VALIKKO
11.1.2016 08:11

Testissä 4 x makukaakaota

Aiemmin lupailinkin teille muutamia ohjeita makukaakaoiden, tai sellaisiksi niitä itse nimitän, tekemiseen. Kaakaot valmistuvat kotikeittiössä helposti, eikä erikoisvempaimia niiden tekemiseen tarvita: ainesosiksi riittää suklaa ja maito, näyttävän maitovaahdon tekemiseen tarvitset sähkövatkaimen. Maitovaahto ei tässä ole kuitenkaan välttämätön, eikä vaikuta makuun.

Periaate on hyvin yksinkertainen ja helppo, koska tällä pohjalla saat loihdittua juuri omaan makuusi sopivan kaakaon. Kyse ei ole mistään salatieteestä, sillä yksinkertaisimmillaan sekoitat vain kuumaan maitoon muutaman palan suklaata ja se on siinä. Fazerin sinisen olen testaillut aiemmin ja se on varma onnistuja eli jos haluat kokeilla tällaista perinteisempää kaakaota kaakaojauheiden tarjoaman version sijaan, suosittelen kokeilemaan juuri tavallisella maito- tai tummasuklaalla ilman erityisiä makuja. Lopussa kerron vielä ohjeen maitovaahdon tekemiseen, mutta ensin tarkemmat kokeilut ja ”ohjeet” niihin.

IMG_3689

Testisuklaina toimivat Dumle, chili-suklaa, Pätkis sekä valkosuklaa-mansikka. Kaikki testissä mukana olleet suklaat sattuivat olemaan Fazerin (ei maksettu mainos), mutta yhtä hyvin voit käyttää jonkin toisen merkin suklaata. Pääasia, että pidät kyseisestä suklaasta itse. Suosittelen onnistuneemman kokeilun aikaansaamiseksi käyttämään suklaita, joissa maku on itsessään mukana (jos makusuklaaseen päädyt perinteisempien sijaan), sillä täytesuklaat saattavat sulaa maitoon ennalta-arvaamattomasti. Toki jos olet kokeilunhaluisempi, anna mennä vain!

Sitten niihin testeihin ja ohjeisiin:

IMG_3708_2

Kaakaon pohja
Lämmitä maito kuumaksi esimerkiksi kattilassa tai mikrossa, mutta älä keitä. Kaada maito mukeihin ja lisää muutama pala suklaata mukiin. Sekoita niin kauan, että suklaa on kunnolla sulanut maidon sekaan. Tarkista maku viimeistään nyt: lisää tarvittaessa lisää suklaata, jos kaipaat enemmän makua kaakaoosi.

Valkosuklaa-mansikka -kaakao (kuvassa vasemmalla):
Muutama pala valkosuklaa-mansikka -suklaata kuuman maidon joukkoon. Sekoita, kunnes suklaa on sulanut. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suklaata.

 

Koska mansikat ovat suklaassa rakeisessa muodossa, ne eivät ”sula” myöskään kaakaoon. Näin ollen kaakaossa on mukana hieman ns. rouskutettavaa, joten sellaisesta pitävälle tämä on oiva kokeilu. Itse pidän enemmän smoothimmasta kaakaosta ilman ylimääräisiä osia, joten tämä ei päässyt omiin suosikkeihini, vaikka ideana hauska olikin.

IMG_3701_4

Mieto Chili-kaakao (kuvassa oikealla):
Chili-crisp -suklaapaloja kuumaan maitoon sekoitettuna.

Myös tässä kaakaossa oli mukana rouskuvaa crispin muodossa, joten kohtalo oli aavistuksen samanlainen kuin valkosuklaa-mansikassa: aavistuksen rouskuva kaakao. Crispit kuitenkin katoavat kaakaoon valkosuklaa-mansikan kuivattuja mansikoita paremmin, joten rakeita ei juuri huomaa. Makuna suklaassa oleva chili on hyvin mieto, joten varsinaista tulisuutta tässä kaakaossa ei pääse kokemaan. Siitä huolimatta oikein hyvä maku!

