VALIKKO
28.1.2016 23:45

Kohti hääpäivää -vinkkisarja osa 3: Hääpäivänä

MT_BW_409_2

Kuva: Caro K.

Huh, viimeistä viedään ja Kohti hääpäivää -vinkkisarja lähenee loppuaan tämän kolmannen ja viimeisen osan myötä (aiemmat teksti löydät täältä ja täältä). Voi toki olla, että jossain vaiheessa häihin liittyvään teemaan palataan, mutta ainakin toistaiseksi palataan myös muihin aiheisiin. Toivottavasti häävinkeistä on ollut hyötyä ja iloa, ja ehkä osa niistä on toiminut keskustelujen avaajinakin. Vielä viimeisenä, muttei suinkaan vähäisimpänä, ovat muutamat vinkit itse hääpäivään. On vaikeaa kirjoittaa hääpäivästä, sillä toisaalta ei haluaisi lisätä mahdollisia paineita sitä kohtaan, mutta toisaalta päivästä ei sovi puhua ihan tavallisenakaan päivänä. Miksei se sitä voisi ollakin joillekin, eikä siinä ole mitään huonoa, mutta itse koen päivän erityislaatuisena. Päivänä, jonka varmasti muistaa koko loppuelämänsä, oli se millainen tahansa. Oikeastaan tähän mietteeseen liittyen koostin seuraavat, ehkä edellistä vinkkisarjan osaa kepeämmät vinkit hääpäivään:

 

Ottakaa rennosti

Valmistelut on valmisteltu ja päivää on suunniteltu jo jonkin aikaa. Hääpäivänä on hyvä luottaa siihen, että asiat kyllä menevät omalla painollaan ja pienet ”mokat” parhaimmillaan keventävät tunnelmaa ja luovat entistäkin avoimempaa ilmapiiriä. Epäonnistumista ei siis tarvitse pelätä. Myös pieni jännitys ja kutkutus kuuluvat asiaan. Toisaalta jännitys saattaa yllättää ja tuntua lähes ylivoimaiselta. Jokaisella ovat varmastikin ne omat kikkansa jännityksen kitkemiseen, jotka auttavat rentoutumaan. Niitä kannattaakin ehdottomasti hyödyntää. Muistan, että itseänikin jännitti hääpäivänä todella paljon. Etenkin vihkiminen oli todella jännittävää, ehkä osittain sen virallisuuden takia. Yritin ajatella kuitenkin asian niin, että olimme rakkaidemme ja läheistemme ympäröimänä: jos jotain tulisi mokattua, varmasti läheisemme, jos ketkä, olisivat meitä kohtaan niitä kaikista empaattisimpia ja kannustavimpia.

 

Olkaa joustavia 

Hääpäivä on yksi inhimillinen päivä muiden joukossa, jonka aikana voi sattua ja tapahtua. Onkin hyvä, mitä enemmän pystyy tarvittaessa joustamaan suunnitelmista tilanteen niin vaatiessa. Hääpäivänä tilanteet elävät nopeasti ja voi olla, ettei kaikessa välttämättä voidakaan tehdä juuri niin, kuin alunperin oli ajateltu ja parhaaksi nähty. Esimerkiksi etukäteen poutapäiväksi ennustetun päivän muuttuessa sadepäiväksi voi olla parempi pitää ryhmäkuvaukset sisällä tai ainakin sateen suojissa. Joustamalla tilanteissa ja varautumalla vähintäänkin henkisesti tilanteiden yllättäviin muutoksiin, muutokset menevät todennäköisesti kivuttomammin.

”Se on sitten mikä on”

Oli äitini toteamus hänen valmistaessaan minua hääpäivääni. Jos kampaus, meikki tai jokin muu asia ei onnistukaan halutulla tavalla, fakta on se, ettei hääpäivänä asialle enää voi tehdä juuri mitään. Jos asialle ei voi enää tehdä mitään, on parasta pyrkiä sivuuttamaan harmitusta aiheuttava asia, niin vaikeaa kuin se onkin. Se on sitten mikä on, mutta sehän ei menoa haittaa! Tähän pätee luultavammin myös esiintyjille annettu niksi: esimerkiksi jos sattuisi esiintyessä soittamaan väärin jonkin musiikkikappaleen kohdan, on vain jatkettava soittamista kuin mitään ei olisi tapahtunut. Todennäköisesti kukaan ei huomannut virhettäsi, mutta kaikki huomaavat jos lopetat. Tämä ei tarkoita sitä, että tunteet, esimerkiksi harmistus pieleen menneen kampauksen takia pitäisi kätkeä. Tunteet saavat näkyä hääpäivänänne, mutta välttämättä kukaan vieraista ei tiedä, miltä esimerkiksi kampauksen olisi pitänyt näyttää. Sen sijaan todennäköisesti kaikki tulevat kiinnittämään huomiota morsiamen pahantuulisuuteen. Hääpäiväänsä ei siis kannata pilata ulkoisilla asioilla.

 

Loppukevennyksenä vielä vinkki erityisesti morsiamille, mutta miksei sulhasillekin:

Syökää tarpeeksi kakkua!

Mikään ei läheiseni mukaan harmita omissa häissä niin paljon kuin se, että leikkasi hääkakusta liian pienen palan. Kiitos tämän vinkin, otin häissäni ison palasen ja pakko sanoa, että oli muuten todella hyvää kakkua!

Kommentit

 • Milka

  Ei voi olla totta! 😀 Tuo kakunsyöntiviisaus pitää paikkansa, olen kuullut saman harmistuksen parin morsiamen suusta 😉

   0
  • Minna Rajala

   Haha! 😀 Ilmeisesti harmistus on siis yleisempää, mitä luulinkaan! Pakko myöntää, että olisi varmasti itseänikin harmittanut 🙂 Kiitos kommentistasi!

    0

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.