VALIKKO
21.1.2016 22:50

Kohti hääpäivää -vinkkisarja osa 2: Häiden tapaturmavakuutus

MT_002_2

Kuva: Caro K.

 

Alkuun suuret kiitokset kaikille edellisiin hääaiheisiin teksteihin kommentoineille! Niitä oli ihana lukea ja kuulla myös se, että on muitakin jo hääpäivänsä viettäneitä, mutta jotka yhä nauttivat kaikesta häihin liittyvästä!

Tällä kertaa Kohti hääpäivää -sarjan toisessa osassa käydään läpi muutamia tärkeitä, aiempaa osaa konkreettisempia juttuja. Listasin asioita, jotka koen tärkeiksi nimenomaan suunnitteluvaiheessa ja joita pidin meidän häidemme järjestelyissä keskeisiksi avaintekijöiksi. Osaa näistä avaintekijöistä voi mielestäni kutsua jopa eräänlaiseksi häiden vakuutukseksi, sillä parhaimmillaan et niitä tarvitse, mutta niiden on hyvä olla kuitenkin olemassa. Yhäkin muistutan, ettei ole yhtä ainoaa oikeaa tapaa järjestää häitä: tässäkin listauksessa nähdyt asiat ovat ehdotelmiani, joita jokainen voi hyödyntää haluamallaan tavalla. Halusin jakaa myös ne ehkä kummallisemmiltakin kuulostavat vinkit, joilla voitte minimoida häiden järjestelyn mahdolliset ongelmakohdat.

 

To-do -listat

Häiden järjestämisessä on se miljoona ja yksi asiaa, jotka pitää hoitaa pois alta ennen avioliittoon astumista. Hyvä tapa selkeyttää ajatuksia ja saada painolastia mielestä pois, on kirjoittaa kaikki hoidettavat asiat ylös. Lista voi tuntua aluksi loputtoman pitkältä ja monisivuiselta, sitä ei kannata säikähtää. On hyvä kuitenkin muistaa, ettei kaikkea tarvitse olla heti tehtyinä, vaan listan tarkoituksena on vapauttaa muistikapasiteettia ja ennaltaehkäistä unohduksia. Kannattaakin priorisoida aluksi ne tärkeimmät asiat ja unohtaa muut listan kohdat suosiolla myöhemmin hoidettaviksi. Hyvä keino priorisointiin voi olla esimerkiksi se, että jakaa tehtävät jäljellä olevien kuukausien, viikkojen ja päivien kesken niin, ettei liikaa hoidettavaa tule kerralla. Kaikkea myös ei kannata tehdä itse, kuten aiemmassa Kohti hääpäivää -osassa kävi ilmi: keskustelkaa toistenne kanssa sekä kaason/kaasojen ja läheisten kanssa, mitä he pystyisivät tekemään listalta tai missä voisivat auttaa. On myös hyvä kertoa, missä apua konkreettisesti tarvitaan. Pyrkikää kuitenkin siihen, että jätätte viimeisille päiville mahdollisimman vähän tehtävää, sillä silloin jää joustonvaraa yllättäville käänteille tai vastaavasti viime hetken viimeistelyille ja ideoille, tai vaihtoehtoisesti täydelliselle rentoutumiselle ennen häitä.

MT_030_2

Kuva: Caro K.

Pitäkää myös taukoja

To do-listaan liittyy myös varoituksen sana nimeltä loppuunpalaminen. Kun lista kasvaa kasvamistaan ja yliviivattujen, jo tehtyjen asioiden tilalle tulee koko ajan uusia, voi väsyminen olla lähellä ja työmäärä tuntua loputtomalta suolta. Häitä suunnitellaan monesti todella intensiivisesti ja siksi kannattaa välillä tarjota itselleen (ja muille) lomaa koko suunnittelustaprosessista ja häiden miettimisestä. Häiden onnistuminen ei ole loppujen lopuksi kiinni siitä, onko kaikki varmasti täydellisesti tai loppuun asti mietittynä. Häät eivät myöskään kaadu päivän, viikonlopun tai viikonkaan irtiottoon suunnitteluista ja järjestelyistä. Pitäkää siis suosiolla lomaa häiden miettimisestä, jos tarve vaatii.

