VALIKKO
3.4.2017 22:13

Tietojärjestelmätieteen strategiset mitat

Yhteishaku on parhaillaan käynnissä ja päättyy jo muutaman päivän päästä. Päätin katkaista blogihiljaisuuden hetkeksi ja kertoa hieman tietojärjestelmätieteen opiskelemisesta ja ehkä myös rikkoa muutamia ennakkoluuloja, joita sen opiskelemiseen saattaa liittyä. Toivonkin, että tekstistä on hyötyä etenkin heille, jotka harkitsevat tietojärjestelmätieteen opiskelemista Jyväskylässä.

Opiskelen toista vuotta Jyväskylän yliopistossa tietojärjestelmätiedettä ja siksi tässä tekstissä keskitytään Jyväskylän yliopiston antamaan kokemuspohjaan.

Mikä ihmeen tietojärjestelmätiede?

Meidän opinnoissamme ollaan kiinnostuneita tietojärjestelmistä sekä tietojärjestelmien ja ihmisten välisestä vuorovaikutuksesta. Kursseja on esimerkiksi ohjelmoinnista, IT-infrastruktuurista ja tietohallinnosta. Lisäksi meillä on tosiaan kauppatiede pakollisena sivuaineena, jonka opintokokonaisuuden saa valita kahdesta vaihtoehdosta. Oman valintani johdosta kauppatieteen kursseja kertyy esimerkiksi yrittäjyydestä ja johtamisesta.

Tutkinnon nimi ja kesto?

Kyseessä on tosiaan yliopistotutkinto ja sen ohjeellinen suorittamisaika on 5 vuotta eli 3 vuotta kandidaatin tutkintoa ja 2 vuotta maisterin. Meidän pääaineenamme on tietojärjestelmätiede, mutta valmistumme kauppatieteiden kandidaatiksi ja myöhemmin maisteriksi. Tutkinnossa yhdistyykin siis sekä it- että kauppatieteiden osaaminen yhdeksi kokonaisuudeksi.

Miten haetaan?

Yhteishaun kautta. Osa hyväksytään ylioppilaskirjoitusten perusteella, osa pelkän pääsykokeen ja osa pääsykokeen sekä ylioppilastodistuksen yhteenlaskettujen pisteiden perusteella. Yliopistokohtaiset tiedot kannattaa aina tarkistaa yliopiston sivuilta ja varmistaa jokaisella hakukerralla erikseen. Itse hain syksyn yhteishaussa ja aloitin opinnot tammikuussa ja ainakin silloin myös syksyn yhteishaussa pystyi hakemaan kevään lisäksi.

Pitääkö olla osaamista esimerkiksi ohjelmoinnista entuudestaan?

Ei tarvitse, sillä kursseilla lähdetään perusteista liikkeelle ja kovalla työllä pääsee varmasti eteenpäin (tosin paraskin puhuja, kun ohjelmoinnin kurssi on vielä saamatta läpi). Harrastuneisuudesta ja aiemmasta kokemuksesta tietotekniikasta tai tietojärjestelmistä on kuitenkin hyötyä, mutta ilmankin pärjää. Yllättävän moni erityisesti alaa opiskelevista naisista on aloittanut lähes nollasta eli esimerkiksi ohjelmointitaitoja ei ole entuudestaan ollut. Kovalla työllä pärjää aina!

Pystyykö yhdistämään työn ja opiskelemisen?

Oman kokemukseni mukaan pystyy, mutta toki olen vasta toisen vuoden opiskelija ja siinä mielessä kurssien aikataulujen sumpliminen on onnistunut hyvin, kun valinnanvaraa vielä on. Meillä on todella vähän ns. läsnäolopakollisia kursseja, mikä mahdollistaa myös omien aikataulujen suunnittelemisen ja esimerkiksi töiden tekemisen. Lisäksi monilla tietojärjestelmätieteen kursseilla on panostettu myös luentojen videotallentamiseen eli joillakin kursseilla pystyy luennot katsomaan jälkikäteen myös netistä ja palaamaan niihin uudestaan. Kuitenkin työn ja opiskelemisen yhdistäminen vaatii vaivannäköä ja toisaalta myös uhrauksia: kaikille tärkeille luennoille tai pääteohjauksiin ei välttämättä pääse, jolloin niistä saattaa joutua priorisoimaan ne tärkeimmät.

Helppo päästä opiskelemaan ja ylipäätään opiskeleminen on helppoa?

Tietojärjestelmätieteeseen on melko hyvät mahdollisuudet päästä opiskelemaan verrattuna moniin muihin pääaineisiin. Kuitenkin on hyvä muistaa, että kaikki, edes ne motivoituneet, eivät siitä huolimatta pääse opiskelemaan tietojärjestelmätiedettä eli sisäänpääsyn helppous ei mielestäni anna täysin oikeaa kuvaa.

