VALIKKO
25.6.2018 13:07

Äidit ja pojat- napanuora venyy ja paukkuu, muttei katkea.

Lautanen jää syömisen jälkeen pöytään. Ruuanlaitto on täysin vieras aktiviteetti. Myös sohvien alta pitäisi muistaa imuroida tai itse asiassa pitäisi nyt ihan ensin imuroida. Kuulostaako tutulta? Tuliko kyseisistä lausahduksista ensimmäisenä mieleesi mies- vai naispuoleinen henkilö?

Usein ollaan naispuolisten kavereiden kanssa pohdittu, mikä ihme voi olla syynä joidenkin miesten uusavuttomuuteen kotitöissä. Kyse ei välttämättä ole uusavuttomuudesta siinä mielessä, ettei mitään hommia osattaisi tehdä, vaan enemmänkin kyse on aloitekyvyttömyydestä töiden aloittamiseen. Osa miehistä on kotitöiden osalta varsin tehokkaita ja heiltä onnistuukin kaikki renkaanvaihdosta vessanpesuun, mutta valitettavan usein päävastuu huushollin töistä on naisen vastuulla. Ainakin metatasolla. Kerta toisensa jälkeen tulemme samaan lopputulokseen ilmiön syystä: poikien äidit.

AIKUISTEN LASTEN PASSAAMINEN

Yleisesti aikuisten lasten passaaminen on mielestäni turhaa, mutta erityisen hyvin on pistänyt silmään, miten äidit kohtelevat aikuisia poikiaan. Toki asuttaessa omillaan ja kyläilyjen harventuessa on mukavaa nähdä vaivaa ja tehdä valmiiksi ruokaa ja herkkuja. Passaaminen on omalla tavallaan tapa osoittaa rakkautta ja toisen tärkeyttä. Kuitenkin jokaisen tulisi myös siellä omien vanhempien luona käydessä muistaa vähintäänkin tarjota apuaan ruuanlaittoon tai muihin ajankohtaisiin hommiin.

POJAT VS. TYTÖT

Oma kokemukseni lähipiirin perheistä on, että kyllä vaan ne tytöt ovat usein niitä, jotka siellä keittiössä auttavat ennen yhteistä ruokailua ja sen jälkeen. Samoin tytöt löytää herkästi erinäisistä siivoustöistä, joiden parista en kyllä ikinä ole perheiden miespuolista jälkikasvua yllättänyt. Toki pojat saattavat olla apuna fyysisemmissä töissä, mutta siellä on kyllä niitä tyttöjäkin.

Toistuvana ja selkeimpänä juttuna tuntuu olevan ruokailut. Pojat tulevat valmiiseen pöytään, hyvä ettei sitä pihviä ja perunaa pilkota valmiiksi suupaloiksi. Huvittavimmissa tapauksissa valmistetaan vielä aikuiselle pojalle erillistä ruokaa, koska tämä ei satu pitämään perunoista. Pitäähän silloin olla tarjolla makaronia.

Ruokailun päätyttyä voi poika nousta pöydästä ja siirtyä sohvalle katsomaan telkkaria. Lautaset häviävät maagisesti pöydästä ja myös tiskikone täyttyy itsestään. Joskus vuosia sitten anopilla kyläillessä mainitsin miehelle tästä tavasta, johon anoppi kiirehti vastaamaan, että hän kyllä korjaa. Totesin, ettei meillä kotonakaan lautaset itsestään liiku, joten tuskin hänenkään luonaan tällaisia taika-astioita on. Kotona meillä ei siis ole tämän asian kanssa ongelmaa, mutta lapsuudenkodissa vastaavat tavat tuntuvat puskevan pintaan.

ÄIDIT KÄYTÖSSÄNNE 24/7

Varmasti monet tytötkin pitävät tiiviisti yhteyttä äiteihinsä ja hyvä niin. Mutta jos puheluita kertyy vuorokaudessa useita, ihan vaan huvikseen, on tapa jo vähän outo. Tuskin myöskään on tarpeellista enää aikuisena käydä piipahtamassa huvikseen äidin työpaikalla tai kysyä joka ainoaan päätökseen äidin mielipidettä. Ja toisaalta, ehkä se reilu 30-vuotias poika osaisi jo ostaa itse omat alusvaatteensa?

