VALIKKO

Lähiretket ja omat lemppari ulkoilu alueet

Lähimatkailusta ja yleisesti retkeilystä kirjottelin jo alkusyksystä Hemmon ollessa tosi pieni, mutta ajattelin kuitenkin avata aihetta vielä vähän enemmän. Viime vuoden ulkoilut ja reissut tehtiin pääsääntöisesti kaikki tässä lähialueilla, sillä alkuvuosi kului raskaana ollessa, kesä vastasyntyneen vauvan kanssa elämää opetellen ja syksyllä Hemmo oli vielä niin pieni, ettei esimerkiksi pidemmistä patikkareissuista tullut oikein mitään. Uusi vuosi toi tullessaan nyt jo huomattavasti kärsivällisemmän ja ympäristöstään kiinnostuneemman lapsen, jonka kanssa retkeily onnistuu ihan erilailla.

Miksi suosia retkiä lähimaastoon?

Vaelluksesta ja patikoinnista puhuttaessa monet suuntaisivat ajatukset ensimmäisenä ruskassa kylpevään Lappiin. Onhan se ihan sika siisti reissukohde, jos sinne on mahdollista lähteä, mutta Suomen luonto tarjoaa onneksi hyviä retkeilykohteita ihan täällä etelämmässäkin. Luonnossa liikkuminen itsessään tekee jokaiselle hyvää ja onkin oiva tapa rauhoittaa vaikkapa hektistä työviikkoa. Itse pyrin ulkoilemaan päivittäin, mutta perus vaunulenkkejä pidemmille ekskursioille lähdetään yleensä viikonloppuisin joko kavereiden tai perheen kesken.

Tässäpä muutama hyvä syy, miksi lähiretket luontoon ovat varteenotettava vaihtoehto:

  1. RAHA : On perheitä, joille raha ei ole hidaste, mutta yhä useimmille on tärkeämpää suunnata perheen tulot perustarpeisiin, kuten ruoka, asumiskulut, päivähoitomaksut jne.  Lähelle suuntautuvissa retkissä reissukuluiksi tulee korkeintaan bensoihin ja retkieväisiin kuluvat rahat. Metsään ei ole pääsymaksua ja majoitusta ei tarvitse miettiä.
  2. AIKA: Pidemmälle suuntautuvassa matkassa pitää varata aikaa huomattavasti enemmän, eikä retkelle lähdetä ihan hetkellisestä päähänpistosta. Lähimetsikköön tai puistoon lähdettäessä ei tarvitse varata montaa lomapäivää töistä, vaan lähtö onnistuu vaikka illalla töiden jälkeen tai viikonloppuna. Etäisyydet ovat yleensä lyhyitä eikä matkoihin kulu juurikaan aikaa, parhaimmillaan kohteeseen pääsee kävellen kotoa. Näin ollen retkiä voi tehdä vaikka joka päivä.
  3. MONIPUOLISUUS: Vaikka asuisit kaupungissa, on silti usein mahdollista löytää lyhyen matkan päästä kivoja päiväretkikohteita. Etuna on se, että viikon aikana voi käydä useissa eri paikoissa ilman, että kuluja tulee juurikaan. Monesti kaikkiin paikkoihin pääsee ihan vauvasta vaariin, ainakin jos vauva kulkee kantorepussa tai – liinassa.
  4. VAPAUS OLLA…:  …äänekäs, riehakas, nopea, hidas, pomppivainen, kiipeileväinen, viidakon eläin tai ihan vaan hetki paikallaan. Tietysti pitää opettaa lapsia ottamaan muut huomioon, eikä metsässäkään saa häiritä eläimiä, mutta yleisesti näissä saa olla ja leikkiä vapaammin. Luonnossa vilkas lapsi saa vapaasti purkaa energiaansa ja saattaa hyvinkin malttaa pysähtyä ihmettelemään pitkäksi toviksi muurahaiskekoa.

 

Ja yllämainitut eivät siis koske pelkästään lapsiperheitä, vaikka siitä näkökulmasta asiaa pohdinkin. Samalla tavalla pariskunta tai sinkku joutuu miettimään ajan- tai rahankäyttöä reissuja suunnitellessa. Itse suosin puistoreittejä ja metsäpolkuja aina kun mahdollista, sillä pieni tauko jatkuvasta liikenteen ja ympäristön hälystä on aina tervetullut.  Välillä on mukava poiketa luonnon keskelle ihan itsekseen hetkeksi, ihan vaan vaikka istuskelemaan kannolle ajatustensa kanssa. Kummasti sen jälkeen olo on rauhallisempi ja ajatuksetkin rullaavat paremmin.

Omat lemppari ulkoilupaikat

Omalla kohdalla ne lemppari ulkoilumaastot sijaitsee täällä Kymenlaaksossa. Koitin kovasti miettiä, missä järjestyksessä niitä teille listaisin, mutta en vain osannut päättää kivointa. Kirjottelin vähän, missä mikäkin paikka sijaitsee ja minkä tyylisestä mestasta on kyse, jos tänne suunnalle eksytte joskus reissailemaan:

Katariinan meripuisto, Kotka

Katariinan puisto ja sitä ympäröivät ulkoilualueet sijaitsevat ihan Kotkansaaren keskustan tuntumassa. Puisto oli ennen säilöntäkenttä ja sitä päästiinkin maisemoimaan vasta isojen puhdistusurakoiden jälkeen vuonna 2004. Maisemointi jatkuu edelleen, mutta nykyisin puisto on jo tosi kivassa kunnossa. Parasta alueessa on yhteydet muihin lähialueen puistoihin, kuten Sapokkaan, jolloin pidempikin kävelylenkki onnistuu vaivatta. Puiston vieressä sijaitsee oma henkilökohtainen suosikkini,  metsämäinen Katariinan Tervaleppälehto, joka muistuttaa paljon satukirjojen ikimetsiä. Alueella on paljon oravia ja lintuja, joita ruokitaan ympäri vuoden. Eläimet ovat melko kesyjä ja valokuvia saa hyvin napsittua, mutta opetathan samalla lapsille metsän olevan eläinten koti. Kukapa sitä omaan kotiinsa haluaisi jättiläisiä häiriköimään?