Opiskelun helppous puolestaan riippuu monista tekijöistä: omasta aiemmasta osaamisesta, motivaatiosta ja esimerkiksi siitä, kuinka paljon pystyy panostamaan tai millaiset opiskelutaidot on entuudestaan. Hyvin yksilöllistä siis ja ainakin omalla kohdallani töitä on saanut tehdä paljon pärjätäkseen. Pääteohjauksia sekä demoja kannattaa hyödyntää opiskelussa ja olla niissä aktiivinen: sillä pääsee myös itse helpommalla, kun neuvoa voi kysyä heti, eikä aikaa kulu kohtuuttomasti yksin pähkäillessä ongelmien kanssa.

Loppukevennykset: miksi kannattaa valita tietojärjestelmätiede?

 1. Lähes kukaan ei tiedä, mitä tietojärjestelmätiede on. Jos joku sattuu kysymään, mitä alaa opiskelet, yleensä keskusteluissa pääsee helpolla, sillä yleensä keskustelu tyrehtyy siihen. Toisin kuin esimerkiksi psykologeilla tai opettajilla, meidän alallamme ei juuri kuule kyselijöiden traumoja tietojärjestelmistä.
 2. Agora. Mielestäni tyylikkäin Jyväskylän yliopiston rakennuksista. Melko lyhyet matkat keskeisiin yliopistojen ravintoloihin, jolloin päivän ruokapaikan pystyy päättämään ruokalistojen perusteella.

Jos mielessä on vielä lisää kysymyksiä tietojärjestelmätieteen opiskelemiseen liittyen, vastaan niihin mielelläni osaamiseni mukaan.

Tsemppiä yhteishakuun ja pääsykokeisiin kaikille, joille ne ovat ajankohtaisia!

Kommentit

 • Kim

  Moi, minkä verran matematiikkaa tarvii pääsykokeessa ja itse opiskeluissa? Ala kiinnostaisi kovasti, mutta matikka on mulla vähän heikkoa.

   0
  • Minna Rajala

   Moikka ja kiitos kommentistasi! Mulla ei ole pääsykokeesta kokemusta, kun onnekkaasti pääsin sisään ilman sen tekemistä. Hain aikanaan syksyn haussa, jossa oli vähemmän hakijoita. Mutta mitä vanhoja pääsykokeita kurkkailin, oli siellä jonkin verran matemaattista päättelyä mittaavia tehtäviä eli jonkin verran ainakin matemaattisesta päättelemisestä on hyötyä. Kokeissa näytti olleen usein myös aineisto, mikä testaa luetunymmärtämistä ja mahdollisesti myös luetun tiedon soveltamista eli sillä pystyy myös kompensoimaan matemaattista osuutta. Vanhoja pääsykokeita kannattaa katsoa läpi ja voihan niitä harjoitellakin, vaikka vastauksia ei taidakaan olla julkisena (tai en löytänyt). Tietojärjestelmätieteeseen on melko hyvät mahdollisuudet päästä sisälle verrattuna moneen muuhun alaan eli ehdottomasti kannattaa hakea, jos ala tuntuu omalta! Itse opiskeluissa ei ole matematiikkaa juuri tarvinnut perus yhteen-, vähennys-, jako- ja kertolaskuja lukuunottamatta. Matematiikkaan enemmän liittyviä kursseja lienevät ainakin Tilastomenetelmien peruskurssi ja Laskentatoimen perusteet, muita ei tule äkkiseltään mieleen. Mä en ole itsekään kovinkaan hyvä matematiikassa ja lukiossa olen käynyt sen lyhyenä, mutta olen pärjännyt ihan hyvin. Ja kun sisälle yliopistoon pääsee, saa kurssien tenttejä tehdä uudestaan ja tarvittaessa itse kurssinkin käydä uudestaan, jos ei läpi pääsisi.

   Tuli hehtaarivastaus, mutta lyhyenä yhteenvetona jonkin verran matematiikkaa on sekä pääsykokeessa että muutamilla kursseilla: opinnoissa kuitenkin hyvin pienessä roolissa. Mä en ole kovin hyvä matematiikassa ja olen pärjännyt opinnoissa, toki se on yksilöllistä. Mutta jos ala tosiaan kiinnostaa, niin ehdottomasti kannattaa hakea! 🙂 Tsemppiä hakuihin ja pääsykokeisiin!

   Laitan loppuun vielä linkin vanhoihin valintakokeisiin ja lainauksen yliopiston sivuilta, mitä pääsykokeissa voi sisällöllisesti olla.

