VALIKKO
25.6.2017 23:45

Resting bitch face

”Näytät jotenkin kyllästyneeltä?” oli toteamus taannoin eräässä puolivirallisessa tilanteessa minulle lähes entuudestaan tuntemattomalta ihmiseltä. Kysymys tai toteamus hätkähdytti tökeryydellään, sillä vaikka itsekin olen usein suorasanainen ihminen, pyrin yleensä ainakin tietoisesti välttämään toisen julkista nolaamista. Todennäköisesti kommentin heittäjä ei tarkoittanut kommenttiaan mitenkään loukkaavaksi, mutta siitä huolimatta ensimmäinen ajatukseni oli, että onpa toisella otsaa sanoa noin. Huomasin välittömästi myös piikkieni nousevan pystyyn ja vastaavani kommenttiin hyvinkin kipakasti vastakysymyksellä.

Kysymys hämmensi etenkin siksi, että kuvittelin naamallani olleen kevyen hymyn ja seuranneeni keskustelua luontevasti, kun taas kysyjän kehonkieli kertoi oman tulkintani mukaan pitkästymisestä. En voinut olla ihmettelemättä, miksi ulospäin antamani signaali, sellaisena kuin sen kuvittelin muille välittyvän, olikin täysin erilainen, kuin saamani palaute. Tapauksen myötä tulinkin tutustuneeksi resting bitch face-nimiseen termiin ja yllättäen kyseessä ei ollutkaan mikään kansankielinen letkautus, vaan tieteellisestikin tutkittu ja todennettu ilmiö.

Mistä on kyse?

Resting bitch face-ilmiöstä on kyse silloin, kun jonkun, miehen tai naisen, kasvojen neutraaliksi tarkoitettu perusilme viestii jollekin toiselle esimerkiksi turhautumista, ilkeyttä, ärtymistä tai kyllästymistä.

Tällöin kasvojen perusilme, eli se ilme, kun kasvot ovat rentoutuneet, viestivätkin toiselle ihmiselle negatiivisesta tunnetilasta virheellisesti: henkilö ei siis ole oikeasti esimerkiksi vihainen, vaikka toisen mielestä näyttäisi siltä. Termin sukupuolittuneesta nimestä huolimatta RBF:ää tavataan niin miehillä kuin naisilla, mutta joidenkin tutkimusten mukaan siihen reagoidaan juuri naisten kohdalla voimakkaammin. Tätä on selitetty mm. siten, että naisten odotetaan olevan hymyilevämpiä, kun taas miehillä tiukempi ilme on sallitumpi. Tunnettuja julkisuuden henkilöitä RBF:n tiimoilta ovat esimerkiksi Kanye West ja kuningatar Elisabeth ll.

Perusilmeelleen kukaan ei oikein mahda mitään ja siksi resting bitch facen ollessa kyseessä saattaa olla helpompi tehdä vääriä tulkintoja toisen kasvonpiirteiden, eikä aitojen tunteisiin liittyvien kasvonilmeiden, perusteella. Voisin myös kuvitella, että esimerkiksi oma ensivaikutelma tai mielikuva toisesta henkilöstä tai oma tunnetila voivat vaikuttaa toisen ihmisen väärin tulkitsemiseen myös RBF:n tapauksessa.

Todellinen haaste onkin kyetä näkemään oman tilanteen luoman virheellisen tulkintaympäristön lävitse siten, että osaisi paremmin tulkita ja erotella todelliset tunteet toisen kasvoilla kuviteltujen sijaan.

Oletko aiemmin törmännyt resting bitch face-ilmiöön?

Kommentit

 • Jenna

  Hahha, voiei! Niin tuttua 😀 Joillakin on vain sellainen perus ”vihainen/kyllästynyt/”-ilme eikä sille voi mitään.
  Tästä tuli mieleen yksi tapaus kerran baarissa, kun oltiin kaverin kanssa ja seuraan liittyi muutama mies. He juttelivat kaikenlaisesta ja me siinä istuimme ja kuuntelimme mielenkiintoisina. Mutta ilmeeni taisi kertoa toista, koska eräs tyyppi siitä seurueesta kipakasti minua moitti vittuuntuneesta ilmeestäni 😀 Silloin kyllä minäkin olin vähän ihmeissäni ja pieni riita siinä saatiin aikaiseksi, mutta loppujen lopuksi poistuimme vain kaverin kanssa paikalta..
  On se vaikeaa välillä, kun ei koko ajan jaksa hymyillä. 😀

   0
  • Minna Rajala

   Heh voi ei 😀 Kommelluksia sattunut siis sinullekin! Koko ajan ei tosiaan jaksa hymyillä ja harmi, jos siitä tehdään vääriä tulkintoja ja vieläpä moititaan. Kiitos ihanasta kommentistasi ja pahoittelut, kun on jäänyt jostain syystä vastaamatta! Huomasin vasta, kun kävin kommentteja äsken läpi.

    0
 • Jenni Flink

  Mielenkiintoista, uusi termi mulle! Olen kyllä tavannut ihmisiä, joilla perusilme antaa negatiivisen vaikutelman, mutten tiennyt että tätä on tieteellisesti tutkittu. Kiitos tästä! 🙂

   0
  • Minna Rajala

   Tämä oli itsellenikin yllättävä tieto ja selittääkin jonkin verran myös sosiaalisia tilanteita: kun esim. saattaa tulkita väärin toisen ilmeitä. Ole hyvä! 🙂 Ja kiitos myös sinulle ihanasta kommentistasi ja pahoittelut, kun on jäänyt jostain syystä vastaamatta! Huomasin vasta, kun kävin kommentteja äsken läpi.

    0

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.