VALIKKO
3.4.2017 22:13

Tietojärjestelmätieteen strategiset mitat

Yhteishaku on parhaillaan käynnissä ja päättyy jo muutaman päivän päästä. Päätin katkaista blogihiljaisuuden hetkeksi ja kertoa hieman tietojärjestelmätieteen opiskelemisesta ja ehkä myös rikkoa muutamia ennakkoluuloja, joita sen opiskelemiseen saattaa liittyä. Toivonkin, että tekstistä on hyötyä etenkin heille, jotka harkitsevat tietojärjestelmätieteen opiskelemista Jyväskylässä.

Opiskelen toista vuotta Jyväskylän yliopistossa tietojärjestelmätiedettä ja siksi tässä tekstissä keskitytään Jyväskylän yliopiston antamaan kokemuspohjaan.

Mikä ihmeen tietojärjestelmätiede?

Meidän opinnoissamme ollaan kiinnostuneita tietojärjestelmistä sekä tietojärjestelmien ja ihmisten välisestä vuorovaikutuksesta. Kursseja on esimerkiksi ohjelmoinnista, IT-infrastruktuurista ja tietohallinnosta. Lisäksi meillä on tosiaan kauppatiede pakollisena sivuaineena, jonka opintokokonaisuuden saa valita kahdesta vaihtoehdosta. Oman valintani johdosta kauppatieteen kursseja kertyy esimerkiksi yrittäjyydestä ja johtamisesta.

Tutkinnon nimi ja kesto?

Kyseessä on tosiaan yliopistotutkinto ja sen ohjeellinen suorittamisaika on 5 vuotta eli 3 vuotta kandidaatin tutkintoa ja 2 vuotta maisterin. Meidän pääaineenamme on tietojärjestelmätiede, mutta valmistumme kauppatieteiden kandidaatiksi ja myöhemmin maisteriksi. Tutkinnossa yhdistyykin siis sekä it- että kauppatieteiden osaaminen yhdeksi kokonaisuudeksi.

Miten haetaan?

Yhteishaun kautta. Osa hyväksytään ylioppilaskirjoitusten perusteella, osa pelkän pääsykokeen ja osa pääsykokeen sekä ylioppilastodistuksen yhteenlaskettujen pisteiden perusteella. Yliopistokohtaiset tiedot kannattaa aina tarkistaa yliopiston sivuilta ja varmistaa jokaisella hakukerralla erikseen. Itse hain syksyn yhteishaussa ja aloitin opinnot tammikuussa ja ainakin silloin myös syksyn yhteishaussa pystyi hakemaan kevään lisäksi.

Pitääkö olla osaamista esimerkiksi ohjelmoinnista entuudestaan?

Ei tarvitse, sillä kursseilla lähdetään perusteista liikkeelle ja kovalla työllä pääsee varmasti eteenpäin (tosin paraskin puhuja, kun ohjelmoinnin kurssi on vielä saamatta läpi). Harrastuneisuudesta ja aiemmasta kokemuksesta tietotekniikasta tai tietojärjestelmistä on kuitenkin hyötyä, mutta ilmankin pärjää. Yllättävän moni erityisesti alaa opiskelevista naisista on aloittanut lähes nollasta eli esimerkiksi ohjelmointitaitoja ei ole entuudestaan ollut. Kovalla työllä pärjää aina!

Pystyykö yhdistämään työn ja opiskelemisen?

Oman kokemukseni mukaan pystyy, mutta toki olen vasta toisen vuoden opiskelija ja siinä mielessä kurssien aikataulujen sumpliminen on onnistunut hyvin, kun valinnanvaraa vielä on. Meillä on todella vähän ns. läsnäolopakollisia kursseja, mikä mahdollistaa myös omien aikataulujen suunnittelemisen ja esimerkiksi töiden tekemisen. Lisäksi monilla tietojärjestelmätieteen kursseilla on panostettu myös luentojen videotallentamiseen eli joillakin kursseilla pystyy luennot katsomaan jälkikäteen myös netistä ja palaamaan niihin uudestaan. Kuitenkin työn ja opiskelemisen yhdistäminen vaatii vaivannäköä ja toisaalta myös uhrauksia: kaikille tärkeille luennoille tai pääteohjauksiin ei välttämättä pääse, jolloin niistä saattaa joutua priorisoimaan ne tärkeimmät.

Helppo päästä opiskelemaan ja ylipäätään opiskeleminen on helppoa?

Tietojärjestelmätieteeseen on melko hyvät mahdollisuudet päästä opiskelemaan verrattuna moniin muihin pääaineisiin. Kuitenkin on hyvä muistaa, että kaikki, edes ne motivoituneet, eivät siitä huolimatta pääse opiskelemaan tietojärjestelmätiedettä eli sisäänpääsyn helppous ei mielestäni anna täysin oikeaa kuvaa.

Opiskelun helppous puolestaan riippuu monista tekijöistä: omasta aiemmasta osaamisesta, motivaatiosta ja esimerkiksi siitä, kuinka paljon pystyy panostamaan tai millaiset opiskelutaidot on entuudestaan. Hyvin yksilöllistä siis ja ainakin omalla kohdallani töitä on saanut tehdä paljon pärjätäkseen. Pääteohjauksia sekä demoja kannattaa hyödyntää opiskelussa ja olla niissä aktiivinen: sillä pääsee myös itse helpommalla, kun neuvoa voi kysyä heti, eikä aikaa kulu kohtuuttomasti yksin pähkäillessä ongelmien kanssa.

Loppukevennykset: miksi kannattaa valita tietojärjestelmätiede?

  1. Lähes kukaan ei tiedä, mitä tietojärjestelmätiede on. Jos joku sattuu kysymään, mitä alaa opiskelet, yleensä keskusteluissa pääsee helpolla, sillä yleensä keskustelu tyrehtyy siihen. Toisin kuin esimerkiksi psykologeilla tai opettajilla, meidän alallamme ei juuri kuule kyselijöiden traumoja tietojärjestelmistä.
  2. Agora. Mielestäni tyylikkäin Jyväskylän yliopiston rakennuksista. Melko lyhyet matkat keskeisiin yliopistojen ravintoloihin, jolloin päivän ruokapaikan pystyy päättämään ruokalistojen perusteella.

Jos mielessä on vielä lisää kysymyksiä tietojärjestelmätieteen opiskelemiseen liittyen, vastaan niihin mielelläni osaamiseni mukaan.

Tsemppiä yhteishakuun ja pääsykokeisiin kaikille, joille ne ovat ajankohtaisia!

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.
Stoorin bloggaaja? Kirjaudu sisään tästä.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.