VALIKKO
14.5.2017 00:18

Mun rakas pieni on leikkauksessa

On jo pitkään pitänyt kirjoittaa kissan hankkimisesta ja siihen liittyvistä kustannuksista. Sopivia otsikkovaihtoehtoja olen pyöritellyt mielessäni, mutta mitään tarpeeksi iskevää, houkuttelevaa tai erilaista en ole keksinyt. Maaseudun tulevaisuus kirjoitti hylättyjen kissojen tilanteeseen mielestäni täydellisen otsikon. Otsikon voi tiivistää olennaiseen kissasta: rakas, arvoton lemmikki. Artikkelin voit lukea täältä. Maaseudun tulevaisuuden otsikko on mielestäni täydellinen siinä olevan viestin takia ja siihen kätkeytyy tällä hetkellä olennainen kissojen ongelmasta. Tosiaan, nyt puhutaan siis kissoista, joilla ei ole rotukissan titteliä.

Arvoton?

Maatiaiskissoilla ja sekarotuisilla kissoilla ei ole käytännössä mitään rahallista arvoa. Ne lisääntyvät helposti, saavat monta pentua kerralla ja niitä saa vaikka ilmaiseksi. Noin 20 000 kissaa hylätään joka vuosi Suomessa. Se on 20 000 kissaa liikaa. Nykyisin onneksi tietämys esimerkiksi kissan ruokavaliosta on aiempia vuosikymmeniä parempi ja siten kissoja osataan hoitaa yhä laadukkaammin ja paremmin. Siitä huolimatta kissan status on yhä arvoton. Kissa voidaan ottaa hetken mielijohteesta ja myös hylätä hetken mielijohteesta. Tai jättää hoitamatta, sillä eihän kissa eläinlääkäriä tarvitse ja onhan se kallistakin viedä.

Kun kaksi karvapalloa asteli meille ja meidän sydämiimme viime syksynä, huomasin sisälläni nousevan suuren uhon ja kapinan näiden täysin ihmisen armoilla olevien luontokappaleiden puolesta. Todellakin rokotamme kissamme. Todellakin leikkaamme ne. Todellakin sirutamme kissamme. Todellakin viemme ne eläinlääkäriin. Meidän kissamme ansaitsevat sen, kuten jokainen kissa ansaitsisi. Huomasin raivostumisen ihmisten välinpitämättömyyttä kohtaan ja halusin hoitaa ainakin meidän kissamme mahdollisimman hyvin, ikäänkuin eräänlaisena pienenä osuutena kissojen vuoksi. Että edes ne saisivat sen kaiken hoivan ja rakkauden, mistä ne 20 000 kissaa ei välttämättä koskaan pääse osalliseksi. Että ne saisivat ylipäätään arvon olla olemassa.

Kissa ei näytä kipuaan

Kissa peittää kipunsa viimeiseen asti. Usein siinä vaiheessa, kun kipu alkaa olla näkyvää, kissa on jo todella kipeä. Tämän opittuani viime syksynä olin aluksi neuroottinen kissojemme kanssa ja olenkin soitellut eläinlääkäriin milloin neuvoa kaivaten, milloin vienyt kissan turhaan eläinlääkäriin ja epäillyt kissoillamme olevan ties mitä oireita. Lopulta todeten, että taidettiin mennä jo neuroottisuuden puolelle kissojen käyttäytymisen ja olemuksen havainnoinnissa. On vaikeaa löytää se sopiva tasapaino, jossa toisaalta on maalaisjärkeä ja toisaalta herkkyyttä huomata kissoissa ja niiden käyttäytymisessä tapahtuvia muutoksia. Usein muutokset vielä tulevat salakavalasti hiljaa, eikä niitä aina osaa yhdistellä isommaksi kokonaisuudeksi.