 

Varmistakaa varaukset vielä kerran

Kun päivä on sovittu, alustavat varaukset tehty, voitte huokaista helpotuksesta. Vai voitteko? Etenkin, jos varauksien tekemisestä on kulunut runsaasti aikaa, voi olla hyvä soitella vielä perään ja varmistaa, että varaus on todella merkitty myös heidän kalentereihinsa oikein. Kyse ei ole toisten ammattitaidon väheksynnästä, vaan inhimillisten riskitekijöiden minimoimisesta. Voi toki tuntua oudolta soitella perään ja työllistää siten ihmisiä turhaan. Kuitenkin se on lähes ainoa tapa varmistaa, että kaikki on kunnossa varausten suhteen tärkeää päivää varten. Turhaa soittelua voi vähentää varmistamalla varaukset jonkin toisen liikkeessä tai yrityksessä asioinnin yhteydessä, esimerkiksi hääkampauksen suhteen jo koekampaukseen mentäessä ohimennen. Jos en itse olisi aikanaan varmistanut jo kuukausia aiemmin tehtyjä varauksia, olisi hääpäivänä jäänyt ammattilaisen tekemä meikki saamatta. Sitä sattuu, mutta et ehkä halua sen sattuvan juuri hääpäivällesi.

 

Satsatkaa hyvään valokuvaajaan tai/ja videokuvaajaan

Tätä en voi liikaa korostaa. Hääkuvat ja -videot ovat se keino, jolla hääpäivään todella voi konkreettisesti palata. Totta kai häälahjat ja mielessä olevat muistot voivat tehdä ainakin osittain samaa, mutta hääkuvien ja -videoiden avulla voitte todella palata tärkeään päiväänne yhä uudestaan ja uudestaan, kuunnella uudestaan koskettavat puheet, katsoa vangitsevimmat hetket ja olla yhtäkkiä videon kautta läsnä hetkessä, joka meni teiltä juhlissa kokonaan ohitse. En ole kuullut vielä yhdenkään häänsä jo viettäneen sanovan, ettei olisi kannattanut satsata valokuvaajaan tai/ja videokuvaajaan. Se kertoo jo jotain.

Satsaaminen tarkoittaa rahallisen satsaamisen lisäksi myös sitä, että valokuvaajan persoonaan kannattaa tutustua. On tärkeää, että kemiat kohtaavat valokuvaajan kanssa, sillä kuten meidän hääkuvaajamme totesi, valokuvaaja on liimattuna hääpariin koko hääpäivän ajan. Hyvä kuvaaja on sellainen, joka osaa rentouttaa teidät kuvaustilanteessa ja jolla on tilannetajua. Ylipäätään hyvän ja luotettavan kuvaajan kohdalla teidän ei tarvitse murehtia koko hääpäivän aikana: ehtikö kuvaaja ottamaan kuvat? Näkikö kuvaaja tämän hetken? Onko kaikista nyt varmasti joku kuva olemassa? Meidän valokuvaajamme oli tässäkin suhteessa aivan ihana: kuvauspalaverissa hän totesi meille, että tämän palaverin jälkeen hän huolehtii valokuvauksen täysin, meidän ei tarvitse siitä murehtia. Ja niin todella kävi.

MT_026_2

Kuva: Caro K.