Henkinen napanuora äitien ja poikien välillä voi venyä ja paukkua kymmeniä vuosia, muttei se välttämättä ikinä katkea. Taustalla on varmasti ihan hyvät tarkoitusperät, mutta kun ne kotoa opitut taidot ja tavat valitettavasti seuraavat sinne omaankin kotiin ja perheeseen. Jokaisen, oli sitten kyseessä tyttö tai poika, tulisi oppia suoriutumaan perus kotitöistä. Kenenkään ei tulisi enää nykypäivänä kieltäytyä tekemästä tiettyjä askareita vedoten esimerkiksi miesten tai naisten töihin. Perheessä kun on käsittääkseni vain yleisesti määrä x töitä, jotka on vain jonkun hoidettava.

METATYÖ ON JATKUVAA AJATUSTYÖTÄ

On vanhoillinen käsitys, että mies on perheen taloudellinen turva ja nainen hoitaa kodin pyörittämisen. Varmasti näin joissain perheissä on, joko tietoisesti tai olosuhteiden pakosta, mutta melko yleisesti pariskunnista molemmat käyvät palkkatyössä. Silti valitettavan usein pääpaino etenkin lapsiperheissä kodin asioista lankeaa naiselle, eli miehen uuden perheen ”äitihahmolle”.

Jonkun pitää pysyä jatkuvasti kartalla lapsen menoista, kuten neuvolat, hammaslääkärit, tulevat hankinnat, päiväkodin tapahtumat jne. Samoin pitäisi olla jonkunlainen suunnitelma, mitä perhe esimerkiksi syö lähitulevaisuudessa ja kuka nämä ruuat valmistaa. Milloin perheen koirat on viimeksi rokotettu? Moni ajattelee kotitöiksi pelkästään fyysiset askareet, kuten imuroinnin, tiskaamisen ja roskien viemisen, mutta perheen pyörittäminen vaatii melko paljon myös metatyötä, eli tuttavallisemmin ajatustyötä.  Ja valitettavan usein näistä kaikista vastuussa on perheen äiti.

Ja juuri tässä tulee se miehenkin oma-alotteisuus ajankohtaiseksi: suunnitellaanko teidän perheessä kauppalistat, harrastuskuljetukset, juhlat jne yhdessä ja tasapuolisesti? Vai toteuttaako mies mahdollisesti vain naisen antamia tarkkoja ohjeita esimerkiksi viikon ruokaostosten hankinnassa? Voiko siis sanoa miehen olevan vastuussa ruokaostoksista, jos hän käytännössä vain käy kaupassa valmiin ostoslistan kanssa?

TASAPUOLISUUS KUNNIAAN

Itsellä on joskus ollut tunne hukkumisesta asioiden määrän alle. Erityisesti lapsen synnyttyä on välillä tuntunut, että joutuu huolehtimaan samaan aikaan omat, lapsen, koirien ja koko perheen yhteiset juoksevat asiat, kun taas mies on huolehtinut aamulla puhtaat kalsarit jalkaansa. Kinkkiseksi tilanteen tekee se, että yleensä nainen on se, joka jää lapsen kanssa kotiin aluksi. Tällöin pitääkin ihan selvästi keskustella, miten kotityöt jatkossa tasataan. Kuuluuko siis naisen vastuulle hoitaa päivän aikana kaikkia kodin hommat vai riittääkö lapsesta huolehtiminen?

Toivottavasti tulevien perheenisien ja aviomiesten äidit tajuaisivatkin kasvattaa pojistaan osaavia kodinhengettäriä. Älkääkä ymmärtäkö väärin, samoin tytöille tulee mielestäni opettaa työkalujen käyttöä ja vaikkapa autonrenkaiden vaihtoa. Opettakaa lapsenne tekemään ruokaa, siivoamaan ja huolehtimaan omista asioistaan itsenäisesti.

Ja tosiaan, jutun esimerkeissä ei ole millään tavalla tuo oma mies esimerkkinä. Meillä kyllä jokainen hoitaa oman osuutensa kodin asioista.

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.