VALIKKO
31.1.2018 12:00

5 vinkkiä kotiarkeen lapsen kanssa

Lapsen kanssa tavarat harvoin pysyvät paikoillaan 5minuutti kauempaa

Monen mielestä kotiarki lapsen ja erityisesti vauvan tai taaperon kanssa voi olla tylsää. Ainakin sen mielikuvan saa, kun joutuu vastailemaan kysymyksiin, joissa ihmetellään, miten me saadaan päivät kulumaan kotona. En väitä, etteikö joskus tunnu, että olisi mieluummin vaikka töissä, mutta kyllä miä silti pääsääntöisesti koen kotiarjen varsin mukavana. Meidän onni on, että asumme hyvällä paikalla ja pääsemme liikkumaan suhteellisen kätevästi ilman autoa pitkin kaupunkia. Varmasti 10-15 kilometrin etäisyys lähimpään taajamaan muuttaisi asiaa huimasti. Tässä kuitenkin muutamia käytännön vinkkejä, mitä kaikkea lapsen kanssa voi vapaalla hääräillä.

  1. ASKARTELUT: Lapsen iästä riippuen tämä voi tarkoittaa sormiväreillä taiteilua tai pikkutarkkaa leikkaa/liimaa- projektia. Kädentaidot eivät vaadi kalliita välineitä, sillä kierrätys on tässäkin pop. Leikelkää isomman kanssa kuvia lehdistä ja liimailkaa hienoiksi kollaaseiksi. Pienten kanssa ei ole pakko ostaa valmiita sormivärejä, vaan voit tehdä omat esimerkiksi marjoista, perunajauhoista, elintarvikeväreistä jne. Muovailuvahat ja itsetehty taikataikina toimivat yleensä hyvin!
  2. RETKET LÄHIMAASTOON: Lasten kanssa retkeilyn ei tarvitse tarkoittaa monen tunnin automatkaa kansallispuistoon tai Muumimaailmaan. Lapsille usein riittää pistäytyminen lähimetsään ja jos mukana on eväät, esimerkiksi muumikeksit ja mehua, on suosio taattu. Metsässä ja leikkipuistoissa liikkuminen kehittää lapsen motoriikkaa kuin huomaamatta. Anna lapsen kiipeillä ja harjoitella eri maastoissa liikkumista!
  3. HYÖDYNTÄKÄÄ ALUEENNE KERHOT, AVOIMET PÄIVÄKODIT, PERHEKAHVILAT JNE: Useissa kaupungeissa pyörii monia ilmaisia varhaiskasvatuksen ryhmiä kotihoidossa oleville lapsille. Järjestäjinä on usein kaupunki ja seurakunta. Me käymme Hemmon kanssa läheisellä päiväkodilla 1-2 krt/vko avoimessa päiväkodissa, jossa kuluu mukavasti koko aamupäivä. Samallla lapsi tottuu toimimaan ryhmässä ja vanhempi saa hetken hengähtää vaikka kahvikupin ääressä.
  4. MAKSULLISET TOIMINTARYHMÄT, KUTEN MUSKARIT: Ilmaisten ryhmien lisäksi tarjolla on paljon maksullisia aktiviteetteja perheille, kuten muskareita, vauva-uinteja ja kuperkeikkakerhoja.
  5. UIMAHALLIT: Pienen vauvan kanssa vauva-uinti taitaa olla paras vaihtoehto uimaharrastukseksi, mutta jo taaperon kanssa voi alkaa käymään itsenäisesti paikallisessa uimahallissa polskuttelemassa. Meillä on kaupungilla kätevä rannekesysteemi, jolla saan aikuisena käydä 6kk vaikka joka päivä huokeaan 110e hintaan. Lapsi pääsee aikuisen seurassa ilmaiseksi, joten hallilla käydään yleensä vähintään kerran viikossa.

Sormivärit ovat oiva aloitus taiteilun maailmaan taaperon kanssa

 

Toki meidän arkea rytmittää myös kauppareissut, arkiaskareet (joissa taapero haluaa jo olla mukana) sekä kyläilyt kaverien luona. Etenkin pienten lasten kanssa on tärkeää, ettei ohjelmaa ole liikaa, eli viikkoon on hyvä jättää myös niitä hiljaisia kotileikkipäiviä.

Mitä te teette muksujen kanssa vapaalla? 

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.