VALIKKO
9.1.2018 23:03

Naissotilaat: koukuttava, koskettava ja puhutteleva tv-sarjauutuus

Ystäväni kehoituksesta päädyin tutustumaan Ylen uuteen Naissotilaat-tv-sarjaan. Ohjelmassa seurataan asepalvelukseen vapaaehtoisesti astuvia Jenni Ahlforsia, Moona Kaitosta, Miisa Köykkää ja Pirita Ylermää. Naissotilaita voi seurata TV2:lta maanantaisin klo 21, mutta ohjelman kaikki jaksot ovat jo nähtävillä YleAreenan sivuilla.

YleAreenaan ja Naissotilaiden ensimmäiseen jaksoon klikattuani sarja imaisi nopeasti mukaansa.  Vuorokautta myöhemmin ensimmäisen jakson katsomisesta olin jo ikäänkuin ahmien katsonut kaikki jaksot. Tykkään etenkin reality-tv-sarjoista, joista parhaimpia saatan katsoa vauhdilla eteenpäin netin mahdollistamana. Tämä kuuluu ehdottomasti realityn parhaimmistoon omalla listauksellani ja koska flunssaisena on hyvä levätä, tuli sarja enemmän kuin täydelliseen ajankohtaan. Tähän väliin on silti pakko puolustaa sarja-ahmintaani sillä, että Naissotilaiden yksittäiset jaksot ovat lyhyitä alle puolen tunnin jaksoja. Eli mielestäni täysin oikeutettua katsoa kaikki vuorokaudessa.

Vuorokautta myöhemmin ensimmäisen jakson katsomisesta olin jo ikäänkuin ahmien katsonut kaikki jaksot.

Sarja tuo esiin armeijan molemmat puolet

Sarjan henkilöt tulevat äkkiä tutuiksi ja jollain tavalla läheisiksikin. Tämän lisäksi sarjan naisten kohtaamiin uusiin tilanteisiin sekä niistä nouseviin haasteisiin on helppo samaistua: miltä tuntuu, kun ensimmäisen kerran astuu täysin vieraaseen ympäristöön, suorittaa jonkun asian ensimmäistä kertaa tai tottuu kuriin ja käskytykseen. Kun haluaisi jo osata ja tietää, mutta ei kuitenkaan vielä osaa ja tiedä. Ja kuinka kaikesta selviää. Naissotilaat tarjoilee samaistumispinnan lisäksi kurkistuspaikan armeijan harmaisiin näyttäen paloja siitä, millaista armeijassa oikeasti on.

Voisin kuvitella, että jos olisin tämänkaltaisen sarjan nähnyt silloin, kun harkitsin armeijaan lähtemistä, olisin todennäköisesti lähtenyt. Naissotilaat ei tee armeijasta helpon näköistä, sillä sitä se ei varmastikaan ole: armeija vaikuttaa ihan yhtä rankalta, kuin mitä siitä on kuullutkin. Armeija tuntuukin paikalta, jossa on paikoittain omilla äärirajoillaan: kun väsyttää, on univelkaa, nälkä, pimeää ja pitää vain jaksaa jatkaa. Sen lisäksi armeijasta nousee kuitenkin esiin myös se puoli, minkä takia niitä inttijuttuja kuullaan ja miksi inttiaikoja kaiholla muistellaan inttikavereista puhumattakaan: kuinka armeija parhaimmillaan kasvattaa jokaista niin yksilönä kuin joukkuetoverinakin, pakottaa haastamaan itseään ja hitsaa porukkaa yhteen.

Naisen ei tarvitsekaan olla supernainen pärjätäkseen armeijassa?