   Valintakokeesta oli nettisivuilla (tässä linkissä lisää tietoa) seuraavaa tietoa:

   ”Valintakoe saattaa sisältää tehtäviä seuraavilta teema-alueilta:

   -viestintä virtuaalisessa ympäristössä
   -informaatioteknologia ja liiketoiminta
   -käytettävyys sekä tuotteen ja käyttäjän välinen vuorovaikutus
   -looginen ja matemaattinen päättely, ongelmanratkaisukyky
   -mallintaminen ja järjestelmäkehitys

   Kokeen tehtävistä osa voi perustua koetilanteessa jaettavaan aineistoon. Koetehtävissä voidaan testata myös loogista päättelykykyä ja ongelmanratkaisutaitoja. Valintakoevastausten asiasisällön ohella niiden arvostelussa kiinnitetään huomiota myös vastausten kieliasuun. Koe ja sen materiaali ovat suomenkielisiä.”

   Vanhoja pääsykokeita pääsee kurkkaamaan täältä linkistä: Vanhat valintakokeet.

    0
   • Minna Rajala

    Täytyy sen verran vielä kommentoida, että esimerkiksi Laskentatoimen perusteissa ja Tilastomenetelmien peruskurssissa ei odoteta, että opiskelijalla olisi osaamista niistä entuudestaan. Eli niissä opetetaan käytännössä kaikki, mitä pitää osata.

     0
    • Nimetön Kim

     Kiitos, näistä oli paljon hyötyä 🙂

      0
 • Petra

  Olen kovasti innostunut hakemaan TJT:lle ja mietinkin, että alkaisinko jo nyt syksyllä tekemään avoimen opintoja, kun ilmeisesti syksyllä ei enää ole normaalia hakua (vain avoimen kautta tai maisteriopintoihin).

  Sellainen kysymys, että pitääkö olla hyvä englannissa että pärjää opinnoissa? Toki sitä osaan, onhan sitä monia vuosia luettu mutta en koe sitä silti vahvuudekseni.

  Kiitos jos vastaat vaikka postaus onkin jo vanha! 🙂

   0
  • Minna Rajala

   Moikka Petra! Tosiaan noin taitaa harmi kyllä olla, ettei syksyllä ole tavallista hakua ollenkaan, vaan ainoastaan avoimen kautta tai maisteriopintoihin voi hakea syksyllä. Avoimen kautta opintojen tekeminen on hyvä vaihtoehto, kun sillä voi parhaimmillaan myös nopeuttaa omia opintoja sitten, jos/kun pääsee sisään ja toisaalta niiden kautta hankitusta osaamisesta voi olla hyötyä pääsykokeessa.

   Olen itse heikko englannissa ja oma kokemukseni on, ettei tarvitse olla hyvä englannissa pärjätäkseen opinnoissa ainakaan kandivaiheessa. Ensimmäisen kolmen vuoden eli kandivaiheen aikana on tainnut ainoastaan yhdellä kurssilla olla osa luennoista ja materiaaleista englanniksi: – ja siitäkin selvisin. Muutoin luennot ja luentomateriaalit ovat olleet kursseilla suomeksi. Toki opintoihin kuuluu myös vieraan kielen opintoja ja moni valitsee kieleksi englannin. Sitä täytyy suorittaa 10 op verran, mikä itselläni tarkoitti kolmea englannin kurssia. Hyvin niistäkin on onneksi selvinnyt ja niissä pärjännyt. Varsinaisesti kielitaito ei oman kokemukseni mukaan kursseilla kovin paljoa kasva (jos vertaa esimerkiksi lukio-opintoihin), sillä kursseilla keskitytään oman alan ammattisanaston oppimiseen ja jo hankitun kielitaidon käytön kehittämiseen. Toki omalla panostamisella voi kielitaitoaan kasvattaa paljonkin ja saada kursseistakin siten enemmän irti.

   Maisteriopinnoissa sen sijaan moni kurssi taitaa olla englanniksi, mutta maisterivaiheen opinnoista en valitettavasti osaa vielä sen tarkemmin muuta sanoa, kun olen itse vielä kandivaiheessa. Uskoisin kuitenkin, että niistäkin selviää ja jos on kandivaiheessa englannin kurssit läpäissyt, luulisi sen tason riittävän myös maisterivaiheen opinnoissa.

   Toivottavasti tästä vastauksesta oli apua 🙂 Mukavaa syksyä ja tsemppiä mahdollisiin avoimen opintoihin, alavalintaan ja pääsykokeisiin 🙂

    0
   • Minna Rajala

    Se täytyy vielä lisätä, että kanditutkielmassa englanninkielistä materiaalia todennäköisesti ”joutuu” käyttämään, mutta siihen englannin kurssitkin osaltaan valmentavat opintojen aikana. Kursseilla opetellaan esim. ymmärtämään akateemista englanninkielistä tekstiä ja poimimaan artikkeleista & tutkimuksista olennaiset kohdat.

     0

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.