VALIKKO
3.7.2018 00:00

Miksi kissamme eivät ulkoile vapaana?

Kissojen vapaa ulkoileminen herättää monesti vahvoja mielipiteitä puolesta ja vastaan. Osan mielestä kissaa ei missään nimessä tule päästää ulkoilemaan vapaana ja osan mielestä kissa on onnellinen vapaana ollessaan. Omien kissojemme kohdalla olemme päätyneet siihen, että ne eivät pääse ulkoilemaan vapaana ja syitä tähän on monia. En koe, että kissamme olisivat onnettomia sisäkissoina, vaikka ennen olenkin ajatellut sisäkissoja hivenen säälien. Nykyisin olen oikeastaan pikemminkin sitä mieltä, että kissan on paljon turvallisempaa olla sisäkissana, kuin vapaasti ulkoilevana.

Ulkoillessaan vapaasti ilman valvontaa kissa voi kohdata monia vaaroja, joilta puolestaan sisäkissa välttyy. Ulkona kissa voi jäädä auton alle, se saattaa eksyä, jäädä saaliiksi tai jäädä satimeen esimerkiksi johonkin suljettuun tilaan. Ulkona kohtaamansa ihmiset eivät myöskään kaikki ole ystävällisiä ja itseäni hirvittää ajatuskin siitä, että kissani joutuisi kissavihaajan kohteeksi. Monia vapaasti ulkoilevia kissoja myös inhotaan, koska ne saattavat tehdä jätöksiä lasten hiekkalaatikkoon tai eri ihmisten pihoille.

Vaikka suurimmat syyni kissojemme vapaana ulkoilemattomuuteen onkin kissojemme turvallisuuteen liittyvät syyt, pidän tärkeinä syinä myös kissojen aiheuttamia haittoja esimerkiksi lintukannoille. Kissa on petoeläin, eikä kuulu Suomen luontoon. Kissa toimii vaistojensa varassa ja saattaa saalistaa, vaikka sen vatsa olisikin kylläinen. Lintujen pesimäajan rauhoittaminen ei myöskään kissoja kiinnosta, mikä on erityisen harmillista lintujen kannalta. Maaseudun Tulevaisuudessa uutisoitiin vuosi sitten tutkimuksesta, joka toteutettiin Turun alueella vapaana ulkoilevien kissojen avulla. Tutkimuksen kautta arvioitiin, että vapaana ulkoilevat kissat tappavat Suomessa miljoona saaliseläintä ja niistä 140 000 on lintuja (lähde). Mielestäni tämä on hälyttävän paljon luontoomme kuulumattomalta vieraslajilta.

Millaisia vaihtoehtoja ikkunasta kaihoisasti ulos katsovalle kotitiikerille sitten on ulkoilemiseen? Olen tuttujeni kissojen ja omien kissojeni kohdalla kokenut turvallisimmaksi vaihtoehdoksi kissan ulkoiluttamisen valjaissa. Valjaisiin totuttaminen vie aikaa ja saattaa vaatia rauhallisen pihapiirin, mutta onnistuessaan valjaissa ulkoilemisen myötä kissa pääsee nauttimaan ulkoilmasta ja ulkona olemisesta turvallisesti sekä kissan että saaliseläinten kannalta. Silti on myönnettävä, että omien kissojemme kohdalla valjasulkoiluharjoitukset ovat jääneet, kun kerran Nasu säikähti harjoitellessamme ulkona olemista valjaissa ja Nasu pääsi rimpuilemaan irti valjaista. Valjastreenejä emme ole sen jälkeen enää jatkaneet, koska pelko kissan katoamisesta on tiukassa, vaikka kissamme on sirutettukin. Ehkä mekin uskaltaudumme jälleen valjasulkoilujen pariin sitten, kun pääsemme harjoittelemaan rauhallisemmassa pihapiirissä. Sitä ennen valjastreenejä jatketaan sisätiloissa ja kissamme saavat nauttia lasitetun parvekkeen kautta ulkona olemisesta.

Oletteko te kokeilleet valjasulkoilua kissojenne kanssa?

Kommentit

 • Hanna

  Meillä kissa ulkoilee valjaissa ja juuri teimme verannan kissa turvalliseksi. Verkoitetulla alueella kissa saa tutkia maailmaa turvallisesti ja ulkoilla halutessaan. Suomessa laki vaatii kissan pitämään kiinni taajama-alueella. Eli irti ei saa olla. Hyviä pointteja irti olemisen riskeistä.

   0
  • Minna Rajala

   Vau, tuollainen verkotettu ulkoilualue kuulostaa jokakissan unelmalta! Meillä kissat saavat tyytyä lasitettuun parvekkeeseen, kun omaa pihaa ei ole. Kiitos kommentistasi!

    0
 • Nimetön Henna

  Meillä kissat on myös sisäkissoja ihan lain puitteissa, mutta myös kissojen turvallisuuden vuoksi. En mä päästäisi koiraa/kania/lammasta/kilpikonnaa/papukaijaa/tmv. vapaana kulkemaan myöskään niin miksi kissa olisi eri asia? 🙂

  Meillä kissat osaa kulkea hyvin valjaissa, jonka päähän ollaan hankittu koirille tuttu flexi, millä on helppo säädellä matkaa, miten kauas kissan antaa mennä. Viime kesänä kävin tekemässä lehtijuttua löytöeläinkissoista ja ne tarinat lemmikkieläinhoitolasta oli niin kamalia etten ikipäivänä pystyis omia kissoja päästämään ulos omille teille. Osaa kissoista on saatettu ampua useita kertoja tai synnyttäneet kuolleet/villit pennut aivan liian nuorena. Upeaa myös, että teidän kissat on sirutettu, olisipa jokainen kissan omistaja yhtä viisas 🙂

   0
  • Minna Rajala

   Tuntuu, että mitä enemmän saa kuulla tarinoista siitä, mitä osa löytöeläimistä on joutunut kokemaan, sitä enemmän haluaa myös omista kissoista pitää hyvää huolta. Kissoista ei aina tunnuta niin paljoa välittävän ja tosiaan taitaa olla ainoita lemmikkejä, joita pidetään vapaana ilman valvontaa. Tosi hienoa, että teillä on onnistunut tuo valjasulkoilu! Se kyllä tuo paljon lisää kissan elämään, kun pääsee haistelemaan ja kulkemaan luontoon 🙂 Ehkä mekin uskaltaudutaan kokeilemaan vielä joku päivä!

    0

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.