää, itse kun välttäisin niitä viimeiseen asti. 😉

   0
  • Minna Rajala

   Kiitos Milka kommentistasi! 🙂 Kaason tehtävä on aivan erityinen sekä todella tärkeä! On ihan totta, että suurien linjojen hahmottaminen auttaa hääparia, mutta niistä kertominen myös muille on todella tärkeää. Ja juurikin se, että uskalletaan kertoa, missä apua eniten tarvitaan milloinkin. Voi että, molemmat häät kuulostavat juuri ihanilta ja onnistuneilta! Ja sekin on totta, että kaikia trendit eivät kiinnosta, -eikä tarvitsekaan 🙂 Me taidettiin ottaa muutamia juttuja häihin, mutta muutoin mentiin omalla linjalla 🙂

    0
 • Ksenia

  Oioioi! 🙂 Ihanaa, innolla odotan lisää juttua häistä! Ja olen niin samaa mieltä noista nostamistasi jutuista – jos sua ei haittaa, saatan jossain vaiheessa lainata vähän nostamiasi juttuja, kun kirjoittelen omista häistä? 🙂

   0
  • Minna Rajala

   Ei haittaa, anna mennä vain 🙂 Jään innolla odottelemaan omista häistäsi kertovaa juttua 🙂 Ja mukava kuulla, että teksti oli mieleinen!

    0

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.