IMG_3728_2 kaakao

Seuraavaksi päästäänkin kaakaoihin, jotka eivät itsessään sisällä mitään rouskuvaa elementtiä. Näiden testaukseen innostui onneksi mieheni, niin ei tarvinnut meikäläisen vetää kaakao-övereitä, heh (nämä kaikkihan piti päästä tietenkin testaamaan samana päivänä…)!

Mutta asiaan! Kuvassa vasemmalla on Pätkis-suklaasta tehty kaakao ja oikealla Dumlesta tehty kaakao.

kaakao1

Pätkis-kaakao:
Pieni pala Pätkistä kuumaan maitoon. Sekoita huolellisesti, kunnes suklaa on täysin sulanut.

Pätkiksen kuvittelin ennalta olevan jymymenestys, mutta yllättäen sitä tuli laitettua sekaan liikaa ja malttamattomana sekoituskin taisi jäädä puolitiehen. Näin ollen makuelämys oli liiankin tuju ja korostunut minttu, eli toisin sanoen mies ei liiemmin ihastunut tähän. Jos kuitenkin innostut kaakaota testaamaan, suosittelen laittamaan todella pienen lohkon ensimmäiseksi, jolloin makua on helpompi syventää jälkikäteen uudella lohkolla tarvittaessa. Täytyy varmaan itsekin testata tämä vielä uudestaan!

Dumle-kaakao:
Pari palaa Dumle-suklaata, sekoita huolellisesti kuumaan maitoon. Tarkista maku ja lisää suklaata tarvittaessa.

Dumle-kaakao sen sijaan oli menestys miehen mukaan: lopputuloksena oli sopivan kermainen ja dumlemainen maku. Toffee suli mukavasti kuuman maidon sekaan ja toi kaakaoon kermaisen vivahteen. Kannatti kokeilla!

kaakao2

Ja viimeisenä, muttei vähäisempänä maitovaahdon ohje halukkaille. Maitovaahto viimeistelee kaakaon ulkonäön, vaikkei varsinaisesti tuo siihen makua. Vaahto ei valitettavasti ole kovinkaan pitkäikäinen, joten tämä työvaihe kannattaa tehdä ihan viimeiseksi, juuri ennen tarjoilua.

Maitovaahto:
Lämmitä maito lähes kiehuvan kuumaksi. Tämän jälkeen sekoita sopivassa astiassa esimerkiksi tehosekoittimella niin, että maito alkaa vaahtoamaan. Vaahdota maitoa ja lusikoi tämän jälkeen vaahtoa kaakaon pinnalle. Voit halutessasi koristella kaakaon vielä esimerkiksi raastetulla suklaalla tai sitruunamelissan lehdellä.

Lopuksi vielä tarjoiluvinkki! Kaakaoista tulee todella makeita, joten niiden seuraksi ei välttämättä sovi enää mikään makea. Suolainen tai vaikka raikas sorbetti tai jäätelö voivat olla hyviä kavereita tarjolle! Toivottavasti tykkäsitte kaakaoista, jos päädyitte niitä testaamaan kotikeittiössänne. Mielelläni kuulisin tuloksia myös kommenttien puolella, joten kerro ihmeessä, mitä pidit vai piditkö ollenkaan.

Kommentit

 • Tom

  Täytyypä tänään testata!

   0
 • Anniina

  Mmm pitäis kokeilla! Juon kyllä kahvia ja teetä ja glögiäkin on vielä joulun jäljiltä kaapissa, että en tiiä miten tässä ehtii 😀 ps. Mä odotan hääpostauksia :–)

   0
  • Minna Rajala

   Toivottavasti ehdit kokeilemaan jossain välissä 🙂 Häihin liittyvä postaussarja on kehitteillä! 🙂

    0
 • Jaska peräreikä

  Jaa

   0

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.