Joskus asiat tapahtuvat nopeasti. Aamulla meillä oli molemmat kissat pyörimässä jaloissa ja kerjäämässä aamuruokaansa. Illalla vain toinen oli pyytämässä meiltä vatsaansa täytettä samaan aikaan, kun toinen kissoistamme taistelee hengestään eläinlääkärin leikkauspöydällä. Takeita selviämiseen ei ole, ei itse leikkauksen kuin toipumisajankaan suhteen. Aluksi vaikutti, että eläinlääkäristä selvitään melko kohtuullisella summalla kissan kanssa ja kissa vielä jää pieneen hoitotoimenpiteeseen eläinlääkäriin vielä illaksi. Yllättäen tulikin soitto, jossa piti päättää, leikataanko kissa uuden todennetun löydöksen takia vai lopetetaanko. Summa oli meidän näkökulmastamme suuri ja ylitti aiemmin puhumamme hintakaton. Silti päätös tuli nopeasti: leikataan.

Onko varaa ottaa lemmikkiä?

Kissan voi saada ilmaiseksi, mutta ilmainen lemmikki se ei ole. Mihin tahansa lemmikkiin liittyy vastuu sen hoitamisesta asianmukaisesti ja useinkaan hoitaminen ei ole ilmaista: ei perushoito kuin äkilliset sairastumisetkaan. Toivon, että jokainen lemmikistä haaveileva miettisi asiaa myös taloudellisesta näkökulmasta: onko minulla varaa ottaa lemmikkiä? Mitä jos lemmikki sairastuu, onko minulla varaa maksaa eläinlääkärikulut tai saanko jostain rahallista apua tarvittaessa? Milloin olen valmis lopettamaan lemmikin? Otanko lemmikilleni vakuutuksen vai säästänkö säännöllisesti puskurirahastoa itse? Onko minulla varaa ottaa lemmikkiä?

Meidän rakas pieni Hurmamme taistelee hengestään. Maksamme itsemme kipeäksi siitä huolimatta, että riskit ovat suuret ja varmuutta leikkauksen tai toipumisen osalta ei ole: kissa saattaa menehtyä joka tapauksessa. Mutta en kadu euroakaan.

Rakas, arvokas lemmikkini.

Kommentit

 • Päivi

  Voi ei, hurjasti tsemppiä teille! Olen samaa mieltä että kissat hoidetaan vaikka mikä olisi, raha kirpasee mutta kun oikeasti rakastaa kissaansa ei voi mitata sen arvoa rahassa. Toivon ihan sydämeni pohjasta että kaikki menee hyvin <3

   0
  • Minna Rajala

   Voi kiitos Päivi! <3 Leikkaus meni onneksi hyvin, aamulla sai hakea kotiin ja nyt alkaa 2 vkoa kestävä toipuminen. Väkisin sitä toisaalta miettii myös sitä, että mikä on se oma maksimi hintakatto, mistä ei enää halua mennä eteenpäin: paljonko uskaltaa esim. ottaa lainaa eläimen takia ja missä kohden on vaan paras lopettaa?

    0
 • Liisa

  Tsemppiä toipumiseen! Kyllä, iso nelinumeroinen summa on meidän kissojen vuoksi eläinlääkäriin kannettu, sekä nykyisen että edellisen kohdalla.

  Pian kolme vuotta sitten jouduimme lopettamaan meidän 16 vuoden kunnioitettavaan seniori-ikään ehtineen kissaherran. Oli itsestäänselvää, että sekin hoidetaan arvokkaasti loppuun saakka. Täällä maalla on se ihana puoli, että kunnaneläinlääkäri tuli kotiin ja kissavanhus sai viimeiset unensa olohuoneen tutulla matolla <3

   0
  • Minna Rajala

   Kiitos Liisa! Ymmärrän hyvin, kun meillä jo pelkästään tämän kissan leikkaus ja siihen liittyvät hoidot olivat nelinumeroiset. Tuo on todella kunnioitettavaa, että lemmikki hoidetaan loppuun asti. Onpas hieno mahdollisuus, että lemmikki saa vetää viimeiset henkäyksensä tutussa ja rakkaassa kodissa.

    0

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.