VALIKKO
9.2.2018 23:28

#muovinkierrätyshaaste ja vinkit muovin kierrätykseen

Tiesitkö, että pelkästään vuonna 2015 muovia tuotettiin yli 322 miljoonaa tonnia? Tai että määrän uskotaan kasvavan 644 miljoonaan tonniin vuoteen 2050 mennessä? Tai että merissä lilluu peräti 250 000 tonnia muovijätettä? (Lähde). 

Määrät hirvittävät, eikä suotta: uutta muovia työnnetään markkinoille nopeammin, kuin siitä päästään eroon. Nimenomaan eroon, sillä muovi päätyy monissa maissa luontoon ja esimerkiksi mereen. Suomessa onneksi monilla paikkakunnilla sekajätteen sekaankin päätynyt muovi poltetaan energiajätteenä. Tällöin sekajäte saadaan hyödynnettyä lämpöenergiana. Muovia voidaan myös kierrättää ja yhä useammilla paikkakunnilla muovin kierrättäminen on tullut mahdolliseksi. Miksi muovijätettä kannattaa kierrättää, vaikka se hyödynnettäisiinkin lämpöenergiana?

Vastaus tähän on yksinkertainen: muovi voidaan tällöin käyttää uudelleen ja siten samalla vähentää uuden muovimateriaalin tekemisen tarvetta.

Vastaus tähän on yksinkertainen: muovi voidaan tällöin käyttää uudelleen ja siten samalla vähentää uuden muovimateriaalin tekemisen tarvetta. Muovijätettä nimittäin kertyy jo viikossa yllättävän paljon ja ihmekös tuo: todella moni asia, kuten elintarvikkeet, on pakattu muoviin.

Kuinka sitten itse innostuin ja päädyin kierrättämään muovia? Oikeastaan tuttuni antaman esimerkin voimasta kokeilu lähti liikkeelle ja muuttui tavaksi. Aloitin suunnilleen vuosi sitten muovin kierrättämisen ja sillä tiellä olen edelleen. Muovin kierrättäminen on mielestäni yllättävänkin helppoa ja menee samalla vaivalla, kuin vaikka metallin ja kartonkienkin kierrätys. Suurin motivaattori kierrättämiseen onkin tieto siitä, että materiaali voidaan käyttää uudelleen, mikä samalla säästää luontoa. Harmillisesti muovin kierrätyspisteitä ei löydy vielä joka kunnasta Suomessa, mutta kannattaa silti kurkata oman alueen tilanne ja tarkistaa, löytyykö esimerkiksi kauppareissun varrelta sopivaa keräyspistettä muoville. Alueesi kierrätyspisteet löydät täältä valitsemalla ”Muovipakkaukset” ja zoomaamalla karttaa lähemmäksi, jolloin kartta näyttää myös useampia keräyspisteitä kerralla.

 

Mitkä sitten ovat omat vinkkini muovin kierrättämisen aloittamiseen?

 1. Muovin kierrätyksessä on oikeastaan muutama pääsääntö: kierrätä puhdasta sekä kuivaa muovia ja kierrätä vain muovipakkauksia, joissa ei ole numeroa 03 kolmionmuotoisen symbolin sisällä. Alla olevassa kuvassa symbolin sisältä löytyy numero 07 eli sen voi kierrättää. Jos muovissa ei ole kolmionmuotoista symbolia numeroineen, kannattaa tuote laittaa sekajätteeseen: karkea pääperiaate on, että lähes ainoastaan pakkausmuovit ovat kierrätyskelpoisia.
 2. Kierrätykseen menevien muovien tulee olla puhtaita. Suomen Uusiomuovi Oy:n toimitusjohtajan Vesa Soinin mukaan muovin puhdistamisessa riittävää on, että pakkaukseen ei jää elintarvikejäämiä eli periaatteessa pelkkä kunnollinen pyyhkäisy talouspaperilla riittää saamaan toivotun tuloksen useimpien muovipakkausten kohdalla. Muovin puhtaudella suojellaan työntekijöitä ja toisaalta varmistetaan, etteivät eläimet kiinnostu keräyspisteistä. Likaisimpia muovipakkauksia ei Soinin mukaan välttämättä edes kannata kierrättää, sillä ne vaativat lämmintä pesuvettä ja siten kuormittavat ympäristöä turhaan. (linkki). Itsekään en kierrätä aivan likaisimpia tapauksia, mutta jos samalla olen aikeissa pestä pesuveden kanssa jotain muutakin, pesen samalla myös muoviastiat.
 3. Muoveille on hyvä olla jokin paikka kotona, minne muovit on helppo laittaa. Osa tykkää esimerkiksi käyttää keräysastiaa ja he saattavat myös haluta, että keräysastiat ovat poissa näkyvistä. Meillä keräyspisteistä osa on näkyvillä ja keräämme paperikasseihin myös muovit. Tyylejä on monia!
 4. Tee kierrättämisestä itsellesi mahdollisimman helppoa, rutiininomaista ja mielekästä. Puhdista useampi tuote kerralla tai päinvastoin puhdista yksi kerrallaan aina pakkauksen tyhjennyttyä. Vie muovit kierrätykseen esimerkiksi kauppareissun tai lenkin yhteydessä.
 5. Fiilistele. Vaikka suurin syy ja motivaattori muovin kierrättämiseen itselläni onkin ympäristön säästäminen, saan myös iloa siitä, kun näen, miten paljon muovia olisi päätynyt sekajätteeseen ilman kierrättämistä.

