VALIKKO
30.4.2018 00:08

Mitä tapahtui Hurmalle ja miten suolentuppeumasta selvittiin? Osa 1: leikkaus

Pian alkaa olla vuosi siitä, kun Hurma sairastui ja alkaa viimein tuntua siltä, että haluaa edes jossain määrin palata vuoden takaiseen tilanteeseen. Jokainen ihminenhän on tunnetusti yksilö ja ottaa eri tilanteet eri tavoin: itse koin vuoden takaiset tapahtumat raskaina ja tuohon aikaan palaaminen tuntuu siksi epämukavalta. Haluan silti kertoa vuoden takaisista tapahtumista melko tarkastikin, siitäkin huolimatta, että netissä voi olla helppo tuomita. Kissa on siitä haastava eläin, että se peittelee kipunsa viimeiseen asti ja välttämättä aina ei ole kovinkaan helppoa yhdistellä, mitkä asiat liittyvät toisiinsa. Kissan kivun tunnistamisesta olen sittemmin kirjoittanut tarkemmin täällä. Koska tämä Hurman tarina päätyi pidemmäksi tekstiksi, päätin jakaa sen kahteen osaan, jolloin tekstin lukeminen on todennäköisesti miellyttävämpää.

Mistä kaikki alkoi?

Lähes vuosi sitten Hurma sairastui meidän kannaltamme yllättäen. Mitään merkittävää muutosta ei oltu havaittu tai oltiin vielä niin kokemattomia kissojen omistajia, ettei ymmärretty seurata tarpeeksi tarkkaan tai ymmärretty oireita tarkemmin. Hurma ja Nasu olivat hieman aiemmin täyttäneet vuoden ja jotenkin automaattisesti kuvittelin, että niin nuoria kissoja ei mikään vakavampi uhkaa, vaan mahdolliset sairaudet tulisivat todennäköisesti vanhempana kissana. En olisi voinut olla enempää väärässä asian suhteen.

–jotenkin automaattisesti kuvittelin, että nuoria kissoja ei mikään vakavampi uhkaa, vaan mahdolliset sairaudet tulisivat todennäköisesti vanhempana kissana. En olisi voinut olla enempää väärässä asian suhteen.

Olimme kyllä kiinnittäneet huomiota joihinkin Hurman käytöksen muutoksiin, kuten siihen, että Hurma saattoi kisata tietystä lepopedistä Nasun kanssa, vaikka Nasu olisi mennyt petiin Hurmaa ennen, kun taas aiemmin Hurmalle oli kelvannut mikä tahansa peti. Hurma saattoi myös olla levoton hiekkalaatikon luona ja kaapia kuoppaa hetken, mutta kun mitään tarpeita ei tullutkaan, saattoi makoilla hiekkalaatikon päällä tai mennä makoilemaan hieman kauemmas. Emme osanneet yhdistää Hurman reaktioita ummetukseen ja tai mihinkään vakavampaan. Lisäksi kahden kissan taloudessa oli toisinaan hankala tarkasti seurata, kumman kissan tarpeita olivat mitkäkin jätökset.

Viimeinen hälytyskello

Viimeinen ja voimakas hälytyskello oli hiljattain alkanut oksenteleminen. Hurmalta irtosi yhä jonkin verran talvikarvaa ja arvelimme, että muutama oksentelu voi johtua ihan hyvin siitä, mutta että tarkkaillaan tilannetta. Mieheni jäi Hurman ja meidän onneksemme kotiin iltana, jolloin meidän molempien piti alunperin lähteä erääseen tapaamiseen, mutta estyi. Minä sen sijaan lähdin ja sain iltapäivän aikana viestiä mieheltäni, että oksentelu alkoi olla yhtäkkiä jatkuvaa ja lopulta lelun kiinnisaamisreaktiot alkoivat Hurmalla selkeästi hidastua. Molemmat lähdimme saman tien kohti eläinlääkäriä, mies Hurman kanssa ja minä yksin huolesta turtana.

Molemmat lähdimme saman tien kohti eläinlääkäriä, mies Hurman kanssa ja minä yksin huolesta turtana.

Eläinlääkäriin tullessani Hurma oli jo ultrattu ja pääsin pitelemään sitä vielä vatsan röntgenkuvaukseen. Selvisi, että Hurmalla oli todella paha ummetus ja suolisto täynnä tavaraa: ei siis mikään ihme, että kissa oli kipeä. Suolentuppeuman mahdollisuutta väläyteltiin, mutta diagnoosissa päädyttiin sen hetken tietojen mukaan ummetukseen. Meidät lähetettiin kotiin siksi aikaa, kun Hurma jäi eläinlääkäriasemalle nesteytykseen ja suolen tyhjennykseen. Laskuarvion piti jäädä alle 500 euroon ja helpotus oli suuri, että taisimme selvitä säikähdyksellä, sillä Hurma selviäisi ja saisi nyt hyvää hoitoa.

