VALIKKO
13.1.2017 17:04

”Äitikin muistaa omasta lapsuudesta…”

Olin alkuviikosta uimahallissa, samassa missä kävin pienenäkin uimakoulusta alkaen pulikoimassa. Siinä hiuksia kuivatessa seurasin kuinka eräs äiti meni kohti alemmassa kerroksessa sijaitsevia pesutiloja kahden pienen lapsen kanssa. Pakosta nousi hymy huulille, kun kuulin äidin suusta lauseen ”Nyt pitää mennä nää portaat varovaisesti, äitiki muistaa omasta lapsuudesta että näissä piti olla tosi varovainen.”. Olin itse juuri tunti aikaisemmin miettinyt samoissa portaissa juuri samaa lausetta: nämä portaat oli aika pelottavat jo pienenä.

15978819_10210321603250573_1796799784_n

Kyseessä on siis sellaiset kiertyvät kiviportaat, ne on maalattu uudelleen uimahallin remontin aikana, mutta niissä on edelleen se sama röpöläinen tuntuma jalkapohjissa. Kaikki aikuiset muistuttivat joka kerta, että niissä kulkiessa pitää pitää tiukasti kiinni kaiteesta ja kävellä rauhallisesti. Ilmeisesti viesti on mennyt hyvin perille, kun muutkin muistavat saman asian vielä yli 20 vuoden päästäkin. Olisin varmaankin lapsen kanssa liikkuessa päästänyt suustani ihan samat sanat kuin tuo äiti!

Samalla mietin, mitkä muut asiat  ovat jääneet yhtä selkeästi muistiin. Ihmismieli on siitä jännä, että sinne taltioituu mitä oudompia asioita. En nimittäin millään muista, kuinka toisen asteen  yhtälöitä ratkaistaan, mutta muistan kyllä selkeästi miten monta palaa sokeria laitetaan savustuspönttöön ahvenien kanssa. Osa asioista ei ole kokoajan mielessä, mutta tietty tuoksu tai musiikki palauttaa vanhojakin muistijälkiä elävästi. Leikattu nurmi esimerkiksi tuo mieleen Keskuskentän ja urheiluharkat, paistettu leipä lapsuuden lauantait ja mummolan, mäntysuopa kylän matonpesurannan kesällä.  Toisaalta Palmoliven hunaja&manteli suihkusaippuaa käyttäessä tulee flashback ensimmäiseen omaan asuntoon Mällinkadulle, enkä mielellään sitä siksi käytä. Jos taas pitäisi kuvailla, mitä juhannuksesta tulee mieleen, vastaisin ”maitohuone ja kori lasisia jaffapulloja”.

Hemmo alkaa vähitellen lähestymään sitä ikää, kun asiat alkavat oikeasti jollain tasolla jäämään muistiin. Toivoisin hänelle tallentuvan samantyylisiä mukavia lapsuusmuistoja ja – opetuksia, joita voi muistella vielä vuosikymmenienkin jälkeen. Voisin kuvitella muistijälkien syntyvän samantyylisistä asioista kuin itsellä: eläimistä, yhdessä tekemisestä ja ruuasta. Lehmiä ei ihan tästä omalta kylältä enää löydy, mutta muita kotieläimiä sentäs on useampaa sorttia. Toivottavasti aikaa yhdessä tekemiselle löytyy aina, samoin ruokaa pöydästä.

blogi

Tänään tuli reilu 10cm lunta ainaki täällä Etelässä, tajusin ulkona käydessä etten ole vuosiin tehny ihan rehellistä lumilyhtyä. Pitihän niitä sitte askarrella pari pihalle.

Mitäs kaikkea teillä on jääny mieleen lapsuudesta? Onko muitakin varoteltu Karhulan uimahallin portaista? 🙂

 

 

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.