VALIKKO
8.8.2016 17:37

Tv-tärppi: kenttäratsastuksen olympiakisat

IMG_8608_2

IMG_8622_2

Tässä yksi esteillä kompuroinneista, jonka toisessa osassa (käsittääkseni oli kaksiosainen tämä) nähtiin eri ratsukon kohdalla kuperkeikka. Linkki videoon tekstissä alempana.

IMG_8618_2 IMG_8630_3

Edellisessä julkaisussa vinkkasinkin, on tänään menossa olympiakisat myös kenttäratsastuksen merkeissä. Ratsastuksen osalta tämähän on Suomelle merkittävä tilanne jo sikäli, että edellisen kerran suomalaisedustus kenttäratsastuksessa, tuolloin Piia Pantsu, nähtiin olympialaisissa vuonna 2000. Tämän jälkeenkin on kerran kutsu olympialaisiin käynyt, mutta tuolloin Pantsun hevonen loukkaantui harmillisesti lastaustilanteessa, eikä ratsukko päässyt osallistumaan kisoihin.

16 vuotta myöhemmin edellisestä osallistumiskerrasta, on jälleen suomalainen kenttäratsastaja edustamassa Suomea olympialaisissa. Tällä kertaa ratsastajana on suomalainen lupaus, 23-vuotias Elmo Jankari ja ratsuna hänellä on Duchess Desirée. Jankari on kouluttanut hevosensa itse, mikä on todella upea saavutus jo sekin. Kenttäratsastuksessa kun hevoselta vaaditaan tietynlaista monilahjakkuutta, sillä sekä koulu-, este- että maastoesteratsastuksen pitää sujua. Puhumattakaan olympialaisissa vaadittavasta tasosta. Jankari starttaa tänään YleFem-kanavalla klo 18.24 Suomen aikaa.

Kenttäratsastuksen maasto-osuus on hyvin eläväinen laji, sillä siinä tosiaan sattuu ja tapahtuu ja pistetilanne elää koko ajan. Esimerkiksi ratsastajan tippuminen satulasta johtaa maasto-radan keskeytymiseen ja kieltäytymisestä saa 20 virhepistettä, mikä eroaa esteratsastuksen 4 virhepisteestä. Kouluratsastuksen virhepisteet antavat lähtöpisteet maasto-osuudelle, mutta selvää on, että maastossa mitä vain voi tapahtua. Esteet ovat vaativia: korkeita ja osa erityisen kapeita, osa pitkiä ja osassa laskeutuminen veteen tai hyppäminen loivaan ylämäkeen. Ratsukolta siis todella kysytään taitoa ja joukossa pitää olla myös ripaus onnea. Maastossa kun usein sattuu ne vaarallisimmat tilanteet: alkua seuranneena on nähty jo hevosen kuperkeikka (hurjasta kuperkeikasta voi katsoa videopätkän täällä, en silti suosittele aivan herkimmille), muutamat kieltäytymiset ja ainakin yksi hevosen kaatuminen. Kenttäratsastusta onkin tituleerattu vaarallisimmaksi olympialajiksi, joskin viimepäivät ovat osoittaneet, että eipä maastopyöräilykään kovin kauaksi voi jäädä, jos ei jopa tasoihin yllä. Onneksi kuitenkin toistaiseksi näyttää siltä, että pahemmilta onnettomuuksilta on säästytty kenttäratsastuksen osalta.

Vaikka ei olisi kenttäratsastusta aiemmin juuri seurannut, on maastoratsastus yksi tapahtumarikkaimmista ja siten ehkä mielenkiintoisin seurata. Erityismaininta myös hyvälle selostajalle, joka on ainakin tähän asti avannut todella hyvin kenttäratsastuksen saloja ja erikoisuuksia, mikä helpottaa omaakin katsomista. Toivottavasti Jankari ja Duchess Desiréekin säästyvät vammoitta ja rata menisi muutenkin sujuvasti ja hyvin! Huh, jännittävää! Huomenna tiistaina 9.8 kenttäratsastus jatkuu kolmannella ja viimeisellä osuudella eli esteratsastuksella, jossa ratsukot pääsevät viimeiseen testiin. Takana on voimia kuluttanut maastoesteratsastus, jonka jälkeen pitäisi jaksaa kisata vielä henkilökohtaisista mitalisijoituksista 130 cm estekorkeudella.

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.