Haluankin haastaa jokaisen mukaan #muovinkeräyshaasteeseen, jossa kukin voi kokeilla muovin kierrättämistä esimerkiksi viikon ajan. Olisi mahtavaa, jos kertoisitte kokemuksistanne tämän blogitekstin kommenttiboksiin! Voitte myös raportoida kokeiluanne Instagramissa tagilla #muovinkierrätyshaaste. 

Psst! Stoorin blogeissa löytyy mahtavia tekstejä myös siitä, miten muovin määrää voi vähentää omassa arjessa (linkki) tai pyrkiä ylipäätään mahdollisimman minimaaliseen jätemäärään (linkki).

Loppuun pieni ”behind the scenes”-kuva tilanteesta, jossa Hurma päätti tehdä hajutestin kierrätysmuoveille.

Seuraa minua Facebookissa ja Instagramissa ja saat nopeasti tiedon uusista blogipostauksistani!

Kommentit

 • Jenni Flink

  Tämä on mun mielestä huippujuttu! Ja pakko myöntää, että itse tulee liian hutiloiden hoidettua kierrätystä.. Meillä sentään pahvit ja metalli laitetaan ”jo” erikseen, mutta voisin kyllä tätä muoviasiaakin miettiä. 🙂

   0
  • Minna Rajala

   Tuohan on oikein hyvä alku, että kierrättää metallin ja pahvit! Muovin kierrättäminen vaatii aluksi hieman vaivaa, kun joutuu tavallaan opettelemaan uuden tavan ja rutiinit. Suosittelen lämpimästi kokeilemaan muovin kierrättämistä! Sitähän voi kokeilla itselle sopivin pienin askelin eli esim. kierrättää vaikka helpoiten puhdistettavat muovit. Ilmeisesti muutenkin siis riitää, että pakkaus on pyyhkäisty puhtaaksi vaikka talouspaperilla eli tiskata ei tarvitse 🙂 Raportoi ihmeessä, jos päädyt kokeilemaan! 🙂

    0
 • Sukat hukassa

  Ihana, kiitos tästä! toki mä olen tätä asiaa miettinyt mutta en ole ”ehtinyt” vielä perehtymään tarkemmin. Meillä on kaapissa erilliset keräysastiat kierrätettäville, saattaa siis olla että sinne lähiaikoina laitan oman paikan muovillekin 🙂

   0
  • Minna Rajala

   Kiitos ihanasta kommentistasi! Hei mahtavaa, sinne voisi sopia muovillekin oma paikkansa! 🙂 Kannattaa ehdottomasti kokeilla, alussa toki vaatii hieman opettelua, mutta pikkuhiljaa muovin kierrättämiseenkin rutinoituu.

    0
 • Jasu

  Tosi hyvä postaus, tarkasti selitetty. Kierrätys on tosi tärkeetä 🙂

   0
 • Kimmo Ollila

  Tuo ensimmäinen kuvasi on hieman harhaanjohtava. Kierrätettävät jätteet ylipäätään tulee vain huuhtaista tarvittaessa kylmällä vedellä. Moinen peseminen nollaa koko kierrätyksen perustarkoituksen.

   0
  • Minna Rajala

   Kiitos asiallisesta palautteestasi, vaihdoin kuvan parempaan. Tekstissähän tulee ilmi, että käytännössä pesen muovit silloin, jos on muutakin pestävää kerralla eli pesuvesi on joka tapauksessa valutettua. Välttämättä kuitenkaan kaikki eivät lue koko tekstiä ja siten aiempi kuva oli kieltämättä harhaanjohtava siltä osin. Kierrätettävien jätteiden, ainakin muovin, kierrätysohjeissahan on, että muoviin ei saa jäädä mitään ruoka-ainejäämiä ja että todella likaisia muoveja ei kannata edes yrittää puhdistaa, vaan laittaa suosiolla sekajätteeseen.

    0
 • Anniina

  Tosi hyvä postaus! Sen sun instakuvan nähtyäni muistin taas tän homman ja järjestelin meidän roskiskaappia uusiksi. Noita keräyspisteitäkin on tullut hurjasti lisää siitä, kun viimeksi katsoin, joten jee! Aiemmin en siis juuri tuon takia kierrättänyt muoveja, kun ei ollut mahdollisuutta.

   0
  • Minna Rajala

   Kiitos Anniina! Tosi kiva kuulla, että innostuit jälleen kierrättämään muovia ja että se on ylipäätään mahdollista nykyisin! Luulen, että monella kaatuu kierrättäminen juuri siihen, että kierrättäminen on haastavaa vaikka kierrätyspisteiden puutteen tai todella pitkän etäisyyden takia. Se on tosi harmi kyllä.

    0

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.