Puistosta löytyy nykyään muuten ihan tosi kivoja lasten leikkipaikkoja, esimerkiksi erillinen Muumileikkipuisto puiston yläosassa. Lähempänä parkkipaikkaa taas on perus keinuja, kiipeilytelineitä jne. Alueelta löytyy useampia piknik paikkoja, joten pidempikin eväsretki onnistuu paremmin kuin hyvin!

Katariinan meripuisto 11.2

 

Katariinan puiston mietiskely labyrintti, pituutta sokkelolla on1050m

 

Tervaleppälehdon oravat ovat tottuneet kuvaajiin

 

Terveleppälehdossa voit nähdä myös supikoiria

Santalahden luontopolku

Santalahti sijaitsee Kotkassa, noin 6,5 kilometrin päässä keskustasta. Alueella on merkittynä erillinen luontopolku, mutta polkuja voi kuljeskella itsenäisesti kaikkea muutamasta kilometrista yli kymmeneen kilometriin. Varsinaiseen luontopolkuun on mahdollista saada kartta ja opasvihkonen lainaan leirintäalueen vastaanotosta. Reitti soveltuu myös lapsiperheille, mutta maaston takia alue ei ole esteetön. Polut kulkevat vaihtelevassa maastossa ja ehdoton oma suosikkini on puolenvälin isot rantakalliot, josta avautuu näkymä lähisaaristoon.  Reitin varrelle mahtuu siis kallioita ja pitkospuita, joten huomioikaahan tämä jalkinevalinnoissa liukkailla keleillä!  Matkalla ei ole roskiksia, eli huolehdithan kaikki tuomasi roskat pois metsästä.

Rantakallioilta aukeaa hienot näkymät ulkosaaristoon

Repoveden kansallispuisto

Repovedellä olemme käyneet aina kerran tai kaksi vuodessa.  Kansallispuisto sijaitsee Kouvolassa ja kesäisin merkittyjä patikkareittejä on n. 45km matkalta. Viime vuonna emme päässeet Repovedelle ollenkaan, sillä lumien sulettua olin jo niin vahvasti raskaana, ettei patikoimisesta tullut oikein mitään. Toisaalta taas syksyllä Hemmo oli vielä niin pieni, ettei häntä voinut jättää syöttöväliä pidemmäksi aikaa muille hoitoon ja kantoreppu tuntui tuolloin vielä hankalalta vaihtoehdolta pidemmälle reissulle. Tänä vuonna aijon ottaa vahingon takaisin ja päiväpatikoiden lisäksi haaveena olisi telttaretket koko perheen voimin.

Puistossa on useita eri reittivaihtoehtoja, jotka lähtevät kolmelta eri sisäänkäynniltä. Suosituin näistä on Lapinsalmi, josta pääsee ihastelemaan riippusillan hulppeita maisemia.  Reittejä nuotiopaikkoineen löytyy siis ihan kaikentasoisille kulkijoille ja koirat ovat tervetulleita puistoon kytkettyinä. Luonnollisesti roskaaminen on ihan nounou. Oma lempipaikkani puistossa on Olhavanvuori, joka on erityisesti kalliokiipeilijöiden suosima kohde. Mäet ovat jyrkkiä, eli jalkatreeni menee kävelylenkin ohessa!

Olhavavuoren kielekkeellä

 

Katajavuoren loputtomat portaat

 

Lapinsalmen riippusilta

Kukuljärven vaellusreitti

Viimeisenä pakko vielä mainita Loviisaan kuuluva, Ruotsinpyhtäällä sijaitseva Kukuljärven vaellusreitti. Ensimmäisen kerran kuulin koko alueesta vasta pari vuotta sitten, kun osallistuimme siellä järjestettävään Brannin Trail polkujuoksutapahtumaan. Maasto on paikoin vaikeakulkuista jo kävellen, joten voitte arvata millaisia nilkanmuljautus pätkiä reitti tarjosi juoksijalle. Sittemmin olemme käyneet kiertämässä saman matkan pariin otteeseen kävellen. Pituutta reitille kertyy noin 10km, mutta halutessaan matkaa saa pidennettyä mielensä mukaan. n. 6km kohdalla on hyvin varusteltu laavu esimerkiksi makkaranpaistoa varten. Reitin merkinnät ovat paikoin haalistuneet, joten kannattaa seurata vaelluskylttejä huolella.

Parhaimmillaan reitti on tullut kierrettyä -20 pakkasessa

 

Tässäpä muutama suositus, jotka kannattaa käydä tsekkaamassa jos Kymenlaaksoon eksytte retkeilemään. Lisäksi pitää ympätä mukaan vielä meren jää talvella, vaikkei se varsinainen retkeilykohde olekaan. Juuri vietettiin viikonloppuna pari aurinkoista päivää jäällä ja kyllä se vaan on yksi parhaista retkikohteista näin talvella!

 

 

 

Nykyään Hemmo matkaa tyytyväisenä Manducassa selkäpuolella

Tänä vuonna tosiaan haaveena olisi päästä telttailemaan mm. Repovedelle Hemmonkin kanssa, mutta sitä varten pitäisi alkaa miettimään päivitystä retkeilykamoihin. Tästä juttua tulossa vähän myöhemmin!

Mitkä on sun lähiretkikohteiden TOP 3?

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.