VALIKKO
15.3.2019 21:23

52 Retkeä vuodessa- minne retkelle lapsen kanssa?

Kirjoitin alkuvuodesta, että tänä vuonna otin tavoitteeksi käydä 52 retkellä lapsen kanssa. Enemmän ”haasteesta” voit lukea TÄÄLTÄ. Sainkin jälkikäteen kyselyitä, minne kaikkialle meidän perusretket suuntautuvat ja lupasin tästä kirjoitella oman erillisen postauksensa. Yksinkertaisuudessaan retkelle lapsen kanssa voi lähteä melkein mInne tahansa. Muksut ovat siitä kiitollista retkiseuraa, että heille lähiryteikkö tai pihapiirin iso kivi voi olla jo seikkailu. Ei siis kannata lähteä tavoittelemaan kuuta taivaalta, vaan mennä ihan oman jaksamisen ja mahdollisuuksien mukaan.

Me esimerkiksi käymme arkisin paikoissa, joihin pääsemme joko kävellen tai helposti bussilla. Tämä karsii paljon paikkoja listalta, mutta läheltä löytyy yllättävän paljon nähtävää.

RETKIKOHTEET KOTKASSA

Kiitos kantorinkan onnistuu myös lumikenkäily

Me asumme Kotkassa, joten luonnollisesti isoin osa meidän kohteista sijaitsee täällä. Kotka on etenkin kesäisin hyvä matkakohde perheille, sillä täällä riittää kyllä tekemistä ja nähtävää kaikenikäisille. Isona plussana, että aktiviteetit voi halutessaan suunnitella melko pienellä budjetilla.

Jos pitäisi ulkopaikkakuntalaiselle suositella (etenkin kesällä) vierailupaikkoja, ohjeistaisin hänet suorinta tietä Katariinan meripuistoon, Karhulan Jokipuistoon ja Santalahden luontopolulle. Nämä ovat kaikki myös meidän vakkarikohteita, sillä ne ovat meitä lähellä ja niihin ei ainakaan vielä ole kukaan perheestä ehtinyt kyllästymään.

KATARIINAN MERIPUISTO

Erityisesti Katariinan meripuisto on todella iso ja sieltä löytyy nykyisin pari hyvää leikkipaikkaa lapsille (mm. Muumipuisto ja jättiaurinkokeinu), monta grillipaikkaa, isot nurmialueet ja ihan mielettömät merimaisemat. Kiertäessäsi Katariinan polkua voit koukata Tervaleppälehdon kautta, joka on pieni metsäpolku, jonka varrella on eläinten ruokintapaikkoja. Täällä oravat ja linnut ovat varsin kesyjä ja päästävät lapsetkin melko lähelle katsomaan. Tänne ei kuitenkaan kannata tulla haukkuvan koiran kanssa ja  muista ohjeistaa myös lapsia kunnioittamaa eläinten ”kotirauhaa”.

SANTALAHTI

Santalahden luontopolku on nimensä mukaisesti Santalahdessa. Alueelta löytyy iso uimaranta, leirintäalue ja sitten itse luontopolku. Reitille saa leirintäalueen vastaanotosta oppaan, jossa luontopolun eri kohteista kerrotaan enemmän. Reitti kulkee vaihtelevasti metsäpolkuja ja jylhiä rantakallioita pitkin, jälleen maisemat ovat mielettömät. Lyhyempi reitti taitaa olla muutaman kilometrin ja pidempi n. 8km?  Lyhyemmälle voi huoletta lähteä myös pienempien lasten kanssa.

JOKIPUISTO

Karhulan jokipuisto on vähän pienempi, mutta sitäkin kauniimpi kesäisin. Alueelta löytyy pieni vesiputous, lampi, joki, vihertunneli ja grillipaikat. Puiston yhteydessä on myös aidattu leikkipuisto lapsille ja iso urheilukenttä.

MERTA EDEMMÄS KALAAN

Onni on ulkoilevat kaverit

KUKULJÄRVI, Loviisa

Viikonloppuisin aikaa on enemmän ja tällöin myös retket suuntautuvat vähän kauemmas. Lemppareita on ehdottomasti Strömforsin ruukki Ruotsinpyhtäällä. Ruukin alue itsessään on kiva retkikohde vanhoine rakennuksineen, mutta sieltä pääsee myös melko haastavalle Kukuljärven ulkoilureitille. Olen itse kiertänyt reitin melkein joka kelillä, lapsi kantorepussa ja ilman. Mutta siis ainakaan pienten lasten kanssa ei kannata ajatella kiertävänsä reittiä kävellen, ellet sitten ole hyväkuntoinen ja kanna muksua repussa/liinassa/rinkassa.

Kukuljärven laavu on kuitenkin super kivalla paikalla ja sinne pääsee myös autolla ihan perille asti. Samasta löytyy hyvä uimaranta, eli etenkin kesäisin onnistuu uiminenkin eväiden syönnin lomassa. Reitin alkupäähän on itse asiassa viime vuonna rakennettu toinenkin tulipaikka, jonne pääsee helppokulkuista polkua ja pitkospuita pitkin. Ja tosiaan matka on lyhyt, reitti lähtee urheilukentän parkkipaikalta. Tänne voi hyvin lähteä myös pienempien lasten kanssa kävellen.

