VALIKKO
19.11.2018 13:58

Äidinmaidonluovutus – pieni vaiva luovuttajalle, iso apu tarvitsevalle!

Äidinmaidon luovutus on monille varsin vieras asia. Siitä kyllä kerrotaan tavalla tai toisella kaikille synnyttäjille, mutta suurimmalle osalle koko juttu jää vähän hämärän peittoon. Itse olisin halunnut luovuttaa maitoa jo Hemmon synnyttyä, mutta sain silloin kuvan varsin hankalasta ja työläästä hommasta, enkä kokenut jaksavani perehtyä siihen vauva-arjen ohessa. Luovutuksesta infotaan ainakin Kotkassa yllättävän huonosti synnyttäjiä, vaikka tarve luovutetulle äidinmaidolle on suuri.

Nyt toisella kertaa kyselin asiasta jo etukäteen neuvolasta ja samoin otin asian itse puheeksi synnärillä. Jälleen sain kouraan saman A4 lappusen, jossa kerrottiin luovutuksesta vain perusjutut, saman paperin sain jo esikoisen synnyttyä. Selvästi siis täällä  vaaditaan melko paljon oma-alotteisuutta, jotta homman saa alulle.

KUKA KELPAA LUOVUTTAJAKSI?

Äidinmaidonluovutus ei ole mikään varjeltu salaseura, vaikka tiedonkulun perusteella voisi näin luulla. Käytännössä luovuttajille on aika vähän kriteerejä, jotka tsekataan ennen maidonluovutusta.

  • äidin tulee olla terve
  • luovutus täytyy aloittaa 2kk sisällä synnytyksestä (maitoa voi luovuttaa yleensä 6kk synnytyksestä)
  • maitoa pitäisi tulla n. 2dl ylimääräistä päivässä
  • ei tuoreita tatuointeja/lävistyksiä
  • puhtaat verikokeet

Mikäli olet kiinnostunut luovutuksesta, kannattaa asia ottaa puheeksi jo osastolla ollessa. Jokaisessa synnytyssairaalassa on oma äidinmaitokeskus, joka hoitaa luovutettujen maitojen käsittelystä. Alkuhaastattelu kuuluu ainakin Kotkassa synnytysosaston työntekijöille, mutta kunhan se on tehty ja verikokeet otettu, siirtyy vastuu äidinmaitokeskukselle.

MITEN ÄIDINMAIDONLUOVUTUS KÄYTÄNNÖSSÄ TOIMII?

Todellisuudessa maidonluovutus ei ole ollenkaan niin työlästä, kuin ennakkoon luulin. Mielessäni oli pitkät pumppausrumbat, osien ja oman hygienian jatkuva tarkkailu jne. Lopulta kuitenkin selvisi, että luovutuksesta on tehty melko helppoa. Käytännöt vaihtelevat vähän synnytyssairaaloittain, mutta Kotkassa sairaala antaa luovuttajille lainaan hyvän sähköpumpun, jolla maidon pumppaaminen onnistuu näppärästi. Samoin sairaalalta saa muut tykötarpeet maitopulloista käsidesiin. Käsittääkseni joissain kaupungeissa täytyy osa tarvikkeista hommata itse?

Kuitenkin yksinkertaisuudessaan homma toimii niin, että voin kotona pumppailla maitoja omaan tahtiini ja pakastaa ne valmiiksi sairaalan 200ml pulloihin. Maidon pumppausta ennen pitää luonnollisesti pestä ja keittää pumpun osat sekä juuri ennen pumppausta puhdistaa rinnat lämpimällä vedellä. Kädet puhdistetaan saippuapesun lisäksi käsidesillä.

Omaa vauvaa saa ja kannattaakin imettää samalla, kun pumppaa toiselta puolelta. Tällöin maitoa heruu paremmin ja nopeammin. Voit myös pumpata vielä toisen puolen vauvan syötön jälkeen halutessasi, mutta muista tällöin pestä rinta välissä.

Maidot jäähdytetään mahdollisimman nopeasti jääkaapin ylähyllyllä ja mieluusti vielä vesiastiassa. Jäähtyneitä maitoja voi kerätä yhteen vuorokauden ajan, jonka jälkeen se tulee pakastaa. Lämmintä ja viilennettyä maitoa ei saa ikinä sekoittaa, vaan uusi pumpattu maito tulee aina ensin jäähdyttää kunnolla, ennen maitojen yhdistämistä!

Kotkassa äidinmaitokeskus ottaa maitoja vastaan kolmena päivänä viikossa aamupäivisin, joten näitä voi toimittaa ihan omien aikataulujen mukaan. Sairaalalta saa lainaan kylmälaukun ja kylmäkallet, joiden kanssa jäiset maidot on kätevää kuskailla. Viimeisen vuorokauden aikana pumpatut voi tuoda pakastamatta, jolloin sairaala saa ne samantien pastöroitua ja käytettyä.

2,6l pakastettua äidinmaitoa lähdössä keskosille

PUHTAASTA MAIDOSTA MAKSETAAN KORVAUS

Itse luovuttaisin maitoa, vaikka siitä ei maksettaisi rahallista korvausta. En kuitenkaan valita, että sairaala maksaa käyttökelpoisista maidoista 20e/litra. Korvaussumma vaihtelee kaupungeittain jonkin verran. Tämä on kuitenkin verotonta tuloa, eli kaikki maksetaan aina kuun lopussa kokonaisuudessaan tilille.

Korvaus maksetaan tosiaan puhtaasta, käyttökelpoisesta maidosta. Kaikki maidot testataan ennen käyttöä, ja sairaalalla onkin kolme luokitusta luovutetulle maidolle. Paras vaihtoehto on ”puhdas maito”, jossa ei havaita liiallista bakteerikasvua ja se niin ollen sopii keskosille annettavaksi. ”Kakkosluokan” maitoa on ne, jotka eivät kelpaa epäpuhtauksien tms takia eteenpäin annettaviksi, mutta ne saa silti hakea omalle lapselle käyttöön kotiin. ”Hylätyissä” maidoissa on enemmän bakteereja ja ne joutuvat suoraan viemäriin.

Mulla on näin ohimennen pumppaillessa tullut se 2,5-3l ylimääräistä maitoa viikossa, eli suhteellisen hyvin. Ja toki pumppu pitää aina muistaa puhdistaa, samoin sen osat pestä ja keittää, mutta on tämä silti vaivan arvoista. En itse pysty luovuttamaan verta, joten näin pystyn ainakin jotain hyvää antamaan kiertoon. Suosittelen siis kaikille lämpimästi maidon luovuttamista, jos siihen vain mahdollisuus on! Toki oman lapsen maidontarve menee aina luovuttamisen edelle, eli esimerkiksi tiheänimun aikoina luovutettavan maidon määrä luonnollisesti vähenee hetkellisesti.

Lisätietoja kannattaa kysyä suoraan omalta synnytyssairaalalta! 

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.