Tehkää kaikesta sopimukset

Kaikesta, missä on olemassa ulkopuolinen palveluntuottaja, kannattaa tehdä kirjalliset sopimukset. Tähän kategoriaan kuuluvat lähinnä esimerkiksi valo- ja videokuvaaja, catering-palvelu sekä juhlapaikkaa koskevat sopimukset. Kirjallinen sopimus on molempien osapuolien turva, sillä se suojaa sekä palvelun tuottajaa, että asiakasta. Sopimuksesta on myös helppo tarkastaa, mitä on sovittu, sillä usein varaukset tehdään hyvissä ajoin useita kuukausia ennen, eikä kukaan muista enää puoli vuotta myöhemmin, mitä tulikaan tarkemmin ottaen sovittua. Pahimmillaan molemmilla osapuolilla saattaa olla oma käsityksensä, eikä mistään voi enää todistaa, kumpi oli oikeassa (vai oliko kumpikaan). Sopimukset myös kannattaa lukea tarkkaan ja miettiä, mihin on valmis suostumaan. Usein monet yksityiskohdat ovat kuitenkin hyvin soviteltavissa, joten kannattaa rohkeasti ehdottaa myös muutoksia ennen sopimuksen allekirjoittamista. Sopimuksiin kannattaa kirjata melko tarkasti sovitut asiat: esimerkiksi kuinka monta tuntia valokuvausta sopimukseen kuuluu? Paljonko kuvia saatte itsellenne? Montako potrettikuvaa pakettiin kuuluu? Entä kuuluvatko studiokuvat kuvaussettiin vai pitääkö ne maksaa erikseen, jos sellaiset haluaa? Sopimukset myös mahdollistavat sen, että voitte huoletta nauttia hääpäivästänne, sillä tiedätte, että palveluntuottajat tietävät, mitä heiltä toivotte.

 

Aukaiskaa suunne

Kuinka moni on joskus palannut kampaajan tuolilta kotiin ja todennut mielessään, ettei lopputulos ole ollut yhtään mieluinen? Siitä huolimatta todellista mielipidettä ei ole välttämättä tullut sanottua kampaajalle, vaan kampaamosta on poistunut näennäisesti tyytyväinen asiakas. Tässä vinkkikohdassa käsittelen asiaa nimenomaan hääkampauksen ja -meikin suhteen, mutta varmasti kohta pätee myös moneen muuhunkin. Häiden ollessa kyseessä on tärkeää, että esimerkiksi kampaus ja meikki ovat mieluisat, juuri sinulle sopivat. Siksi kampaajalle ja meikkaajalle kannattaa rehellisesti sanoa, jos lopputulos koeversiossa ei olekaan mieluinen. Kyse ei ole siitä, että epäilisit kampaajan ammattitaitoa, sillä epämieluisa lopputulos voi johtua todella monesta tekijästä. Esimerkiksi kampaus ei yllättäen olekaan sinulle paras mahdollinen tai kampaaja ei tavoittanut visiotasi. Siksi aukaise suusi rohkeasti ja kerro, mitä toivoisit, että tehtäisiin toisella tavalla. Jos haluat kokeilla täysin erilaista kampausta tai meikkiä ennen lopullista valintaa, voi olla viisasta varata uusi aika. Jos tälläkään kerralla lopputulos ei ole mieluinen, voi olla viisasta vaihtaa tekijää. Fakta on kuitenkin se, että ennen hääpäivää kampaukseen ja meikkiin voi vaikuttaa, hääpäivänä se on sitten se, mikä on!

 

Viikon päästä on jälleen vuorossa Kohti hääpäivää-sarjan viimeinen osa, jonka ansaitusti omistamme itse hääpäivälle. Sitä ennen olisi mahtavaa jälleen kuulla mietteitänne tästä osasta kommenttien muodossa!

 

Kommentit

 • Milka

  Tämä oli hyödyllinen postaus! Luulin että olen jo konkari tapahtumien järjestelyssä, mutta tässä tuli pari yllättävän yksinkertaista mutta uutta oivallusta 🙂

   0
  • Minna Rajala

   Kiitos Milka! Kiva kuulla, että mukaan tarttui uusiakin oivalluksia myös konkarille 🙂

    0

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.