VALKMUSA, Pyhtää/Kotka

Valkmusan kansallispuisto on itselle uusvanha tuttavuus. Olen aina tiennyt sen olemassaolosta, mutta emme ole siellä montaa kertaa käyneet. Puisto sijaitsee Kotkan ja Pyhtään alueilla ja on pitkospuita pitkin kuljettava suoreitti. Matkaa pitkospuureitille kertyy reilu 2km, eli kunhan lapsella askel pysyy pitkospuilla, voi tänne hyvin suunnata jo taaperoiden kanssa. Matkan varrella on näkötorni ja eväspaikka.

Valkmusalla voi myös kiertää Moronvuoren reitin, jolle kuitenkin lähdetään eri puolelta suota. Tältä löydät laavun ja päivätuvan. Päivätuvan ideasta ja oheista voit lukea lisää TÄÄLTÄ.

REPOVESI, Kouvola

Jokaiselle Etelä-Suomessa retkeilevälle Repovesi on varmasti jo tuttu paikka. Suosittelen lämpimästi myös kauempaa tuleville, sillä majoitus onnistuu telttailun ja laavujen lisäksi myös mukavasti Tervarummun ylläpitämissä mökeissä. Täälläkin meidän muksut kulkevat sekä itse että kannettuna, riippuen aina päivän reitistä.

Reittejä on jokaiseen makuun ja haastavuusasteeseen. Voit kiertää parin päivän patikkana Kaakkurin kierroksen tai pistäytyä vain paistamassa makkarat lähilaavulla. Isona miinuksena tällä hetkellä vime vuonna rikkoutunut Lapinsalmen riippusilta, joten sisäänkäynniksi kannattaa valita Tervajärven tai Saarijärven sisääntulo.

Epelin ensimmäiset laavutulet

PARAS RETKI ON SE, MILLÄ OLET JUURI NYT

Vaikka välillä on kiva lähteä kauemmas retkelle, on ne arjen miniretket yleensä olleet ainakin lapselle niitä mieleenpainuvimpia. Sanoisinkin, että retkelle lapsen kanssa kannattaa lähteä mieluummin sponttaanisti ja usein lähelle, kuin harvoin ja kauas.

Meidän arkiretket suuntautuvat usein juuri alussa mainittuihin lähipuistoihin tai sitten kodin läheisiin metsiin. Nopeiten meiltä pääsee metsään reilu kilometrin päästä pururadalta, jossa on helppo kulkea tarvittaessa myös rattaiden kanssa.

Myös mun lapsuudenkoti on tässä lähellä ja keskellä metsää. Siellä siis riittää ihan oikeasti, kun siirtyy kesällä muutaman metrin pihalta pois ja on jo keskellä mustikkapuskia.

Kestosuosikki omasta ja lapsen mielestä on kävelymatkan päässä Itärannan rantareitti, jossa pääsee heittelemään kiviä mereen, syömään eväitä rannan tuntumaan ja muksun lempijuttuna bongailemaan linnunpönttöjä.

 

Ja kuten tänään todettiin: retkeillä voi myös poistumatta omasta olohuoneesta. Ulkona oli aivan älytön räntäsade ja lapsi kinusi eväsretkelle, joten ratkaisimme asian rakentamalla kesäisen retkipaikan omaan olohuoneeseemme. Toimme hetki sitten sisälle tuodut koivunoksat puiksi, vilteistä tuli oiva sammalmatto ja Singerpöydän katveeseen sai rakennettua varsin oivallisen majan.  Ja koska oltiin retkellä, oli meillä luonnollisesti myös eväät matkassa. Normaalisti märkä keli ei olisi ollut este retkeilylle, mutta ollaan molemmat juuri oltu flunssassa, joten kastuminen ja tarpominen metikössä ei nyt kuulostanut houkuttelevalta. Mutta lähdin silti retkelle lapsen kanssa, kohde vain oli poikkeuksellisen lähellä!

Kommentit

 • Liisa

  Me retkeiltiin tosi paljon tyttöjen ollessa pieniä. Vieläkin retkeillään edelleen, mutta selkeästi vähemmän. Koska teinit… Mehän asutaan metsän keskellä ja ihan parasta oli aikanaan, kun vaan päätettiin et nyt mennään retkelle. Keitettiin kaakaota termariin, keittoa toiseen ja eväsleivät matkaan. Käveltiin kotoa lähimetsään (tai tienhaarassa olevalla kalliolle 🙂 ), bongailtiin muurahaisia, lintuja, kerättiin kiviä ja käpyjä (eli aarteita) pieneen ämpäriin. Sit syötiin eväät ja käveltiin päiväunille kotiin. Ihan tippa tulee linssiin… Miks lapset kasvaa liian nopeasti, sniif. Onneksi ne vieläkin pari kertaa vuodessa lähtee meidän kanssa retkelle, jos lupaa tarpeeksi hyvät eväät ja mahdollisuuden saada otettua huikeita ig -kuvia 🙂

   1
  • Jenni

   Onneks vielä hetken seikkailuja on kaikki pihan ulkopuolelle suuntautuvat reissut 😀 Haluun uskotella itelleni, ettei nää koskaa kyllästy vanhempien kans retkeilyy, mut todellisuus saattaa olla toinen 🙂

    0
 • Emilia

  Kuulostaa siltä, että kesällä täytyy lähteä seikkailemaan Kotkaan! Kouvolasta kulkee sinne kuitenkin nopeasti ja halvalla 🙂
  Olohuoneessa retkeily on varmasti ihanaa kun siitäkin tekee seikkailun.

   0
  • Jenni

   Kannatan! Ja tosiaan kun sieltä näppärästi pääsee junalla suoraan 🙂

    0

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.