Sarja myös näyttää sen, että naiset pärjäävät oikein hyvin armeijassa siinä missä miehetkin. Toki tietynlainen altavastaajan leima monilla naisilla saattaa olla miesten rinnalla, mutta hyvin pian naiset näyttävät pärjäävänsä. Samalla Naissotilaat romuttavat mielikuvani siitä, että armeijaan naisena mennäkseen täytyy tietää armeijasta valmiiksi todella paljon ja fyysisen kunnon tulee olla huipputasoa pärjätäkseen. Tietenkin edellämainituista on hyötyä, mutta sarjan myötä ennakkokäsitykset karisivat pian, sillä hyvällä asenteella pääsee tässäkin asiassa pitkälle ja tietämys kasvaa armeijassa sitä mukaa, kun asioita opetetaan. Ja se kuntokin kasvaa armeijan myötä kohisten.

Samalla Naissotilaat romuttavat mielikuvani siitä, että armeijaan naisena mennäkseen täytyy tietää armeijasta valmiiksi todella paljon ja fyysisen kunnon tulee olla huipputasoa pärjätäkseen.

Kokonaisuutena sarja on onnistunut paketti, joka koukuttaa, herättää tunteita ja antaa puheenaihetta. Se on eräänlainen kasvutarina, jossa tietämättömät alokkaat löytävät paikkansa armeijasta, ylittävät itsensä ja tutustuvat toisiinsa paremmin. Kokonaisuus yksinkertaisesti sanottuna toimii. Jos kehitettävää sarjasta täytyisi sanoa, olisin toivonut jopa enemmän jaksoja nykyisen yhdeksän sijaan, sillä Naissotilaita olisi katsonut mielellään pidempäänkin. Ehkä tämä toteutuu, jos saamme sarjasta vielä vähintäänkin toisen kauden?

Koska yksi traileri puhuu yleensä enemmän kuin bloggaajan päälle 500 sanaa, suosittelen katsomaan alla olevan trailerin:

https://www.facebook.com/naissotilaat/videos/383270322098738/

Kurkkaa myös ihmeessä Hennamaista-blogista Hennan kokemuksia ja vinkkejä naisille asepalveluksesta ja siihen hakemisesta täältä.

Oletko katsonut Naissotilaita? Mitä pidit sarjasta?

Kommentit

 • Jenna

  Kuulostaa tosi hyvältä sarjalta! 🙂

   1
 • Hennamaista

  Olin viime helmikuussa tekemässä Ruotuväkeen lehtijuttua siitä, että tällainen TV-sarja tulee vuoden vaihteessa Yleltä. Eipä siis yllättänyt, että vuoden ensimmäisenä päivänä katoin kaikki jaksot putkeen. Ehkä mielipiteeseen vaikuttaa se, että itse on käynyt palveluksen, sillä arvosanaksi antaisin vain 2/5 😀

  Yhdeksän jaksoisesta sarjasta neljä ensimmäistä jaksoa oli P-kautta, mikä kestää 8 viikkoa. Naisista kolme kuitenkin palveli 347 vuorokautta, joten ajallisesti ohjelma ei ollut tasapainossa. Toki eniten tykkäsin siitä, että ehkä naisille vihdoinkin selkeytyy se, että cooperissa ei tarvitse juosta 3 000 metriä eikä tarvitse olla urheiluhullu, että palveluksesta selviää 🙂

   0
  • Minna Rajala

   Harmi, jos sarja ei iskenyt! Varmastikin voi vaikuttaa tuo, mitä sanoit eli onko käynyt itse palvelusta vai ei. Toisaalta jotkut palveluksenkin käyneet ovat sarjasta tykänneet, joten ehkä pitkälti myös makuasia.

   P-kausi oli mielenkiintoinen, kun tuli paljon uutta ja sitä oli kyllä kiva seurata. Tosiaalta olen kyllä samaa mieltä kanssasi, että olisi voinut myös olla enemmän myös myöhemmiltä ajoilta. Ehkä sarjan lyhyyskin verotti sitä puolta? Tuo oli kieltämättä sarjan yksi parhaimmista puolista, että se osoittaa, että ihan tavalliset naiset pärjäävät armeijassa 🙂 Varmasti innostaa sitä kautta monia harkistemaan! Kiitos kommentistasi!

    0

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.