VALIKKO
14.5.2018 11:24

Millainen bloggaaja olen? -haaste

Sain ihanalta Inka Nittalta blogihaasteen, jossa tehtävänä on vastata 20 kysymykseen siitä, millainen bloggaaja on. Haastan seuraavaksi Fortuna-blogin Jennan ja Staili-blogin Teresan.

Millainen bloggaaja olen

1. Mikä sai sinut aloittamaan blogin kirjoittamisen?

Halusin päästä jakamaan asioita muiden kanssa eri aihepiireihin liittyen ja toisaalta saada vuorovaikutusta samoista asioista kiinnostuneiden kanssa. Nykyisen blogini kohdalla syinä oli lisäksi luovuuden kanavoiminen johonkin järkevään: halusin päästä kehittymään kirjoittajana ja valokuvaajana.

2. Kuinka kauan olet kirjoittanut blogia?

Tätä blogia olen kirjoittanut Stoorin alusta saakka eli suunnilleen 2,5 vuotta.

3. Kuvaile blogiasi. Mikä on sen pääasiallisen aihe yms.

Pääasiallinen aihe on arkielämä ja sen myötä mieltä kutkuttavat aiheet. Lisäksi blogissa on ekologisuuteen ja ympäristöystävälliseen elämäntapaan liittyviä juttuja sekä kissanomistajuuteen liittyviä aiheita.

4. Kuinka usein päivität blogiasi?

Tällä hetkellä kerran viikossa. Haluaisin julkaista useammin, mutta tällä hetkellä ei aika ja energia siihen riitä. Onneksi tämän pitäisi helpottaa pian, kun yliopiston kurssit saa tältä keväältä tehtyä loppuun.

5. Kumman valitset kuvat vai teksti?

Jonkun toisen blogissa vai omassani? Jos kyseessä on tuntematon bloggaaja, yleensä kuvat houkuttelevat lukemaan tekstin, mutta teksti lopulta ratkaisee. Omassakin blogissa yleensä teksti menee kuvien edelle, mutta laadukkaat kuvat ovat silti tärkeät.

6. Mistä saat inspiraation postauksiisi?

Arkielämän eri tilanteet saavat kirjoitusinnon aikaiseksi. Usein inspiroidun myös, jos onnistun saamaan omasta mielestäni hyviä kuvia.

7. Bloggaatko mieluiten aamulla, päivällä vai illalla?

Iltaisin tulee yleensä tuotettua blogitekstiä, mutta kuvia tulee yleensä otettua paremman valon takia aamulla tai päivällä. Kesää kohti mennessä ja kesällä tämä toki helpottuu, kun yöttömät yöt mahdollistavat hyvän valoisuuden myös illalla ja yöllä.

8. Kuinka usein teet jotain blogisi eteen, kuten otat kuvia, luonnostelet uusia postauksia, vastaat kommentteihin tms.?

Tämän hetken elämäntilanteen vuoksi käytännössä vain muutamia kertoja viikossa. Silloin, kun elämä on vähemmän hektistä, tulee blogin eteen tehtyä jotain lähes joka toinen päivä.

9. Luetko muiden blogeja? Minkä tyylisiä?

Luen, mutta viime aikoina on jäänyt vähemmälle ja yllättäen oman blogin myötä tulee ylipäätään seurattua vähemmän blogeja, kuin ennen omaa blogia. Eniten tulee seurattua Stoorin blogeja ja entisten Stoorilaisten blogeja. Erityisesti ekologisuus ja lifestyle-henkiset blogit kiinnostavat.

10. Mitkä asiat toisten blogeissa kiinnittävät huomiosi ja saavat sinut liittymään ehkä jopa lukijaksi?

Hyvät kuvat ovat ehdoton huomionherättäjä! Myös hyvä otsikko ja kiinnostava aihe herättää mielenkiinnon. Inhoan klikkiotsikoita, vaikka niitäkin tulee toisinaan klikkailtua ja luettua. Klikkiotsikoita enemmän arvostan mietittyä, kuvaavaa ja ehkä jonkinlaisen jujunkin omaavaa otsikkoa. Lopulta hyvä teksti ja itseä kiinnostavat aihepiirit ratkaisevat, jäänkö seuraamaan blogia myös jatkossa. Toisaalta aika ei tunnu riittävän kaikkien mieluisten blogien aktiiviseen seuraamiseen.