Päätös hätäleikkauksesta

Illalla meille kuitenkin soitettiin eläinlääkäriasemalta ja kerrottiin, että tilanne oli muuttunut. Kyseessä oli, ulostemassan tyhjennyttyä, toisen lääkärin tekemän toisen ultrauksen perusteella sittenkin suolentuppeuma ja eläinlääkäri halusi meiltä vastauksen siihen, leikataanko kissa hätäleikkauksella vai lopetetaanko. Suolentuppeumassa ohutsuoli on mennyt osittain paksusuolen sisään ja tukkii siten suolen normaalin toiminnan ja vaatii aina leikkauksen, sillä leikkaamattomuus johtaa kissan kuolemaan. Kyseessä ei ole siis suolitukos, mihin suolentuppeuma helposti sekoitetaan, vaikka samankaltaisia voivatkin oireineen olla. Kuitenkin suolitukoksessa aiheuttaja voi olla esimerkiksi vierasesine, kun suolentuppeuman aiheuttajia ei aina tarkkaan tiedetä.

Hinta-arvio kipusi tässä vaiheessa nelinumeroiseksi luvuksi eli reippaasti yli hintakaton, jota olimme alunperin kaavailleet. Eläinlääkäri myös muistutti, että välttämättä Hurma ei silti selviäisi leikkauksesta tai sen jälkeisestä toipumisajasta eli riskit olivat ymmärtääkseni suuret. Toki toisaalta mikään leikkaus ei ole välttämättä riskitön. Hetken aikaa keskusteltuamme päätös oli selvä: kissa leikataan ja sen henki yritetään pelastaa. Onneksi eläinlääkärissä oli mahdollista saada lasku osiin maksettaviksi ja siksi saimme keskittää ajatuksemme Hurmaan. Pian päätöksen jälkeen alkoi Hurman valmistelu leikkaukseen ja itse leikkaus alkoi yötä vasten hätäleikkauksena. Tuon yön mietteistä voittekin lukea lisää täältä.

Hinta-arvio kipusi tässä vaiheessa nelinumeroiseksi luvuksi ja eläinlääkäri muistutti, että välttämättä Hurma ei silti selviäisi leikkauksesta tai sen jälkeisestä toipumisajasta.

Yöllä hieman klo 01.00 jälkeen saimme eläinlääkäriltä puhelun, että leikkaus oli onnistunut hyvin ja Hurma vaikuttaisi selvinneen hyvin, mutta jäisi vielä vähintäänkin aamuksi heräilemään ja tarkkailuun. Suolentuppeuma oli lauennut ennen leikkausta todennäköisesti rauhoituksessa, eli suolistoa ei jouduttu katkaisemaan, mutta suolisto käytiin kuitenkin huolellisesti muutoin läpi mahdollisten tukosten varalta. Normaalisti suolentuppeumassa saatetaan joutua katkaisemaan osa suolesta pois ja yhdistämään jäljelle jäävät päät yhteen, mutta onneksi tätä ei tarvittu tehdä, mikä todennäköisesti helpottaisi toipumista osaltaan.

Takaisin kotiin

Aamuyöstä muistaakseni noin klo 4-5 aikoihin saimme uuden puhelun, että Hurman voisi hakea kotiin. Leikkauksen jälkeen olisi tärkeää saada kissa syömään ja juomaan sekä tekemään tarpeensa. Hurma oli eläinlääkärissä sen verran peloissaan, ettei tehnyt mitään edellä mainituista ja siksi eläinlääkäri katsoi parhaaksi lähettää kissa kotiin: mitään hätää Hurmalla ei muutoin ollut. Muistaakseni noin klo 5-6 aikoihin haimme Hurman kotiin ja olihan se säälittävä näky: hieman peloissaan, kummallinen kauluri päässä, vatsassa iso leikkaushaava suojineen ja koko kissa hontelona nukutuksen jäljiltä. Kotona onneksi ruoka alkoi maistumaan pienissä erissä ja Hurma sai ruuasta jonkin verran nestettä, mutta juomaan kissa ei suostunut. Lopulta oli alettava myös pakkojuottamaan kissaa, sillä vesi ei maistunut ja nestettä olisi pakko saada alas kuivumisen estämiseksi. Hirvitti jo hieman etukäteen tuleva, sillä edessä oli parin viikon lääkerumba sekä kissan lähes vuorokauden ympäri jossakin muodossa jatkuva tarkkaileminen.

Toinen osa tulee viikon päästä, jolloin lisää Hurman toipumisajasta. Pysykäähän kuulolla!

Kommentit

 • Nimetön Nimetön

  Hellyttävä tarina kuvaa varsin hyvin juuri sitä mitä todelliset kissaihmiset tekevät kissansa hyvinvoinnin eteen itse olen ollut samassa tilanteessa kevääällä 2017 jolloin vaihtoehtona oli joko eutanasia tai amputaatio.Ja tietysti valitsin amputaation ja hyvin siitä kissamme selvisi vauhtia riittää ja hiiripaisteja myös!! Kaikkea hyvää teidän elämäänne!

   0
  • Minna Rajala

   Voi että, kiitos paljon kommentistasi! Aina noissa päätöksissä joutuu miettimään rahallisen puolen lisäksi myös kissan edut eli hyötyykö kissa leikkauksesta vai ei: tässä tapauksessa Hurma kannatti leikata. Ikävä kuulla oman kissasi tapauksesta, mutta mukavaa, että kissa saatiin pelastettua. Kaikkea hyvää myös teidän elämäänne ja mukavaa viikkoa!

    0

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.