VALIKKO
11.6.2018 00:25

Lemmikinomistajan pelastus: tekstiilien puhdistussienellä eroon karvoista huonekaluissa

Lemmikkitaloudessa irtokarvat ovat melkeinpä sääntö kuin poikkeus. Tiedän lemmikinomistajia, jotka imuroivat asuntonsa päivittäin irtokarvojen hallitsemiseksi, mutta itse en ole niin innokas imuriin tarttuja. Vaikka molemmat kissamme ovatkin lyhytkarvaisia, lähtee karvaa etenkin Hurmasta välillä paljonkin. Kissojen kiipeilypuiden petipaikat ja sohvamme keräävätkin irtokarvaa ja kaikkea on vaikea saada imurin syöveriin.

Törmäsinkin taannoin tekstiileille tarkoitettuun puhdistussieneen, jolla irtokarvat saa näppärästi kerättyä. Tämän blogitekstin ensimmäisessä kuvassa näette lähtötilanteen yhdessä kissojen petipaikoista, johon irtokarvaa on päässyt kerääntymään. Lähtötilanteen kuva, eli tämän blogitekstin ylin kuva, on petipaikan imuroinnin jälkeen otettu eli suurimmat irtokarvat pedistä on jo saatu irti, mutta kuten kuvasta näkyy, irtokarvaa on vielä runsaasti pedin tekokarvassa kiinni ja peti näyttää epäsiistiltä. Oikeastaan ainoa miinuspuoli puhdistussienessä liittyy sen ekologisuuteen liittyviin kysymysmerkkeihin.

Oikeastaan ainoa miinuspuoli puhdistussienessä liittyy sen ekologisuuteen liittyviin kysymysmerkkeihin.

Itselläni käytössä on alle 10 euroa maksanut PVA-materiaalista valmistettu Softcaren puhdistussieni. PVA-materiaali on biomuovi ja siten biohajoavaa materiaalia, joskin biomuovia ei nykytiedon valossa pidetä kovinkaan ympäristöystävällisenä valintana. Muovin tavoin siitä irtoaa mikromuovia ja sen hiilijalanjälkeä pidetään isona. Lisää asiasta voitte lukea täältä. Toisaalta, vaikken halua yhtään vähätellä mikromuovin haitallisuutta ympäristölle, osa mikromuoveista saadaan kerättyä pois vedestä vesilaitoksilla. Hyvänä puolena puhdistussienessä on puolestaan se, että sieni on hyvin jämäkkä ja kestävä, minkä vuoksi sieni näyttääkin kuin uudelta, vaikka käyttökertoja on takana useita.

Puhdistussienen käyttö on helppoa

Ennen käyttöä sieni kastellaan vedellä pehmeäksi ja puristetaan ylimääräiset vedet pois. Tämän jälkeen sieni on käyttövalmis ja sillä käsitellään haluttu alue kevyesti vetämällä. Karvat kerääntyvät sieneen mytyiksi, kuten keskimmäisestä kuvasta näkyy, jolloin karvamyttyinä karvat on helppo kerätä yhteen isommaksi karvapalloksi roskiin heittämistä varten. Sienen hyvä puoli onkin ehdottomasti myös se, että puhdistamisen lisäksi myös sieni on helppo puhdistaa, sillä irtokarvat irtoavat siitä helposti myttyinä. Sieni on myös antibakteerinen ja sille riittää puhdistukseen vesipesu.

Puhdistussienellä saa helposti käsiteltyä halutun alueen ja puhdistettavasta alueesta saa hyvin irti lähes kaikki irtokarvat. Kuten blogitekstin viimeisestä kuvasta näkyy, myös kissanpedistä tuli paremman näköinen ja siitä lähti iso kasa irtokarvaa pois. Puhdistussieni onkin ollut todella hyvä keino saada irtokarvoja erityisesti kissanpedeistä irti. Joskin samalla on myönnettävä, että puhdistussienen ekologisuus mietityttää: paljonko siitä irtoaa mikromuovia vesistöön? Toisaalta monen muun, esimerkiksi vaatteiden pesemisen, rinnalla mikromuovimäärä satunnaisesti käytettävän puhdistussienen kohdalla saattaa jäädä huomattavasti pienemmäksi.

Miten te muut karvaisten lemmikkien omistajat pidätte huonekalunne ja lemmikkienne pedit puhtaina? Saatteko imuroimalla irtokarvat irtoamaan, vai turvaudutteko johonkin muuhun kikkaan?

Kommentit

 • Elli Leppiniemi

  Ei vitsi miten mahtavalta tää vaikuttaa!! Meillä on kotikotona lapinkoira, josta lähtee iha älytön määrä karvaa ja pakko myöntää, että kyllä chihuahuastakin lähtee karvaa yllättävän paljon. Tällainen todellakin pelastaisi elämän, joten kiitos tosi paljon vinkistä! Me tarvitaan tää:D

   0
  • Minna Rajala

   Toivottavasti olis apua siis sullekin! Meidän käytössä tää on ollut tosi näppärä, eikä ole ainakaan vielä kulunutkaan. Tää mun puhdistussieni on merkiltään Softcare ja ostin muistaakseni Sotkasta aikoinaan. Tätä saa kyllä halvemmallakin netistä tilaamalla, joskin postikulut tulevat siihen päälle vielä. Muitakin merkkejä on, joskin niistä ei ole kokemusta.

    0
  • Minna Rajala

   Mulla ei kovin karvaisia lakanoita tällä hetkellä löytynyt, joten en päässyt kunnolla testaamaan. Pitää melkein kokeilla uudestaan sitten, kun on sellaiset lakanat taas käytössä, joihin tarttuu herkästi! Tällä yksittäisellä testauksella vaikutti ihan hyvin lähtevän ainakin suurin osa karvoista, mutta lähtötilanne oli aika hyvä ja lakanat melko tummat, joten karvat ei näy niin hyvin 🙁 Hei ja anteeksi, kun on vastaaminen jäänyt näin pahasti!

    0
   • Pieni runotyttö

    Mullakin on tummat lakanat, paitsi nyt poikkeutena valkoiset 😀 Jossa tumma kissankarva näkyy, mutta vetäsen imurilla niin paljon kun pystyy.. 🙂 Odotan testitulostasi! 😀 Itsekin melkenpäin jo unohdin että olin kommentoinut, heh 🙂

     0
 • Nimetön Henna

  Ihan huikee ero! Samaa pohdin kuin ylläoleva, että toimiiko tää lakanoihin? Meillä kissat saa nukkua myös sängyssä, joten kotona kaikkialla on kissankarvoja 😮

   0
  • Minna Rajala

   Testasin yksiin lakanoihin ja niistä ainakin suurin osa tuntui lähtevän. Toisaalta näissä lakanoissa lähtötilanne oli jo alunperinkin hyvä eli pitäisi melkein testata vielä uudestaan vaaleammilla lakanoilla, joihin tarttuu herkemmin karvat. Vaatteisiin tämä sieni sen sijaan ei ole niin hyvä, kun jostain syystä ei nappaa karvoja itseensä.

    0

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.