11. Kolme parasta asiaa bloggaamisessa?

Olen melko luova ihminen ja bloggaamisen ehdottomia hyviä puolia onkin se, että pääsee toteuttamaan visuaalista puolta itsessään. Bloggaamisessa pidän myös vapaudesta eli kun pääsee kirjoittamaan aika vapain käsin eri aiheista, saa itse päättää blogin tyylin, julkaisutahdin ja sen, mikä on riittävän hyvä. Lisäksi se tuntuu erityisen palkitsevalta, jos onnistun tarjoamaan lukijalle samaistumispintaa, vertaistukea tai vinkkejä johonkin asiaan.

12. Entä kolme huonointa?

Paine siitä, että pitäisi koko ajan olla aktiivinen somessa, päivittää blogia, tehdä sitä, tätä ja tuota, tuntuu toisinaan ahdistavalta. Käytännössä priorisoin monia elämän osa-alueita blogin edelle ja se on tervettäkin, mutta samaan aikaan takaraivossa kolkuttaa huono omatunto blogista, kun ei ole niin aktiivinen, kun haluaisi. Kesä on tässä mielessä bloggaamisen kulta-aikaa, kun valoisuuden lisäksi opiskelukiireet hellittävät hetkeksi.

Ulkonäköpaineet koen myös jonkin verran ahdistavina. Vaikka mitään valmista bloggaajamuottia ei olekaan, välillä tuntuu silti siltä, että oma kroppa ei ole oikein blogikelpoinen.

Yksityisyys. Olen todella tarkka yksityisyydestäni blogin suhteen, mutta kyllähän tällainen julkinen blogi asettaa joitakin riskejä siitä huolimatta.

13. Oletko mielelläsi vuorovaikutuksessa lukijoiden kanssa eli vastaatko mielelläsi kaikkiin saamiisi kommentteihin?

Kyllä, sillä vuorovaikutus lukijoiden kanssa on bloggaamisen suola: se motivoi todella paljon, kun blogipostauksia luetaan, niihin reagoidaan ja ehkä kommentoidaankin. Vastaan kaikkiin kommentteihin, joskin tällä hetkellä kommentteihin vastaaminen laahaa poikkeuksellisesti hieman jäljessä, mutta vastaukset ovat tulossa!

14. Onko blogillasi muita somekanavia kuten Instagram tai Facebook-sivua?

Kyllä: Facebook-sivuni löytyy täältä ja Instagram täältä.

15. Onko sinulla luonnoksissa useampia valmiita tai lähes valmiita postauksia vai kirjoitatko mieluummin yhden postauksen kerrallaan ja julkaiset sen heti?

Ihanne olisi, että luonnoksissa olisi useampia tekstejä valmiina. Todellisuus on kuitenkin se, että yleensä postaukset tulee tehtyä kerralla valmiiksi ja julkaisuun.

16. Bloggaatko avoimesti eli tietääkö tuttavapiirisi blogistasi?

Bloggaan avoimesti eli tuttavapiiri tietää blogistani.

17. Hyödytkö blogistasi taloudellisesti tai saatko esimerkiksi tuotteita testattavaksi blogisi kautta?

En hyödy suoraan taloudellisesti blogistani, mutta muuta hyötyä, kuten lippuja arvontaan olen blogilleni saanut yhteistöiden kautta.

18. Mikä on tarina blogisi nimen takana vai onko sillä tarinaa lainkaan?

Yritin keksiä hyvää, kekseliästä ja nasevaa blogin nimeä siinä onnistumatta. Omalla nimellä bloggaamisen valitsin, koska se olisi tietyllä tapaa ajaton valinta. Toisaalta jos keksisin tarpeeksi hyvän nimen blogilleni, vaihtaisin blogin nimen todennäköisesti.

19. Haluaisitko kehittää tai muuttaa blogiasi jotenkin? Jos niin, miten?

Monella tavalla: tiheämpi päivitystahti, yhtenäisempi ulkoasu, parempia kuvia ja laadukkaampaa tekstiä.

20. Kolme vinkkiä aloittelevalle bloggaajalle?

  1. Rajaa blogisi aihepiiri muutamaan pääteemaan: vähän kaikkea kaikille harvoin toimii.
  2. Panosta kuviin ja teksteihin: laatu näkyy blogissa ja herättää kiinnostuksen.
  3. Julkaise säännöllisesti. Säännöllisyys on avain sille, että lukijat löytävät blogisi ja jäävät seuraamaan.

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.